אז בנינו אתר לתפארת, ויש לקוחות. הם בחרו מוצרים והכניסו לסל. עכשיו, נותר רק להציג בפניהם את אפשרויות השילוח – כיצד יגיע המוצר אליהם, וכמה זה יעלה לנו? יש כמה וכמה שיטות שילוח, שונות במהותן, במהירותן וכמובן, במחיר, שאותו לרוב, כעסקים קטנים, ניאלץ לרוב גלגל על הלקוח – מה שעשוי לייקר מאוד את העסקה.

האפשרויות שעומדות בפנינו לשילוח הן דואר רגיל, דואר רשום ודיוור באמצעות שירות שליחים. החלק האחרון הוא הסבוך ביותר, אבל גם נחשב לאמין ביותר, ומאפשר מסירה מהירה יותר.

דואר רגיל

דואר רגיל, כשמו כן הוא. להכניס את המוצר שלנו למעטפה, לסגור, לשים בול ולשלוח. הרבה פריטים קטנים ב-eBay נשלחים ככה, וזוהי כמובן דרך השילוח הכי זולה. החסרונות: זמני המשלוח ארוכים יחסית במשלוחים לחו"ל (בין שבוע לשלושה), ואין שום מעקב אחרי החבילה, מה שמעלה את הסיכוי שהיא תלך לאיבוד ומבחינתנו, מדובר באובדן כפול: גם נצטרך לפצות את הלקוח הלא מרוצה שלא קיבל את המוצר שלו, וגם אובדן של היחידה המקורית, שכן דואר ישראל לא חייב בפיצויים על חבילה שאבדה ונשלחה בדואר שאיננו רשום.

דואר רשום

דואר רשום הוא לרוב "שביל הזהב" של הסוחרים ברשת. העלות שלו לא הרבה יותר גבוהה מדואר רגיל, דבר הדואר נרשם ומקבל מספר זיהוי ייחודי, מה שמאפשר גם מעקב אחריו וגם, במקרה של אובדן דבר דואר רשום, הדואר יהיה חייב לפצות אותנו על אובדנו (עד תקרה של 631 שקלים לדבר דואר שלא בוטח, על דברי דואר מבוטחים – התקרה גבוהה יותר). וכמובן, זמני המשלוח מעט יותר מהירים. עלויות השילוח לא מאוד גבוהות, והחבילות מגיעות ליעדן. כך מעידה למשל, סילקי, שיוצרת תכשיטים ייחודיים בעבודת יד ומוכרת אותם ב-etsy ללקוחות בכל העולם.

לדואר ישראל יש שני שירותים שמותאמים במיוחד לסחר אלקטרוני.

  1. שירות EMS (ראשי תיבות של Express Mail Service) הוא שירות המבוסס על הקשרים בין מנהלי הדואר ברבות ממדינות העולם. הוא מאפשר משלוח של מכתבים וחבילות עד 20 ק"ג, וההעברה של הפריטים נעשית תוך יומיים או שלושה ליעדים מרכזיים בעולם (זמני השילוח עשויים להשתנות ממדינה למדינה). השירות מבוטח, ומאפשר פיצוי של עד 25,000 שקלים בנוסף לפיצוי הרגיל שניתן מכוח רישיון הדואר. זהו השירות הכבד והרציני יותר, שמיועד למי ששולח חפצי ערך כמו גאדג'טים או מוצרים בעלי משקל. שימו לב שהשירות לא מאפשר משלוח של תכשיטים יקרי ערך, כסף מזומן, בעלי חיים, חומרי הדברה מסוכנים ושאר חומרים האסורים במשלוח בדואר אוויר.
  2. Eco Post, שלטענת הדואר פותח במיוחד עבור העוסקים במסחר אלקטרוני, הוא שירות חדש יחסית, מעין "מיני-EMS": הוא מאפשר משלוח של חבילות עד שני ק"ג, מסירה במדינת היעד תוך 5-7 ימי עסקים, כולל אפשרות מעקב, ואפשרות לקבלת פיצוי בשווי של 100 דולר אם צירפתם הצהרת תכולה (50 דולר ללא הצהרת תכולה), והוא זמין למדינות הבאות: ארה"ב, בלגיה, בריטניה, גרמניה, הולנד, קנדה, צרפת, ספרד, שוויץ, שבדיה ואוסטרליה (בקרוב השירות ינתן גם לברזיל). לפי התעריפון של השירות (שלא כל כך עדכני… הוא נכון למאי 2013), עלות משלוח של חבילה, למי ששולח עד 50 פריטים בחודש, מתחיל מ-33 שקלים, לחבילה של עד מאה גרם.

