חלק בלתי נפרד מהקמת אתר מסחר אלקטרוני משלכם הוא התאמרתו למנועי חיפוש. מדוע חשוב להתאים את האתר למנועי חיפוש? התשובה היא פשוטה: כדי שגולשים שמחפשים את המוצר שלכם ימצאו אתכם בקלות. התחום הזה, שמאוד צמח בשנים האחרונות, נקרא קידום במנועי חיפוש, או SEO בקיצור, שזה ראשי תיבות של Search Engine Optimization.

כעיקרון, קידום במנועי חיפוש הוא שם כללי, אבל בפועל הכוונה היא, כמעט בלעדית, למנוע חיפוש אחד משמעותי – גוגל. מרבית החיפושים ברשת נעשים בגוגל, ולכן עיקר ההתאמה נעשית לפי הכללים של גוגל. אך ההתאמות שמיד נלמד אתכם ישרתו גם מנועי חיפוש אחרים, כמו Bing של מיקרוסופט, או Yahoo. אז בעצם, כבר הרווחתם.

מה זה מנוע חיפוש ואיך הוא עובד?

לפני שנצלול לטיפים, נסביר מהו מנוע חיפוש וכיצד הוא עובד. מנוע חיפוש הוא בעצם תוכנה שתפקידה לקטלג דפי רשת לפי התוכן שלהם ולענות על שאילתות של משתמש במנוע החיפוש. נניח, למשל, שאנו מחפשים אתרי אינטרנט שעוסקים ב"דגי זהב". מנוע החיפוש אמור לספק לנו את האתרים הטובים והמועילים ביותר בנושא של דגי זהב. רק כדי לסבר את העין, במנוע החיפוש הגדול ביותר, גוגל, מתבצעות מיליארדי שאילתות מדי יום.

ואיך גוגל "יודע" מהו אתר טוב? הו, בדיוק בזה אנחנו עוסקים! לגוגל יש נוסחה סודית, שבאמצעות בדיקה של שורה ארוכה מאוד של פרמטרים (כיום מדובר במאות, ככל הנראה) יודעת להחליט מהו אתר טוב ומוצלח. במקביל, יש לגוגל "בוטים" (קיצור חיבה לרובוטים קטנים), סוכני תוכנה קטנים שתפקידם לסרוק את הרשת, למצוא ולדרג עמודי אינטרנט ולתהות על תוכנם. איכות העמוד והרלוונטיות של התוכן שלו לשאילתת החיפוש, תקבע את מקומו בעמודי התוצאות שגוגל מספק למי שעורך את החיפוש. כעיקרון, השאיפה היא להופיע בעמוד הראשון, בתוצאה הראשונה שהיא איננה פרסומת. לעתים זו מלאכה קשה מאוד!

תורת ה-SEO היא המלאכה העדינה של התאמת האתר שלנו והפיכתו ליותר ידידותי לאותם "בוטים, כמו גם לגולשים – ככה שבעבודת SEO, אתם בעצם מרוויחים פעמיים: גם את הסיכוי שהוא יופיע במקום גבוה יותר בעמודי התוצאות הרלוונטיים, וגם עמודים יותר נגישים וידידותיים לגולשים שלכם.

וזו גם התורה כולה על רגל אחת: הנוסחה הסודית של גוגל עברה כמה שינויים לאורך השנים, וכיום היא פועלת כך שהיא גם בודקת, בפועל, עד כמה האתר שלכם ידידותי, מעניין ונעים לגולשים בשר ודם. למשל, אם גוגל רואה שאנשים נכנסים לאתר שלכם ומיד יוצאים ממנו, מה שנקרא אחוזי נטישה גבוהים – זה לא יעזור לכם להתקדם במעלה התוצאות בגוגל.

אז מה כן כדאי לעשות ?

עצות ל-SEO מוצלח

קידום במנועי חיפוש בנוי כיום מכמה רבדים, וכדאי לקחת אותו בחשבון כבר בשלב התכנון והבניה הראשונית של האתר. אפשר גם למטב אתרים קיימים, אבל זו מלאכה סבוכה יותר. עדיף להקפיד על כללי SEO כבר בשלב הבנייה וההזנה הראשוניות של האתר. אלו הרבדים:

  • טכני
  • עיצובי
  • תוכן
  • חוויית משתמש

במאמר מוסגר נציין שאלו הרבדים שקשורים ישירות לאתר. יש גם רבדים שמגיעים מאתרים חיצוניים, מה שמכונה offsite, כמו קישורים מאתרים אחרים ופעילות ברשתות חברתיות. כיום, לרבדים אלו יש יותר משקל מאשר בעבר.

טכני

SEO טכני הוא רובד חשוב מאוד בימינו. דפי רשת כתובים ב"שפה" או קוד שנקרא HTML. חלק מה-SEOהטכני הוא לוודא שהעמודים של האתר שלנו כתובים בהתאם ל-"כללי הדקדוק" של אותה שפה. עוד בקוד הזה נמצאים חלקים שאינם גלויים לנו הגולשים, אבל נקראים על ידי ה"בוטים" (או "גוגלבוט" בכינוי כולל), כמו תיאור של העמוד או כותרת. אלה צריכים לעמוד בכללים מסויימים. כך למשל, גוגל ממליצה שכותרות של עמודים שונים באתר שלנו לא יהיו זהות, שיהיו ברורות ולא יעלו על מספר תווים מסוים (65 תווים). באותה הצלחה, שדה התיאור של העמוד, צריך לתת תיאור תמציתי אך נאמן של התוכן של העמוד, ולא לעלות על 150 תווים. עוד משהו שיכול לסייע הוא קובצי הכוונה שנכתבים במיוחד עבור הבוטים, כמו robots.txt ומפותXML, שמסבירים לבוטים שבאים לבקר על מבנה האתר ולאן הם צריכים ללכת כדי לקרוא אותו יותר בקלות.

