חזרה לעמוד הקודם

טורקיה: חוק דיסאינפורמציה חדש ומסוכן

עדו אילי (מחלקת רגולציה ומדיניות, איגוד האינטרנט הישראלי) | 06.12.2022

בחודש אוקטובר 2022, אישר הפרלמנט הטורקי את "חוק הדיסאינפורמציה", הקובע עונש מאסר של שלוש שנים לכל אדם אשר מפיץ דיסאינפורמציה מתוך ניסיון לייצר פאניקה או פחד, או במטרה לפגוע בביטחון, בסדר הציבורי או בבריאות של האוכלוסייה במדינה.

המונח דיסאינפורמציה מוגדר בחוק מצורה מעומעמת וככל הנראה יוגדר על ידי בתי המשפט. בנוסף, החוק יחייב רשתות חברתיות להסיר דיסאינפורמציה בתוך מגבלת זמן של ארבע שעות. חובה זו עלולה להיות מופעלת על ידי צו בית משפט, או רשות מנהלית. כמו כן, חברות עומדות גם בפני קנסות כבדים במידה והן מגבירות את החשיפה של דיסאינפורמציה דרך אלגוריתמים, מה שיחייב אותן להפוך תוכן מסוים לפחות נגיש, למשל באמצעות צמצום חשיפה. כחלק מכך, החוק מרשה למדינה לדרוש מחברות למסור מידע על פשעים מסוימים, בהם נכלל גם הפצת דיסאינפורמציה. במידה ורשת חברתית לא תעמוד בהוראות החוק, תוכל המדינה לסגור את השימוש באותה הרשת. ארגוני חברה אזרחית בתחום העיתונות טוענים שהחוק מאפשר לממשלה גם להגביל את הגישה לאינטרנט.

חוק זה כולל גם מספר הוראות אשר אינן קשורות לדיסאינפורמציה. לדוגמא, רשתות חברתיות יחויבו לספק מידע ברור, מובן ונגיש בנוגע לפרמטרים שמשמשים להמלצה על תוכן למשתמשים, ולספק למשתמשים אפשרות להגביל את השימוש במידע האישי שלהם. בנוסף, החוק קובע שגורמים אשר מספקים חדשות באינטרנט, יהיו זכאים להירשם כעיתונאים.

ארגון החזית האלקטרונית (Electronic Frontier Foundation), טוען שמדובר בחוק מסוכן. לפי הארגון, ההוראה אשר קובעת עונש מאסר לאנשים בגין שיתוף תוכן, עלולה להשפיע גם על עיתונאים, פעילים ומפעילי פלטפורמות המציעים מידע חדשותי. הארגון טוען שמדובר בצעד שאינו מידתי ועל כן אינו עומד בסטנדרטים הבינלאומיים של זכויות אדם ואשר יוביל בהכרח לצנזורה. הארגון מצביע על כך שישנן גם הוראות חיוביות בחוק, אך יש לבטלו עקב הפגיעה החמורה בחופש הביטוי.