חזרה לעמוד הקודם

Meta: נתוני פעולות האכיפה שננקטו בשנת 2023 נגד תוכן מזיק וחשבונות לא-אותנטיים

מאז 2018 חברת מטא מפרסמת נתונים על פעולות האכיפה שהיא מבצעת בפייסבוק ואינסטגרם כלפי משתמשים ותוכן המנוגדים לכללי הקהילה שהיא קובעת. הנתונים מתפרסמים כל רבעון ביחס לכל פלטפורמה בנפרד, ובחלוקה לתחומים הבאים אותם אוכפות הפלטפורמות: (א) אלימות והתנהגות עבריינית (Violence and Criminal Behavior); (ב) בטיחות ברשת (Safety); (ג) תוכן לא ראוי (Objectionable Content); ו-(ד) יושרה ואותנטיות (Integrity and Authenticity).

ביוני 2023 פרסמה מטא את נתוני האכיפה העולמיים בפלטפורמות שלה לרבעון הראשון של 2023. בין היתר, לדוגמה, החברה מספקת מידע עדכני על אכיפת עבירה על חוקי הקהילה שלה בנושאי טרור ושנאה מאורגנת, שירותים וסחורות לא חוקיים – סמים ונשק, אלימות והסתה (בקטגוריית אלימות והתנהגות עבריינית) סיכון וניצול מיני של ילדים ואובדנות ופגיעה עצמית (בקטגוריית בטיחות ברשת). לפי המידע שפורסם, במרבית המקרים המערכת האוטומטית של מטא מסירה את הפרסומים לפני שמשתמשים נחשפים אליהם, ובשל כך אין לה נתונים ברורים על מידת החשיפה לתכנים הללו.

מטא גם מציינת שלא ניתן בהכרח להסיק מהמידע שהיא מפרסמת על כמות התוכן האסור, שכן התרשימים מציגים את התוכן שלגביו ננקטה פעולה. לכן, החברה משערת שהתקרה לשיעור התכנים הללו מתוך כלל התכנים שמשתמשים נחשפים אליהם היא 0.05%, כלומר שעל כל 10,000 צפיות בפייסבוק או באינסטגרם, יש פוסט אחד שמכיל תוכן אסור.

פעילות אכיפה נגד תוכן בלתי-הולם (אלימות גרפית ודברי שנאה)

החברה מציינת כי ביחס לתוכן לא ראוי, כגון תוכן גרפי ואלים ודברי שנאה, חלה ירידה בתדירות החשיפה אליהם בפייסבוק, כתוצאה ישירה מהגדלת האכיפה על-ידי החברה. אולם, בנוגע לעירום מבוגרים ותוכן מיני, שגם הוא חלק מקטגוריית "תוכן שאינו ראוי", 88.6% מהתוכן שהוסר הוסר ע"י המערכות האוטומטיות של החברה לפני שדווח ע"י משתמשי הפלטפורמה, ו-11.4% בתגובה לדיווח משתמשים. נתון זה משקף ירידה משמעותית מרבעונים קודמים (94.1% בסוף 2022) לאור תקלה במערכות החברה. הערה זו תקפה רק ביחס לפייסבוק, מאחר ובאינסטגרם נראה שחלה עליה בתדירות החשיפה לתכנים אלו. 

פעילות אכיפה נגד חשבונות לא אותנטיים או מזויפים

פייסבוק מעריכה שכ-4%-5% ממשתמשיה הם חשבונות מזויפים (fake accounts) ובתקופת הדיווח היא נקטה פעולה נגד 426 מיליון משתמשים מזויפים. מדובר בירידה מ-1.3 מיליארד חשבונות מזויפים נגדם ננקטה פעולה ברבעון האחרון של 2022. מתוכם, נגד 99.8% ננקטה פעולה ע"י המערכות האוטומטיות של החברה לפני שדווחו ע"י משתמשי הפלטפורמה, ורק 0.2% דווחו ע"י משתמשים. מטא לא פרסמה מידע ביחס לחשבונות מזויפים בפלטפורמת אינסטגרם.  בתרשים מתוך הפרסום של מטא ניתן לראות את כמות חשבונות הפייסבוק שנגדם נקטה החברה פעולה. 

נזכיר – נקיטת פעולה לא מצביעה בהכרח על שכיחות גבוהה יותר או נמוכה יותר של חשבונות מזויפים, אלא רק של הזיהוי שלהם. כאמור, מטא מניחה שבפלטפורמת פייסבוק בכל רגע נתון 4-5% ממשתמשיה מזויפים. 

פעילות אכיפה נגד תוכן או חשבונות ספאם

בפלטפורמת פייסבוק ננקטו הליכים כנגד 1.6 מיליארד פוסטים שהוגדרו כ-spam, ירידה מ-1.8 מיליארד ברבעון האחרון של 2022. מתוכם, נגד 96.7% ננקטה פעולה ע"י המערכות האוטומטיות של החברה לפני שדווחו ע"י משתמשי הפלטפורמה, ורק 3.3% דווחו ע"י משתמשים. הוחזרו 103 מיליון פוסטים לאחר בדיקתם, לעומת 50.6 מיליון ברבעון האחרון של 2022. 102 מיליון מתוך הפוסטים שהוחזרו הוחזרו לאחר בדיקה נוספת של החברה, ורק 400 אלף לאחר ערעורי המשתמשים. כלומר, המערכות האוטומטיות של פייסבוק מטפלות ברוב המוחלט של פרסומי הספאם. מטא לא פרסמה מידע ביחס לספאם בפלטפורמת אינסטגרם. בתרשים מתוך הפרסום של מטא ניתן לראות את כמות הפוסטים בפייסבוק שנגדם נקטה החברה פעולה על רקע זיהויים כספאם. 

 

***

לצערנו, דוחות האכיפה של מטא מספקים נתונים כלל-עולמיים בלבד, ללא אפשרות לפלח את נתוני פעולות האכיפה שלה כלפי תוכן אסור בזירה הישראלית.