רישום דומיין
איך רושמים דומיין?
על מנת לרשום דומיין תחת il., יש לבדוק האם השם שנבחר פנוי לרישום, באמצעות שאילתת חיפוש ב-whois. לאחר שווידאתם שהדומיין פנוי, עליכם לפנות לאחד מהרשמים המוסמכים לרישום דומיינים ב-il. ולבצע את הרישום דרכם. מומלץ לקרוא את מדריך לרישום דומיין
האם ישנן מגבלות לרישום דומיין בסיומת il.?
כללי הרישום קובעים מספר סוגים של דומיינים שאסורים לרישום (סעיף 7 בכללי הרישום):
- שמות שאינם עומדים בכללי הרישום, כמו: דומיינים בעלי פחות משלושה תווים.
- דומיינים פוגעניים – שמות המכילים מילים גסות, שפה גסה, שמות הפוגעים בתקנת הציבור או ברגשות הציבור או שמות שבכל דרך אחרת אינם תואמים את חוקי מדינת ישראל. ראה: וועדה לשמות פוגעניים.
- שמות שאסורים לרישום בשל סיבות טכניות , מידע מלא ניתן למצוא ב RFC 2606 ו RFC 6761.
- דומיינים הזהים לסיומות ccTLD או gTLD.
למי פתוח הרישום תחת .co.il ו-org.il?
הסיומות .org.il ו-.co.il הן סיומות פתוחות, וניתן לרשום דומיינים תחתיהן ללא הגבלה על זהות המחזיק או השימוש שנעשה בהם (כמובן במסגרת החוק). עם זאת יש לזכור כי מטרת השימוש בסיומות הללו הוא סיוע למשתמשים למצוא את דרכם ברשת האינטרנט, והמשתמשים אינם מצפים למצוא חברה מסחרית הפועלת תחת סיומת המיועדת לארגונים ללא מטרות רווח, וההיפך. ולכן מי שבחר לעשות זאת צריך לדעת שהוא אינו ממצה את מלוא הפוטנציאל הטמון בדומיין כפריט המסייע לאתר אותו ברשת.
מי רשאי לרשום דומיין בסיומת ac.il?
בהתאם לכללי הרישום, שמות מתחם בסיומת ac.il. רשאי לרשום רק מוסד אקדמי להשכלה גבוהה שהוכר על-ידי המועצה להשכלה גבוהה, המאשרת אף תקינות השם המבוקש.
אין להסתמך על העובדה כי מוסד חינוכי או אחר משתמש בשם מתחם בסיומת ac.il, כדי להעיד כי מדובר במוסד להשכלה גבוהה, או כי מדובר במוסד שקיבל את הכרת המל"ג. חלק משמות המתחם בסיומת ac.il נרשמו קודם לכניסת כללי הרישום הנוכחיים לתוקפם וקודם למועד בו נדרש אישור המל"ג לרישום שמות מתחם כאמור. בנוסף, ייתכן כי מוסדות שהמל"ג הכיר בהם בעבר כמוסדות אקדמיים להשכלה גבוהה, איבדו הכרה זו ברבות השנים. מידע נוסף בעניין זה ניתן למצוא באתר המועצה להשכלה גבוהה.
מהו המחיר של רישום או חידוש דומיין?
מחירי החידוש\ רישום נקבעים ע"י הרשמים המוסמכים, אשר הינם חברות פרטיות. המרשם אינו מתערב בקביעת המחירים ונותן לכוחות השוק ולתחרות המתקיימת בין הרשמים לקבוע את המחירים.
לכמה זמן אפשר לרשום דומיין?
ניתן לרשום\ לחדש דומיין לתקופה של שנה עד חמש שנים לכל היותר.
ניהול דומיין
כיצד מחדשים דומיין?
יש לשלם את אגרת החידוש לרשם המוסמך המנהל את הדומיין. לשם כך, יש לעקוב אחר הליך החידוש באתר של הרשם שלכם. אם אתם לא יודעים מי הרשם שלכם, תוכלו לבדוק זאת בשירות ה-Whois.
האם החידוש נכנס לתוקף באופן מיידי?
החידוש מאושר תוך מספר דקות מהשלמת התהליך באתר הרשם. תוכלו לוודא זאת ע"י בדיקת סטטוס הדומיין בשירות ה-Whois.
