חזון
אחד מתחומי העניין העיקריים שלי הוא הפער הדיגיטלי – אי-השוויון בין יחידים ובין קבוצות בחברה מבחינת מידת נגישות הטכנולוגיה להם, יכולתם להשתמש בה, עמדותיהם כלפיה והשימושים שלהם בה. תופעה זו, שבולטת על רקע החדירה המסיבית של טכנולוגיות המידע והתקשורת, והאינטרנט בפרט, לספירות רבות של חיינו, אינה רק סוגיה טכנולוגית; זו בראש ובראשונה בעיה חברתית, כלכלית ופוליטית מורכבת המובילה להעמקה נוספת של הפערים החברתיים והסוציו-אקונומיים בישראל. היום השתתפות בחברה כאזרחים, עובדים, סטודנטים, יזמים, צרכנים ובכל תפקיד אחר דורשת גישה לאינטרנט ושימוש מושכל בו. היעדר נגישות, לצד קשיים בשימוש מושכל באינטרנט, עלולים להביא דה-פקטו להדרה של קבוצות ופרטים מזירות שיח חברתיות מרכזיות, ולהגבלת יכולתם לצבור משאבים ולפתח יכולות, ובכך נוצר שעתוק של פערים סוציו-אקונומיים קיימים. לכן התמודדות עם הפער הדיגיטלי היא הכרחית, ומטרתי היא לעבוד למען צמצום הפערים הדיגיטליים בקרב קבוצות מוחלשות.
חשוב לי גם לפעול למען שמירה על אינטרנט פתוח וחופשי, המאפשר שיח שוויוני ומגוון לכלל הקבוצות בחברה ואינו מושפע מיחסי כוח פוליטיים וכלכליים או לחצים חברתיים.
נושא נוסף שאני מעוניינת לקדם הוא פרויקט מחקרי יישומי בנושא ילדים ואינטרנט, בהיעדר מידע רב-תחומי מהימן על עולמם הדיגיטלי של הילדים מנקודת המבט שלהם עצמם, וכן עיצוב תוכניות בדגש על חינוך ואזרחות דיגיטלית.
לבסוף, חשוב לי להיות חברה בוועד המנהל גם על מנת להשמיע את קולה וצרכיה של החברה הערבית שאייצג באיגוד. החברה הערבית היא אוכלוסייה מוחלשת המתמודדת עם אתגרים תקשורתיים מסוגים שונים, מה שמתבטא גם בהיעדר תשתיות מתקדמות, גישה חלקית לאינטרנט ורמה נמוכה של אוריינות דיגיטלית. בכוונתי לפעול למען קידום הנושא מול מקבלי ההחלטות ומעצבי מדיניות.
אודות ד"ר האמה אבו-קשק
השכלה:
אני בעלת תואר שלישי (Ph.D) מהמחלקה לתקשורת באוניברסיטת בן-גוריון. בדוקטורט חקרתי את הבלוגוספירה הערבית כתקשורת אלטרנטיבית. עשיתי גם פוסט-דוקטורט באוניברסיטת בן-גוריון, בשיתוף חוקרות נוספות, שעסק בהשלכות משבר הקורונה והמעבר ללמידה מקוונת על סטודנטים מקבוצות מוחלשות במערכת ההשכלה הגבוהה בישראל. את לימודי התואר השני סיימתי בהצטיינות במסלול של תקשורת ומחשבים בפיתוח תוכניות לימוד באוניברסיטת תל-אביב, ואת לימודי התואר הראשון סיימתי בהצטיינות במחלקה לחינוך ולימודי המזרח התיכון באוניברסיטת בן-גוריון.
פרסומים בחצי השנה האחרונה:
אוריינות דיגיטלית בחברה הערבית והשפעות ההשתתפות בתוכנית להב''ה לטווח הקצר והארוך (2022).
Drylands connected: Mobile communication and changing power position in (nomadic) pastoral societies (2022).
"Flexibility in Crisis: Inequity in Online Emergency Remote Learning amid the COVID-19 Pandemic in Israeli Higher Education", submitted for consideration for the 2023 AERA (American Educational Research Association) Annual Meeting.
ניסיון מקצועי:
אני חברת סגל בכיר במחלקה לתקשורת במכללה האקדמית ספיר. לימדתי במכללת לוינסקי ומכללת קיי ושימשתי כראש מסלול יזמות טכנולוגית בקריה האקדמית אונו.
הניסיון התעסוקתי שלי באקדמיה כלל בין היתר הוראה ומחקר. תחומי המחקר שלי עוסקים במדיה חדשים, פערים דיגיטליים, אקטיביזם דיגיטלי ולמידה דיגיטלית. מחקריי הוצגו בכנסים מקומיים ובין-לאומיים ופורסמו בכתבי עת מובילים בעולם. פעילות ההוראה שלי כללה נושאים כמו מדיה חדשים וחברה, קהילות מקוונות, אזרחות דיגיטלית, הניו-מדיה והמהפכות בעולם הערבי וחשיבה יזמית וחדשנית בחינוך. בנוסף הנחיתי סטודנטים לתואר שני בפרויקטי גמר והגשת תזות.
במכללה האקדמית ספיר, נוסף על פעילות ההוראה אני חברה בוועדת ההוראה המכללתית ובוועדת ההיגוי להנגשת ההשכלה הגבוהה לאוכלוסייה הערבית וקידום ההוגנות והשותפות בין ערבים ויהודים בקמפוס.
כמו כן אני חברת מערכת בכתב העת "מסגרות מדיה – כתב עת ישראלי לתקשורת".
נסיון התנדבותי:
אני פעילה במרכז לחקר מדיה לילדים ולנוער, המלווה ומנהל מחקרים אקדמיים ביחס למדיה לילדים בישראל ובעולם. במסגרת הפעילות פורסם מחקר בנושא ילדים יהודים וערבים בימי הקורונה והשימוש שלהם במדיה.
כישורים:
אני מביאה עימי ניסיון וידע בנושא הפערים הדיגיטליים, ובפרט בחברה הערבית ובקרב קבוצות מוחלשות, וכן ניסיון בהוראה ובאקדמיה, במתן הנחיה פדגוגית בכל הקשור בלמידה דיגיטלית. יש לי יכולת ליזום ולנהל פרויקטים וכנסים ולעבוד בצוות, והרבה מוטיבציה והתמדה.