היום הבינ"ל למניעת התעללות בזקנים: #מבצע_סבתא_ברשת יוצא לדרך!

האינטרנט כבר מזמן לא שייך רק לצעירים, והמבוגרים שבינינו גולשים ברשת – אבל בכל זאת לא גדלו עם הכלי הזה, והם פגיעים לשורת תופעות מסוכנות: בריונות ואלימות מילולית, הונאות ומעילות, פישינג, פייק ניוז, ועוד.

אנחנו כאן על מנת לשמור על ההורים שלנו ברשת, זו האחריות של כולנו! בדיוק כמו שאנחנו דואגים לרווחתם ולשלומם הפיזי, הבריאותי והנפשי – אנחנו צריכים לדאוג שלא יפגעו גם במרחב הוירטואלי.

לכן, ב-15.6.23, היום הבינלאומי למניעת התעללות בזקנים, כולנו עושים את "מבצע סבתא ברשת" – 6 פעולות פשוטות שאפשר לעשות עם ההורים, הסבים והסבתות שלנו, כדי להבטיח שהם יהיו בטוחים ולא ירגישו לבד, גם ברשת. המבצע הוא יוזמת איגוד האינטרנט הישראלי, בשיתוף סטודנטים וסטודנטיות בבית ספר סמי עופר לתקשורת של אוניברסיטת רייכמן.

בלו קצת זמן ביחד עם הסבים והסבתות, תרגלו ולמדו אותם את מבצע סבתא ברשת, והעלו תמונה שלכם ביחד לרשתות החברתיות, עם התיוג: #מבצע_סבתא_הושלם – כך תעזרו לשמור ולהגן עליהם ברשת.

אז מה עושים?

  1. סומכים רק על אתרים ומספרים שאנחנו מכירים

    הסבירו לסבא וסבתא איך לזהות אתר או מספר טלפון חשוד, אל תלחצו על לינקים או מסירת פרטים להודעות או אתרים שהמקור שלהם לא ידוע ותמיד תסמכו על המידע וההודעות שמגיעות באתר הרשמי של נותן השירות או המוסד הפיננסי ולא מהודעות סמס או מיילים לא מוכרים. אם אתם לא בטוחים – חשוב לשאול בני משפחה וחברים לפני שמוסרים פרטים או משלמים.

  2. שומרים על המידע האישי

    הגדירו עם סבא וסבתא סיסמאות חזקות וייחודיות בשילוב אותיות, מספרים וסמלים עבור כל חשבון מקוון, והוסיפו אימות דו-שלבי. חשוב להסביר להם שיש להימנע מסיסמאות נפוצות או מסירת מידע אישי מגורם שפנה אליהם ללא בקשתם ולשמור את רשימת הסיסמאות במקום בטוח שקל לזכור.

  3. הגדרות והתקנת תוכנות

    התקינו ביחד עם סבא וסבתא תוכנות אנטי וירוס, הגדירו חיבור WiFi מאובטח בבתיכם ועדכנו את מערכת ההפעלה באופן אוטומטי בפלטפורמות שמאפשרות זאת בנוסף עדכנו את דפדפן האינטרנט לגרסה הכי אחרונה, כדי להבטיח הגנה מפני פריצות וירוסים.

  4. פרטיות

    עזרו לסבא וסבתא להגדיר הגדרות פרטיות ברשתות החברתיות (ובעיקר פייסבוק), והסבירו להם מי יכול ומי לא יכול לראות את הפרסומים ואת התגובות שלהם.

  5. תרגול משותף

    תרגלו ביחד גלישה בטוחה באינטרנט. הסבירו לסבא וסבתא איך אתם נזהרים ברשת, למשל: הימנעות משיתוף מידע אישי או תמונות מביכות ברשתות החברתיות; לא לתת סיסמאות ופרטי כרטיס אשראי בקישורים לא ידועים, לבדוק את כתובת האתר אליו נכנסנו. הסבירו להם על הונאות פישינג, על חנויות אונליין מזויפות וכיצד לזהות ולהישמר מפניהן. למדו אותם שאין מתנות חינם, ושאם עסקה ברשת נראית טובה בכדי להיות אמיתית – היא כנראה כזו. במקרה של חשש לפישינג – העבירו להם את המסר שאם יש ספק ניתן לגשת לאתר הבנק/דואר עצמו ולבדוק משם או לצלצל שוב לחברת הכבלים ולבקש את הנציג.

  6. תנו להם תחושה של ביחד

    קבעו זמן פעם בשבוע, בזמן שתאכלו יחד ותשתו כוס תה, תוכלו להיעזר בבני המשפחה או בחברים, להתעדכן בכל מה שלא בטוחים, ולהמשיך לשאול ולהתעדכן לגבי איומים חדשים ושיטות עבודה מומלצות לאבטחת אינטרנט, להתייעץ בנוגע לנכסים והחשבונות הדיגיטליים.

אז אם סיימתם לעבור על הכל יחד, תייגו #מבצע_סבתא_הושלם

רוצים לקבל מידע נוסף וכלים להתמודדות עם פגיעות או אתגרים ברשת? בקרו באתר קו הסיוע לאינטרנט בטוח של איגוד האינטרנט הישראלי