לכמה זמן אפשר לחדש את הדומיין?
ניתן לחדש את הדומיין לשנה עד חמש שנים. לא ניתן לחדש לתקופה ארוכה מזו.
איך מעבירים את ניהול הדומיין מרשם אחד לרשם אחר?
ראשית יש לשחרר את הדומיין מנעילה דרך הממשק של הרשם הנוכחי ולבקש קוד אישור העברה. לאחר שווידאתם שהדומיין משוחרר מנעילה ושיש בידכם את קוד ההעברה, יש לפנות לרשם שאליו רוצים לעבור, ולהגיש דרכו את בקשת העברה (דרך פאנל הניהול של הרשם החדש או ליצור קשר עם שירות הלקוחות של הרשם). פירוט נוסף תוכלו למצוא בדף המידע על העברת ניהול דומיין בין רשמים.
האם העברת הניהול בין רשמים כרוכה בתשלום?
ניתן להעביר דומיין בסיומת il. באופן חופשי בין הרשמים, ללא עלות.
האם ישנה מגבלה על תדירות העברת דומיין בין רשמים (Transfer)?
כל עוד רישום הדומיין בתוקף, אין הגבלה על מספר העברות הניהול או על תדירותן. בקשת העברת הניהול מאושרת באופן אוטומטי על ידי המערכת לאחר 5 ימים. בפרק זמן זה לרשם יש אפשרות להגיש התנגדות להעברת הניהול. דומיין רשום שאיננו בתוקף, יכול להיות מועבר פעם אחת בלבד לרשם אחר, וזאת על מנת לאפשר למחזיק הדומיין, אם הוא מעוניין בכך, לחדש את תוקף רישום הדומיין באמצעות רשם אחר.
האם ניתן להעביר דומיין בין רשמים לאחר שפקע?
ניתן להעביר דומיין שפקע ונמצא בתקופת החסד שלו פעם אחת בלבד. ההעברה לא כרוכה בתשלום.
כיצד משחררים דומיין מנעילה לצורך העברתו לרשם אחר?
שחרור דומיין מנעילה מתבצע מול הרשם המנהל ולכן יש לפנות לרשם לבירור ההליך. בכל שלב ניתן לבדוק את סטטוס הנעילה של הדומיין באמצעות שאילתא ב-Whois.
מהו קוד אישור העברה (Transfer Authorization Code)?
קוד אישור העברה מספק שכבת הגנה נוספת לשמירה על הדומיין בפעולה של העברת ניהול דומיין בין רשמים (Transfer) ומאפשר רק למחזיק הדומיין ליזום פעולה של העברת ניהול הדומיין מרשם אחד למשנהו.
מתי נדרש קוד אישור העברה?
קוד אישור העברה נדרש על מנת לבצע העברת ניהול דומיין בין הרשמים המוסמכים. הקוד מופק ע"י הרשם המנהל עבור מחזיק הדומיין על מנת לסייע בזיהוי המחזיק בבקשת העברת ניהול בין רשמים (TRANSFER). בעזרת הקוד יוכל המחזיק להגיש בקשת העברת ניהול לרשם אליו ירצה לעבור.
האם העברת זכויות כרוכה בתשלום?
העברת זכויות ממחזיק אחד לאחר כרוכה בתשלום, המחיר נקבע ע"י כל רשם ולכן ניתן למצוא הבדלים בעלויות. חשוב לציין שבקשה להעברת זכויות מטופלת ידנית ונבדקת בקפידה וזאת לאור החשיבות הרבה שיש בפעולה זו והשלכותיה.
כיצד מתבצע הליך העברת זכויות?
התהליך המדוייק משתנה מרשם לרשם, אך העיקרון הכללי הוא שהמחזיק הנוכחי של הדומיין מוותר על הזכויות בשם לטובת המחזיק החדש. המחזיק מאשר את העברת הדומיין ע"י חתימה על מסמכים מתאימים שמסופקים לו ומזדהה בפני הרשם לפי דרישותיו, זאת על מנת למנוע מצב של העברה לא רצויה. בכדי לקבל את ההנחיות המדוייקות והטפסים, יש לפנות לרשם שדרכו מנוהל הדומיין.
