על אף שהמסחר האלקטרוני הפונה לגולש הישראלי וזה שגולש בעברית, אינו רחב כמו ההיצע הגלובאלי, רשת האינטרנט מציעה למעשה לרכוש הכל – החל מאביזרי אפנה קטנים ועד מכוניות.
ואנחנו הישראלים, אוהבים לקנות ברשת. לפי סקר שנעשה עבור חברת 90% ,PayPal מהגולשים בישראל ביצעו לפחות רכישה מקוונת אחת השנה, ושיעור הקונים הכבדים עומד על 23% מהגולשים שקונים ברשת לפחות פעם בשבוע.
ומה אנחנו קונים הכי הרבה? חוץ מהתחומים שהם חזקים "מסורתית" כמו אלקטרוניקה אישית וגאדג'טים, קטגוריות שנמצאות בעליה הן אופנה, כלומר, רכישת בגדים ברשת, קטגוריה שעלתה מ-23 אחוזים ל-35 אחוזים, ותיירות פנים וחוץ, כלומר, תעופה ומלונות שעלתה מ-40% ל-50%. קטגוריות חזקות נוספות, הן ספרים ומגזינים ומזון.
נציע כאן מדריך שימוש קצר לרוכש הנבוך, זה שעושה את צעדיו הראשונים בעולם המופלא של המסחר האלקטרוני, ונחלק זאת לשלושה חלקים: טרום הקניה, הליך הקניה, וסיום הקניה ואחריה.
טרום הקניה
קודם כל, נחליט מה אנחנו רוצים לקנות, והיכן לקנות. בגדול, ניתן לחלק את אתרי הסחר האלקטרוני לשני סוגים: זירות מסחר כלליות, כמו Amazon או eBay, שמציעות שפע ומגוון אדיר של מוצרים, והן כמו "חנויות הכל בו" של הרשת. הסוג השני, הוא אתרים מתמחים שמוכרים מוצרים מסוג מסויים. זה יכול להיות אתר של רשתות המזון או אתר סיטון הצעיר והדינמי, אתר Etsy שמוכר מוצרי אפנה, כמו תכשיטים ואביזרים של מעצבים קטנים או אתר Threadless, שמתמחה בחולצות טי מעניינות.
כלל אצבע: אתרים מתמחים בדרך כלל יציעו סחורה טובה יותר וחוויית קנייה טובה יותר עבור המוצר הספציפי, זירות מסחר גדולות בדרך כלל יציעו מבחר גדול יותר, ממגוון רחב יותר של סוחרים, אבל חוויה יותר אחידה.
אז נחליט לאיזה אתר לגלוש ונתחיל לשוטט. כיון שאנחנו לא יכולים לראות את המוצר שאנחנו רוכשים במו עינינו, חשוב לקרוא את התיאור, להציץ בתמונות, לוודא שזה המוצר שבו אנחנו מעוניינים ושהוא עונה במדויק על צרכינו.
השלב השני הוא קריאה של ביקורות גולשים. לפעמים, מוצר ייראה לנו טוב ומצוין בתמונה, אבל בפועל מדובר במוצר באיכות גרועה שיתפרק ברגע שנתחיל להשתמש בו. לכן, חשוב לקרוא את כל ביקורות הגולשים – לא רק את החיוביות או את הראשונות שעולות.
שווה להשוות מחיר של מוצר ספציפי בין כמה אתרים, לוודא שאנחנו מקבלים מחיר טוב. זה לא חייב להיות אגב, המחיר הזול ביותר. לעתים שווה לקנות מסוחר גדול ומוכר במחיר טיפה יותר יקר.
סוגיה אחרונה היא המוניטין של הסוחר. חשוב לוודא שאנו קונים מסוחר אמין, שגם יספק לנו את המוצר. אם מדובר בחנות שיושבת בתוך זירת מסחר גדולה, לרוב יהיה לסוחר דירוג ומשוב מהגולשים. כדאי לקנות מסוחרים שנהנים מדירוג גבוה ושביעות רצון קונים טובה. מאלה שהם בעלי דירוג מפוקפק או אפילו בינוני בלבד – כדאי להתרחק. אם מדובר באתר עצמאי, שווה להריץ עליו חיפוש ברשת, ולראות מה כותבים עליו אנשים ברשת בחוות דעת ובפורומים.
אם אנחנו מרוצים מהמוצר, ממחירו וממוניטין הסוחר – נלחץ על הוספה לעגלת הקניות.
