למסחר אלקטרוני ישנם יתרונות רבים, אולם העיקרי שבהם הוא שכל אחד יכול לעסוק בזה. אפילו אם אתם מחפשים הכנסה צדדית, אתם יכולים לנהל עסק מכירות קטן מהבית ולשווק מוצרי מעשי ידיכם באינטרנט. באותה הצלחה, אם יש לכם חנות פיסית בעולם האמיתי – מדוע להסתפק בלקוחות תושבי האזור שלכם, כשמאות ואלפי לקוחות פוטנציאליים חדשים מחכים לכם ברשת? כפי שמיד נראה, עלויות ההקמה של עסק מקוון אינן גבוהות, ורף הכניסה נמוך. מסחר אלקטרוני נגיש לכל אחד. אז בואו נראה למה אתם זקוקים כדי להקים את העסק החדש שלכם ברשת.

מהו מסחר אלקטרוני? הנה ההגדרה מתוך מילון המונחים שלנו: "כינוי לסחר בשירותים ומוצרים באמצעות רשת האינטרנט".

לכן, כל פעולה שכוללת מתן תמורה כלשהי והעברת כספים מיד ליד ברשת האינטרנט, יכולה להיחשב כסחר אלקטרוני. כעיקרון, נחלק כאן סחר אלקטרוני לשני סוגים עיקריים, לפי סוג הסחורה הנמכרת: מוצרים פיסיים, ומוצרים ווירטואליים ושירותים הנמכרים דרך הרשת. ונבדוק מה נדרש מאיתנו, הסוחרים, לכל סוג של מכירת סחורה, וכמו כן מה דרוש מאיתנו בשני המקרים.

מוצרים פיסיים

במוצרים פיסיים הכוונה לכל מוצר שיש לו ממשות, כלומר, כזה שאפשר "לאחוז ביד". זה יכול להיות מוצרי מכולת, תכשיטים, בגדים, מוצרי אלקטרוניקה קטנים או גדולים ואפילו מכוניות או בתים. סחר אלקטרוני של מוצרים פיסיים ברשת האינטרנט ידרוש מאיתנו כמה דברים שצריך לתת עליהם את הדעת: החזקת מלאי, שטחי אחסון, הפצה ושילוח.

ראשית, מלאי. אנשים שקונים סחורה ברשת, אינם סובלניים לאמירות כמו "בדיוק נגמר" או "הרגע מכרנו את האחרון". לא משנה איזה סוג של עסק החלטתם להקים ומה גודלו, מן הראוי שתחזיקו כמה יחידות של כל פריט שאתם מוכרים, ואף לציין לרוכשים, במידת האפשר, כמה יחידות או פריטים נותרו למכירה בזמן אמת. אם פריט מסויים מסיבה כזו או אחרת לא קיים במלאי שלכם, כדאי להסירו מהחנות (ראו גם בהמשך), ולציין כי אינו זמין במלאי. אם לא מדובר בפריט שלא ישוב עוד וזהו חוסר זמני, כדאי לאפשר למעוניינים לרוכשו, תוך ציון מראש ובצורה ברורה, כי יחול עיכוב במועד האספקה עליו אתם מתחייבים.

אם אתם עסק המייצר פריטים על פי הזמנה (למשל, תכשיטים) – כמובן, כדאי לדאוג למלאי נאות של חומרי הגלם שמהם אתם יוצרים את המוצר הסופי. אותם הכללים חלים במקרה וחומר גלם כזה או אחר חסר.

פריטים פיזיים, מן הסתם, תופסים מקום. ולכן הסעיף הבא שנעסוק בו הוא אחסון. אם אתם בעלי עסק שבונים את הפריטים לפי הזמנה, יש לכם פחות בעיה. באותה הצלחה, אם אתם עסק המשווק פריטים קטנים מהבית – כמו מוצרי אלקטרוניקה משלימים דוגמת כבלים או כיסויים לסלולרי (שנפוצים מאוד ב-eBay!), ניתן להקדיש אזור ייעודי בבית לאחסון המלאי, בצורה מסודרת. כמובן, כדאי שזה יהיה אזור שלא יהיה נגיש לשאר בני הבית, ואם מדובר בסחורה בעלת ערך משמעותי, כדאי להוסיף אמצעי מיגון, על כל צרה שלא תבוא ועלולה להשבית את השילוח של הפריטים שנרכשו.

לכל סוג סחורה אחר, שתופס יותר מקום מהמתואר בפסקה הקודמת או דורש תנאי אחסון מיוחדים (מזון הצריך להיות מאוחסן בקירור, למשל, או פרחים), כדאי כבר לשכור או לרכוש שטח אחסון ייעודי, כגון מחסן. כמובן, אם אתם כבר בעסקים עם חנות פיסית בעולם האמיתי שמן הסתם גם ככה מחזיקה סחורה – מה אנחנו מבלבלים לכם את המוח? אתם כבר יודעים כל מה שצריך לדעת על אחסון סחורה ומלאי…

הסעיף האחרון שנוגע לעסק אלקטרוני שמוכר סחורה פיסית, הוא הפצה ושילוח, שזהו רכיב הדרוש לכל עסק אלקטרוני הפועל ברשת האינטרנט וצריך להעביר מוצרים ללקוחותיו מנקודה אחת לכל רחבי הארץ או רחבי תבל. לכך אנחנו נקדיש מדריך שלם, אבל דעו שעקרונית עומדות לרשותכם כמה אפשרויות: החל משליחויות ומסירה ביד של המוצר ללקוח (באמצעות חברת שילוח או מוניות), דרך דואר רשום וכלה במשלוח בדואר רגיל, שאיננו רשום. כמובן, חשוב לזכור שעלויות השילוח וההפצה משפיעות על המחיר הסופי שהלקוח משלם, ולכן חשוב להתאים את פתרון השילוח וההפצה לאופי המוצר, אבל כך, במדריך הייעודי.