שירות שליחים

שירותי שליחים, או בלדרות, הם האופציה היקרה ביותר למשלוח מוצרים, ולרוב ייקרו את עלות המשלוח בצורה כזו שלעתים, עלות השליחות תהיה יותר גבוהה מעלות המוצר עצמו! סביר להניח שבניגוד לעלויות הנמוכות של דואר רגיל או רשום שאותן אולי תרצו לספוג במקרים מסוימים ולא לגלגל על הלקוח, העלות הזו גבוהה יחסית, ואותה תצטרכו כן לגלגל על הלקוח הסופי, מה שעשוי להיות מרתיע. מצד שני, יש אנשים שמאוד מעוניינים לקבל את המוצר  במהירות גבוהה, בבטחה ובנוחות עד פתח דלתם או המשרד שלהם, ויהיו מוכנים לשלם אקסטרא על זה – אז למה לא?

בתחום השילוח יש לא מעט חברות קטנות, אבל חברות השילוח הבינלאומיות הגדולות בתחום הן UPS, DHLו-,FedEx. רובן מציעות שילוח כזה שאוסף את המוצר מביתכם או מנקודת איסוף (בדומה למסירה בסניף דואר), ומביא אותו עד בית הלקוח – תוך יום או יומיים לכל היותר, לעתים פחות מיממה אחרי שיצא את דלתכם. כמובן, שירותי סופר-אקספרס כאלה עולים יותר.

חישוב העלות של המשלוח ייעשה לפי הדחיפות שלו ולפי משקל או שילוב של נפח ומשקל, מה שמכונה בעגה המקצועית גם "משקל נפחי". כל חברות השילוח מציעות הכנה מראש של המדבקות והניירת הנדרשת למשלוח (שטר מטען) דרך האתרים שלהן, בשירותים מקוונים משוכללים למדי. כדאי גם לקרוא ולהתעדכן במדריכים שמוצעים באתרים של החברות, במיוחד לגבי חבילות בעלות צורה חריגה שלא ניתן להכניס לקרטון סטנדרטי ולגבי פריטים בעייתיים במשלוח, כמו סוללות.

סתם כדי לסבר את העין בעניין העלויות – לדוגמה, חבילה לארצות הברית של עד חצי ק"ג בשירות UPS Express (מסירה בבוקר יום העסקים הבא), תעלה לכם 71.70 דולר ארה"ב, לפי מחירון UPS לשנת 2014.

השירותים האלה אולי יקרים מאוד לעומת האפשרויות האחרות, אבל הם מציעים מהירות מסירה, פיקוח ומעקב הדוק אחרי החבילות – ברמה כזו שלא מוצעת בשיטות הקודמות, וכמובן, ביטוח נרחב יותר.

טיפים אחרונים

  • "ימי עסקים" – שימו לב שבעולם השילוח תמיד מדברים על "ימי עסקים". זה לא כולל שבתות אצלנו וימי ראשון ברוב מדינות העולם המערבי (וימי ששי ושבת הם חצאי ימים), ולא כולל אפשרות שהחבילה ששלחתם תעוכב במכס המקומי.
  • טווח ביטחון בזמני משלוח – בכלל, אם אתם שולחים פריטים מעל ערך מסוים, הם מחויבים בהצהרת מכס, והדבר משתנה ממדינה למדינה. את דמי המסים והמכס יצטרך לשלם הלקוח במדינת היעד. כך שבשורה התחתונה, המוצרים שלכם עשויים להתעכב מסיבה כזו או אחרת, וכשאתם מצהירים על זמני המשלוח שלכם, כדאי לקחת טווחי ביטחון, כדי לא להרגיז לקוחות שמתעצבנים ושואלים מדוע החבילה שלהם עדיין לא הגיעה.

תגיות