איגוד האינטרנט הישראלי קורא לכם לעשות Check על לפחות פעולה אחת פשוטה: הגנו על המרחב הדיגיטלי האישי שלכם באמצעות ניהול סיסמאות נכון, תשומת לב לכתובות אתרים ולקבצים הנשלחים אליכם.
ריכזנו עבורכם 11 כללים פשוטים שעמידה בהם תגן עליכם:
- אבטחו את חשבון הדוא"ל שלכם – חשבון הדוא"ל הוא בדרך כלל המפתח לזהות הדיגיטלית שלכם – ויש להגן עליו בהתאם. לעולם את תשתמשו באותה סיסמה של חשבון הדוא"ל שלכם באתרים אחרים, הגנו על החשבון עם סיסמה חזקה והפעילו מנגנון הזדהות דו-שלבי (Two Factor Authentication) – זה יחייב את הפורץ להשיג גישה לסיסמה שלכם + לטלפון הנייד שלכם, עובדה המקטינה באופן משמעותי את הסתברות הצלחת הפריצה.
- נהלו את הסיסמאות שלכם – תנו סיסמאות שונות לאתרים ושירותים שונים: הגדירו לכל שירות סיסמה משלו – שימוש בסיסמה זהה לשירותים שונים מקל על עבודת ההאקר ומעמיד אתכם בסכנה. אם הגדרתם את אותה הסיסמה בדיוק (חזקה ככל שתהיה), לכלל האתרים והשירותים האינטרנטים בהם אתם עושים שימוש, הרי שאתם ב"חברה טובה" יחד עם כ-50% מכלל המשתמשים. פריצה לשירות מסוים מאפשרת פריצה לכל החשבונות הנוספים בעלי אותה הסיסמה.
חשוב: בחרו סיסמה חזקה וארוכה: בחרו לפחות 8 תווים הכוללים אותיות קטנות (a-z), אותיות גדולות (A-Z), מספרים (0-9), ותווים מיוחדים (כגון $, @, %, & וכד'). - גולשים לבנק, לקופת חולים או כל אתר חשוב – ודאו שאתם באתם מאובטח ('https'): כאשר גולשים לאתר המחייב הזדהות (שם וסיסמה וכו'), יש לשים לב ששורת הכתובת בדפדפן מתחילה ב-'https'. בנוסף וודאו שלא מופיעות התרעות מהדפדפן על כך שהאתר אינו בטוח.
- ודאו את שורת הכתובת באתר שגלשתם אליו: כאשר גולשים לאתרים מוכרים, ובעיקר לאתרים שיש בהם צורך בהזדהות, יש לוודא שבשורת הכתובת כתוב שם האתר כפי שאנו מצפים שיופיע. לדוגמה: כאשר נגלוש לפייסבוק נצפה ל – "facebook.com", ולא לשום דבר אחר, גם לא דברים דומים כמו "myfacebook.com" או "faceboock.com", וכו'.
- חשוב: קראו את תנאי השימוש לפני מתן אישור: כאשר מקבלים מהדפדפן הודעות שונות, יש לקרוא את ההודעה ולנסות להבין, ולא סתם ללחוץ של "אישור" ולהמשיך הלאה. אישור ללא תשומת לב עשוי להובילכם לאתר מזיק, או שתאשרו לאתר לאסוף עליכם מידע אישי ותאבדו שליטה על המידע.
- היזהרו מקבצים המגיעים בדוא"ל לא מזוהה: אין להוריד ולפתוח קבצים שמקבלים בדוא"ל גם אין וודאות של 100% בזהות השולח, ושאין דבר חריג בנוסח של הודעת הדוא"ל. שימו לב שהכתובת האמיתית (ולא המידע שמוצג על ידי תוכנת הדוא"ל) ממנה נשלח הדוא"ל מוכרת לכם.
- גולשים בבית הקפה השכונתי? מומלץ להימנע מגלישה באמצעות רשתות לא מוכרות המשותפות לאנשים רבים, ובודאי שלא לעשות שימוש בהן לכניסה למידע רגיש כגון חשבון בנק, קופת חולים וכד'.
- פחות זה יותר (בטוח)! תוכנות ואפליקציות שבאמת צריך): יש להקפיד לא להתקין תוכנות ואפליקציות שאנחנו לא חייבים בוודאות – מרבית התוכנות והאפליקציות אוגרות עלינו מידע ויכולות לשתף אותו, או לאבד אותו במקרים של פריצות למאגרי מידע (כפי שלעתים מתפרסם בתקשורת). כמו כן, עם פחות תוכנות ואפליקציות, נוריד עומס מהמחשב או המכשיר הנייד ואלה יעבדו מהר יותר.
- הנתב (router) הביתי (וכל רכיב תקשורת ביתי המתחבר לאינטרנט): לאחר התחברות לספק תשתית חדש (בזק, הוט…), או לאחר שחזור הגדרות של הנתב הביתי, יש לשנות את סיסמת המנהל של הנתב או של הרכיב (אם הדבר אפשרי). אפשר ורצוי להתקשר לתמיכה של ספק התשתית ולבקש הדרכה כיצד לבצע זאת.
- עדכנו בקביעות את מערכת ההפעלה והאנטי-וירוס: יש לוודא כי מתקיים עדכון קבוע של מערכת ההפעלה והתוכנות השונות, לרבות תוכנת אנטי וירוס ודפדפנים. מומלץ לאפשר למערכת ההפעלה והתוכנות השונות להתעדכן באופן אוטומטי. בדפדפנים, מומלץ מדי פעם לסגור את הדפדפן ולפתוח מחדש כדי לאפשר לעדכונים להיכנס לתוקף.
- בצעו גיבוי תקופתי: על מנת שלא תיקלעו למצב שבו מידע חשוב כמו תמונות, לימודי, מסמכים או כל דבר אחר שחשוב לכם יורד לטמיון, למשל בשל הנגעות בכופרה (ransomware) – בצעו גיבוי תקופתי למידע בתדירות מספקת, לפי היקף השימוש שלכם במחשב. ניתן לגבות אל כונן חיצוני או אל חשבון ענן מאובטח.