מוצרים וירטואליים ושירותים

אחד הדברים היפים ברשת האינטרנט, הוא שהיא פתחה קשת שלמה של ענפי עיסוק חדשים, ביניהם – מכירה של חפצים וירטואליים, כלומר, כאלה שאין להם ממשות פיסית, ואי אפשר לחוש בהם ביד. הנה כמה דוגמאות: ספרים אלקטרוניים, תוכנות, חפצים וירטואליים במשחקים, למשל, חרבות, מגנים או קסדות שאפשר לרכוש במשחק רב משתתפים מקוון. בעולם הווירטואלי Second Life, שהיה פופולרי בעשור הקודם, יכולתם לרכוש הרבה מאוד פריטים שזהים לפריטים בעולם האמיתי, אך כולם – וירטואליים, ונמצאים בתוך המשחק עצמו. הכסף שאיתו שילמתם על החפצים היה וירטואלי בעצמו, מטבע שנקרא לינדן, והיה לו אפילו שער חליפין עם מטבעות של העולם האמיתי.

באותה הצלחה, רשת האינטרנט מאפשרת למכור שירותים, הניתנים באמצעי תקשורת מקוונים, כמו וידאו וצ'ט. כמה דוגמאות אפשריות: שיעורי נגינה על תופים, המוקלטים כסרטוני ווידאו וניתנים לצפייה ב-YouTube או באתר ייעודי תמורת תשלום, שירותי ייעוץ ואימון הניתנים באמצעות שיחת סקייפ, או אפילו תמיכה בבעיות מחשב באמצעות גישה מרחוק.

כל אלה הם שירותים הניתנים באמצעות רשת האינטרנט, ועל אף שלא מתלווה אליהם נוכחות פיזית של נותן השירות, הם בהחלט עסקים צומחים ונאים, שאינם דורשים מאיתנו לרכוש סחורה מראש – צריך רק להקים ולבנות את התשתיות שבאמצעותן יסופקו השירותים, ולהתחיל למכור ולשווק!

ראוי לציין, כי חלק מהשירותים ישלבו אולי גם משלוח של חפצים, כמו למשל תקליטורים או עזרי הדרכה ללקוח, ובמקרים האלה, הסעיפים בחלק הקודם של מלאי והפצה ושילוח רלוונטיים גם כאן.

עניינים הדרושים לכל סחר אלקטרוני

כדי למכור כל סחורה שהיא ברשת האינטרנט, בין אם היא פיסית או וירטואלית, נזדקק לאתר אינטרנט ייעודי, שבו נמכור את הסחורה. אתר שכזה יכול לשכון ולהיות מוקם תחת הגג של זירת סחר מקוון קיימת, כמו eBay או דפי זהב, או כאתר פרטי וייעודי שאותו אנחנו נקים. אתר שכזה, צריך לכלול קטלוג פריטים, המכיל מידע על המוצרים או השירותים שאותם אנו מוכרים, סל קניות, שאליו ניתן לאסוף את הפריטים ורכיב קופה, המאפשר ללקוחות הגולשים שלנו לסיים את הקניה, לשלם עבור הרכישה (לרוב בכרטיס אשראי ולכן יכילו גם פתרון סליקה) ולהזין פרטים אישיים וכתובת, פיסית או וירטואלית כמו כתובת דואר אלקטרוני שאליה יקבלו את המוצר.

בשוק קיימים פתרונות מדף וחברות המציעות חנות וירטואלית להפעלה "ישר מהקופסא". אפשרות אחרת, היא לפנות לחברות המתמחות בבניית אתרים, ולהזמין מהן אתר שייתפר בדיוק לפי הדרישות שלנו. כמובן, פתרון שכזה הוא יקר יותר ודורש יותר השקעה.

בירוקרטיה, מסים וניירת.

רבים נוטים לחשוב בשגגה כי עצם העובדה שהם מנהלים עסק מכירות המוכר חפצים דרך רשת האינטרנט ולא בחנות פיסית, הדבר פוטר אותם מדיווחים לרשויות. ההיפך הוא הנכון. רשויות המס ואחרות נוטות לראות בחומרה עסקים המתנהלים ברשת ושאינם מדווחים להן כנדרש בחוק. לכן, גם אם אתם מקימים עסק לסחר אלקטרוני, הדבר לא פוטר אתכם מפתיחת תיק מתאים במס ההכנסה ובמע"מ כעוסקים פטורים או מורשים (הכל לפי היקפי העסקים המוערכים שלכם, ועל כך כדאי להתייעץ עם איש מקצוע כמו יועץ מס או רואה חשבון), וקבלת כל האישורים הנדרשים הנוספים, לפי העניין. כך למשל, אם אתם מוכרים דברי מזון, אתם נדרשים לאישורים מסוימים ממשרד הבריאות וכך הלאה.

תגיות