באחזקתי דומיין שנרשם תחת הכללים הישנים, לפני 1999. היכן ניתן לנהל את הדומיין?
דומיינים אשר חלים עליהם כללי הרישום הישנים, מנוהלים דרך האיגוד. באפשרותכם לבצע עדכון פרטים או עדכון שרתים בדומיין דרך הקישור הבא. בכל שאלה נוספת אתם יכולים לפנות לצוות המרשם בטלפון 03-9700900 שלוחה 1.
עדכנתי שרתי DNS אבל האתר החדש לא עולה, מדוע?
העדכון בשרתים מופיע מיד ב-whois, אך השינוי התפעולי בהפניות מתבצע בשרתי ה-DNS חמש פעמים ביממה, בזמנים קבועים לאורך היום. לאחר שהעדכון נעשה בשרתי האיגוד, יכולים לחלוף עד 24 שעות שבהם כלל השרתים בעולם מתעדכנים מול השרת של האיגוד.
מחלוקת בעניין דומיין
הדומיין שלי נמחק ואז נרשם על ידי מישהו אחר, מה ניתן לעשות?
האחריות על חידוש הדומיין היא על המחזיק בלבד, יחד עם זאת ניתנת "תקופת חסד" שאורכה בין 30-120 יום על מנת לאפשר למחזיקים שיתכן וכשלו בחידוש בגלל בעייה לוגיסטית או טכנית. לאחר שהדומיין נמחק ונרשם מחדש אין אפשרות להחזיר את המצב לקדמותו. באפשרותכם לפנות למחזיק הנוכחי של הדומיין ולנסות להגיע להסדר עימו בכדי שיעביר לכם את זכות האחזקה בשם. את פרטי המחזיק החדש אתם יכולים למצוא דרך חיפוש ב-whois. במידה ויש לכם זכויות בשם שנרשם (לדוגמה- סימן מסחר, שם של העסק שלכם וכו') אתם יכולים לבחון אם המקרה שלכם עומד בתנאים להליך בוררות IL-DRP.
ישנו אתר שהתוכן שלו מפר את זכויותיי, מה ניתן לעשות?
מרשם שמות המתחם הוא גוף טכני בעיקרו – שתפקידו לדאוג ששמות שנרשמו באמצעותו יעבדו ברמה הטכנית ושהקצאתם תעשה על פי הכללים. מאחר והמרשם אינו גוף אכיפה, הוא אינו מוסמך לקבוע מה מהווה הפרת זכויות או פעילות פלילית ולפעול עצמאית על סמך קביעה זו. אם קיים חשש שתחת דומיין מסויים מתקיימת פעילות שפוגעת בזכויותיך, עליך לפנות לגורמים המתאימים שיכולים ראשית כל, לקבוע שאכן מדובר בפעילות אסורה, ושנית, יכולים לפעול כנגד אלה הפועלים כך, לדוגמה- בית המשפט או משטרת ישראל. האיגוד יכבד כל הוראה חוקית (דוגמת צו משפטי) שתתקבל מגוף כזה בקשר עם דומיין מסויים.
יש לי סכסוך עם מישהו בנוגע לדומיין, מה באפשרותי לעשות?
איגוד האינטרנט אינו משמש כבורר בנוגע לסכסוכים ותפקידו להקצות את הדומיינים על-סמך קריטריוניים טכניים בלבד. באפשרותך לפנות למחזיק הנוכחי של הדומיין ולנסות להגיע להסדר עימו בכדי שיעביר לך את זכויות האחזקה בשם, או לפנות לקבלת ייעוץ משפטי- האיגוד יקבל כל החלטה שתתקבל בבית משפט או צו משפטי שיוגש לו. כמו כן, אתם יכולים לבחון אם המקרה שלכם עומד בתנאים להליך בוררות IL-DRP, הנוגע לסוגיה של זכויות על השם שנרשם.
נפתח הליך יישוב סכסוכים (IL-DRP) בנוגע לדומיין שאני מחזיק, מה עליי לעשות?