עוד עניין בעל משמעות ברמה הטכנית מלבד תקניות, הוא תקינות. המשמעות היא שאין עמודים חסרים או קישורים שבורים (עמוד שגיאה).

עיצוב

עיצוב הוא עניין המדבר לגולשים ובוטים כאחד. האם העמוד שלנו עמוס מדי? האם הוא בנוי בצורה הגיונית? האם הוא נוח, קל ובהיר לניווט? אם העמוד שלכם מבולגן, עמוס בפרסומות ובאופן כללי מקשה על גולשים את החיים – צפו לאבד נקודות אצל גוגל. דוגמה חיובית: עמוד פשוט שבו יש כפתור גדול שברור לכל אחד שעליו צריך ללחוץ. לעתים זה יורד אפילו לפרטים קטנים כמו לשון ציווי – "הקליקו כאן עכשיו".

תוכן

יש הסבורים שתוכן איכותי ו-SEO עומדים בסתירה אחד לשני, אבל ההיפך הוא הנכון. הבוטים של גוגל מתרשמים גם מאיכות התוכן של העמוד שלכם, ובודקים שלא מדובר בתוכן "זבל" – כלומר, תוכן חסר משמעות או לא אמין. כיום, הבוטים של גוגל טובים בכך מבעבר, ולחשבון הכולל נכנס גם שקלול תגובות של גולשים בני אנוש לתוכן שלכם. לכן, כבר בשעת הבנייה של עמודי הרשת שלכם מומלץ להקדיש תשומת לב לתוכן שמופיע בהם.

למשל, אם אתם בונים קטלוג מוצרים, לא כדאי להסתפק רק בתמונה ושורת טקסט אחת לכל מוצר. השקיעו וכתבו תיאורים לתמונות (גם את זה הבוטים קוראים, ולתיאורי תמונה יש חשיבות בנגישות לכבדי ראיה), וכתבו כמה שורות טקסט לכל מוצר. נכון, לעתים מדובר בעבודה לא מעטה, ולבעל העסק הקטן שאולי עושה את המלאכה הזו בעצמו זו עשויה להיות מטלה שתגזול יותר מדי זמן – אבל חשוב להבין ששכרה בצדה.

במקרים כאלה, מציע יועץ ה-SEO שוקי גלילי, על פעולה בשלבים. אם אין לכם אפשרות למלא את כל האתר שלכם בתוכן "במכה אחת", בשלב הראשון, השקיעו בטקסטים המתארים תמונות באתר (מה שקרוי גם alt text) והסתפקו בכמה שורות טקסט בודדות לכל מוצר. בשלב שני, כשתוכלו כבר לזהות מה המוצרים הפופולריים אצלכם או מה הם המוצרים שמושכים הכי הרבה תשומת לב של גולשים שמגיעים ממנוע החיפוש, תוכלו להשקיע עוד בעמודים האלה (למשל, להוסיף תיאור נרחב או מפרט טכני של המוצר), ולהשתמש בהם כדי להניע גולשים לעמודים נוספים. גם גוגל יראה את זה בחיוב – הבוטים יראו שהאתר שלכם משתנה ומתפתח, דבר טוב מבחינת גוגל, שישפר את מעמדכם בדירוג.

חוויית משתמש

גוגל היא סוג של תמנון ששולחת את זרועותיה לכל מקום אפשרי. כיוון שמטרתה היא לארגן את כל הידע האנושי, יש לה גם גישה להתנהגות של גולשים, כולל צוותי הערכה אנושיים שמדרגים חוויית משתמש של אתרים. המשמעות היא שהאלגוריתם של מנוע החיפוש של גוגל יודע גם לתת משקל לחווית המשתמש באתר שלכם: האם הוא נעים ונוח לגולשים, והאם הם נהנים ממנו בפועל (בשונה מסעיף העיצוב) – וחשוב לומר: בזמן אמת, גוגל עוקבת אחרי נתוני גלישה ויודעת בדיוק אם גולשים אנושיים מרוצים מהאתר שלכם או לא. אתר טוב ושימושי, הן ברמת העיצוב והן ברמת התוכן, כזה שמספק לגולש האנושי הנאה ועניין, וכאמור, לגוגל יש דרכים למדוד זאת – יזכה בעוד נקודות אצל ענקית החיפוש.

לקינוח, מומלץ להשתמש בפלטפורמות פתוחות לבניית אתרים, כמו למשל וורדפרס. פלטפורמות כאלה, בניגוד למשל ל-Wix או Blogger, מאפשרות לכם, או לאיש ה-SEO ששכרתם (אם שכרתם אחד), לבצע כיוונון הרבה יותר מדוקדק ושליטה הרבה יותר טובה על כל הפרמטרים שכבר הזכרנו.

לקריאה נוספת:

מדריך גוגל ל-SEO למתחילים (אנגלית,PDF)

תגיות