הליך הקניה
לפני שנרוץ לקופה לשלם, יש כמה דברים שצריך לברר. כעת ניגש לאזורים באתר המוקדשים למשלוח והחזרות. כדאי לקרוא אותם בעיון: מה עלות המשלוח לישראל? האם הוא בחינם מעל סכום מסויים ואז שווה לרכז קניה של כמה מוצרים כדי ליהנות ממנה? האם הסוחר בכלל שולח לישראל או רק בארצות הברית, ואז נצטרך טובה מקרובים או חברים שגרים בחו"ל או להשתמש בשירותי צד שלישי כמו mustop או buy2usa כדי שיספקו לנו כתובת משלוח בארצות הברית? באיזה שיטת משלוח הסוחר משתמש? האם הוא משתמש בחברת שילוח כדוגמת UPS או Fedex שהן לרוב מהירות ואמינות, דואר רשום או דואר רגיל – שבכלל לא מבטיח שנקבל את החבילה. טיפ: גם אם מדובר בכמה דולרים יותר, אל תסתפקו בפחות מדואר רשום. אם חלילה החבילה שלכם תלך לאיבוד, בלי רישום של דבר הדואר, לא יהיה אפשר לאתר אותה.
ואם כבר באובדן עסקינן, החלק השני שצריכים לקרוא הוא החלק על החזרות ושירות לקוחות. מה מדיניות ההחזרים של העסק? האם נקבל החזר מלא בכרטיס האשראי או רק זיכוי לרכישה חוזרת או שמא מדובר במוצר שכלל לא ניתן להחזיר? מה קורה אם לא קיבלנו את המוצר? האם גם אז נזכה להחזר? באותה הצלחה – אם המוצר מגיע פגום או שבור – על כתפי מי נופלת עלות המשלוח החוזר (לשני הכיוונים…) – הלקוח או הסוחר? האם יש דרכים נוחות ליצור קשר עם שירות לקוחות בשעת הצורך? כל אלה גורמים שיש לשקול בקניה מקוונת, שאינם פחות חשובים מהמוצר עצמו.
סיום הקניה ולאחריה
אם נחה דעתנו ממדיניות ההחזרים ומאופן המשלוח, הגיע הזמן להקיש על עגלת הקניות, לבחון את הרכישה (לוודא שהזמנו בדיוק את המוצרים והכמויות שבהן אנחנו מעוניינים), ואז לעבור לקופה ולשלב התשלום.
בשלב התשלום, נצטרך למלא פרטים אישיים. זו הנקודה שבה כדאי לוודא שהאתר מאובטח, כך שהנתונים הרגישים שאנחנו מעבירים, יהיו מוצפנים ולא גלויים לצד שלישי. אתר מאובטח ניתן לרוב לזהות לפי התחילית בשורת הכתובת https:// ו/או סימן המנעול בדפדפן, לצד שורת הכתובת שמעיד שהאתר מוצפן. אם לא קיימת אבטחה שכזו, עדיף להימנע מלמסור פרטים אישיים א פרטי כרטיס אשראי.
ואם כבר הזכרנו כרטיס אשראי – לרכישות באתרים שמחוץ לישראל, נצטרך כרטיס אשראי בינלאומי. כזה כרטיס ניתן להנפיק בבנק, או לקנות כרטיס אשראי נטען (debit), בסניפי רשות הדואר ובעוד מקומות (חלפני כספים למשל). אפשרות נוספת היא לשלם באמצעות שירות סליקה צד שלישי, כמו PayPal. לא כל האתרים יאפשרו זאת, אבל באלה שכן, שירות כמו פייפאל, מציע תשלום מוגן, כי אנחנו לא חושפים את פרטי כרטיס האשראי לאתר ישירות, אלא רק לפייפאל. חיסרון של פייפאל – אם אנחנו רוכשים במטבע חוץ, שערי החליפין למטבעות שלהם לרוב גבוהים ולא עדכניים.
אחרי שמילאנו פרטים אישיים או פתחנו חשבון (כדאי באתרים שאנחנו מתכננים לשוב אליהם – זה יקל את הקניה אחר כך), מילאנו פרטים של אמצעי תשלום (זוכרים לוודא שהחיבור בדפדפן מאובטח?), וידאנו שכתובת המשלוח שלנו מדויקת ואישרנו את הרכישה – למעשה סיימנו.
אתרים רציניים ישלחו לנו במייל אישור על הרכישה, ולאחר מכן גם עותק של החשבונית. באתרים גדולים נוכל גם להיכנס לאחר מכן, ולבדוק מה מצב הרכש החדש שלנו, ובאיזה חלק של הדרך לישראל הוא נמצא. בהנחה שהשתמשנו בשירות דואר רשום, לרוב גם נקבל מספר מעקב לחבילה, שאותו נוכל להריץ כשאילתא באתר רשות הדואר הזרה שמשלחת את המוצר שלנו, ולאחר מכן באתר דואר ישראל (זמין רק לחלק מהמדינות).
כעת, כל שנותר לנו לעשות הוא להמתין להודעה המודיעה על חבילה שמחכה לנו בדואר או לחכות לבוא השליח אם בחרנו בחברת שילוח. חשוב לדעת שחבילות מעל שווי של 50 דולר, בוודאי מוצרים יקרים – יבדקו על ידי המכס, ונצטרך לשלם עליהן מכס בחלק מהמקרים, כנדרש בחוק. את המסים נשלם או לשליח של חברת השילוח או בדואר, כשנבוא לאסוף את החבילה.
תתחדשו!