במידה וקיבלת מייל המיידע על פתיחת הליך IL-DRP זה מכיוון שיישות מסויימת טוענת לזכויות על הדומיין שרשמת. הודעת המייל הראשונה נשלחת עלי ידי דיין שמונה על ידי האיגוד לנהל את הליך יישוב המחלוקות ובה פרטים על פתיחת ההליך וחומרי העתירה שהגיש העותר. בהליך ניתנת למחזיק הזכות להשיב לטענות העותר בתוך 15 יום. שלב "השמעת הטענות" נעשה במסגרת רשימת-דיוור ייעודית במייל ובשפה העברית כך שאם אתה מתנגד לטענות העותר/ת ויש בידך חומרים שתרצה לשתף אתה מוזמן לעשות זאת על ידי שליחת תגובה לרשימת הדיוור בלבד. דיין (או פאנל דיינים) יעיין בטענות העותר ובטענותיך ויכריע לבסוף למי הזכות להחזיק בדומיין. לפרטים נוספים ניתן לקרוא בכללי ה-IL-DRP.
קיבלתי הודעה המיידעת אותי על פתיחת הליך IL-DRP, האם אני מחוייב להשתתף בהליך זה?
מחזיק הדומיין מחוייב לסמכות ה IL-DRP מעצם אישור כללי הרישום בעת רישום שם מתחם חדש. סעיף 24.4 קובע כי "המחזיק מקבל על עצמו באופן בלתי-חוזר את סמכות ה- IL-DRP. סעיף זה אינו גורע מזכותו של כל צד לפנות לכל ערכאה שיפוטית מוסמכת לשם פתרון מחלוקת הנוגעת להקצאה ו/או שימוש בשמות מתחם." בין אם המחזיק ייקח חלק פעיל בהליך או לא ימשיך ההליך להתקיים והאיגוד יכבד את החלטת הדיין.
נפתח הליך IL-DRP אך כתובת הדוא''ל שלי לא הייתה מעודכנת בפרטי הדומיין. האם פספסתי את ההזדמנות להגיב?
אם ההליך הסתיים והדיין פרסם החלטה אין מה לעשות. אם ההליך התחיל אך נותר עוד זמן לשליחת תגובת המחזיק, ניתן להוסיף לרשימת הדיוור כתובת דוא"ל מעודכנת. לשם כך יש ליצור קשר עם מחלקת המרשם.
רשמים מוסמכים
מי הם הרשמים המוסמכים?
הרשמים הינם גופים שהוסמכו ע"י האיגוד לרישום וניהול דומיינים (Domain-Names), לאחר שנבדקה עמידתם בקריטריונים טכניים ושירותיים. דרך הרשמים ניתן לרשום ולחדש דומיינים ולבצע את פעולות שונות.
איך בוחרים רשם?
בין הרשמים מתקיימת תחרות חופשית, האיגוד ממליץ לבצע בדיקה מקדימה ולהשוות בין השירותים והמחירים שהרשמים מציעים. ניתן לעיין במדריך לבחירת רשם.
כיצד הופכים לרשם מוסמך של האיגוד, ומי יכול להיות רשם?
ניתן למצוא את כל המידע על הסמכת רשם בקישורים המצורפים. לאחר שתקראו בעיון את המידע, נשמח לענות על שאלות ספציפיות.
היכן ניתן להתלונן על התנהלות לא תקינה של רשם?
המרשם מעמיד לרשות הציבור מנגנון לטיפול בתלונות על רשמים. במידה ונתקלתם בבעיה מול הרשם שלכם – אנו רוצים לדעת על כך. בטופס זה תוכלו לשלוח פנייה לנציב תלונות רשמים. הרשמים המוסמכים פועלים תחת הסכם מול האיגוד (את נוסח ההסכם ניתן לראות כאן).
כיצד ניתן לברר אצל איזה רשם מנוהל הדומיין שלי?
פרטים על הרשם המנהל ניתן למצוא בחיפוש הדומיין ב-whois. המידע יופיע תחת "רשמים מוסמכים".
Whois
מה זה Whois?
ה-Whois הינו מסד נתונים ציבורי לחיפוש דומיינים, השירות ניתן על ידי מרשם שמות המתחם, כמקובל במרשמים בעולם. דרך חיפוש דומיין ב-whois ניתן לקבל פרטים אודות מחזיק הדומיין, אנשי הקשר, תאריך הפקיעה של הדומיין, שרתי DNS ופרטים נוספים.
האם אני יכול להסתיר את הפרטים שלי ב-Whois?
מדיניות ה-Whois הנהוגה באיגוד היא מדיניות של מרשם פתוח, ז"א שהפרטים הניתנים בעת תהליך הרישום מפורסמים.
חיפשתי מידע על דומיין מסויים ב-Whois, וראיתי שהתוקף שלו הוא N/A. מה המשמעות של זה?
דומיין אשר נמצא בסטטוס הזה, הינו דומיין ותיק שנרשם לפני שנת 1999, תחת חוקי הרישום הישנים. לדומיין זה אין תאריך פקיעה. לקריאה נוספת על דומיינים בסטטוס זה.
מידע כללי
מהו תפקידו של המרשם?
תפקידו המרכזי של מרשם שמות המתחם הוא ליצור ולתפעל את התשתית הנדרשת לקיום הדומיינים ורישומם תחת רמת המתחם העליונה של ישראל (il.). לכל סיומת – Top Level Domain או ccTLD – קיים מרשם שמות מתחם (Domain Name Registry) אחד ויחיד. במרבית מדינות העולם מרשמי הסיומות המדינתיות (ccTLD) מופעלים על ידי גופים ללא מטרות רווח, דוגמת איגוד האינטרנט הישראלי.
מהו DNS?
מערכת ה DNS (Domain Name System)– נועדה להקל על משתמש הקצה ולהפוך את השימוש באינטרנט לנוח ואינטואיטיבי, בכך שהיא מבצעת תרגום של הדומיינים המוכרים לנו, לכתובות מספריות. כך למשל, ניתן להגיע לאתר איגוד האינטרנט הישראלי באמצעות הקלדת המחרוזת www.isoc.org.il בדפדפן, במקום הקלדת הכתובת: 192.115.211.45, אותה קשה יותר לזכור בעל-פה. מידע נוסף תוכלו לקרוא בדף זה.
מהו דומיין?
דומיין (שם מתחם) הינו שם ייחודי המזהה אתר אינטרנט או כתובות דוא"ל. כאשר משתמש מבקר באתר, הדומיין מופיע בשורת הכתובת שבחלק העליון בדפדפן. כאשר משתמש שולח דואר אלקטרוני, הדומיין מופיע לאחר הכרוכית (@). לדומיינים יש סיומת, המסייעת לקבוע את סוג האתר ומיקומו. איגוד האינטרנט הישראלי אחראי על הקצאת הדומיינים תחת הסיומת המדינתית של ישראל- .il
מהו שירות ה-DNSsec?
שירות ה-DNSSEC מספק שכבת הגנה נוספת לדומיינים ומונע מקרים של "חטיפת" דומיינים- הסטת הגלישה מהאתר המבוקש לאתר מתחזה. איך זה עובד? כאשר משתמש גולש בדפדפן ומזין את הדומיין, נשלחת לשרת ה-DNS של המשתמש שאילתה לגבי הדומיין הספציפי. בכדי למצוא את התשובה (כתובת ה-IP המתאימה להדומיין) השרת פונה לשרתי DNS אחרים, בהתאם להיררכיה מובנת. הפעלת DNSSEC מייצר חתימה דיגיטלית מוצפנת על גבי התשובה של השרת. חתימה זו מאמתת כי התשובה לשאילתת ה-DNS מגיעה מהשרת הנכון וכי תוכן התשובה לא שונה בדרך. בעמוד זה תוכלו לקרוא עוד ולצפות בסרטון על DNSSEC.
האתר שלי לא עולה. האם כל התוכן נמחק?
לאו דווקא. לעתים האתר אינו נגיש באמצעות הדומיין מכיוון שהליך הפענוח של השם אינו תקין. זה יכול לקרות במקרים בהם הפניית הדומיין במרשם אינה פעילה (למשל, אי חידוש הדומיין או מחיקת הרישום) או כאשר ישנה בעיה טכנית בהפניה (למשל, כאשר השרתים שהמרשם מפנה אליהם אינם מתפקדים). במקרים הללו, תוכן האתר עדיין נמצא בשרת האחסון, אך הוא לא זמין באמצעות הדומיין. בהנחה שהתוכן לא נמחק באופן ספציפי, התוכן יחזור להיות זמין באמצעות הדומיין לאחר שתפתרו את הבעיה שבהגדרת ה-DNS.