חזרה לעמוד הקודם

הצטרפו למאבק בחשבונות מזויפים, בוטים ותעמולה לא מסומנת

חושבים שזיהיתם חשבון מזוייף, פיקטיבי, בוט או תעמולה לא מסומנת? ספרו לנו וסייעו לשמירה על מערכת בחירות הוגנת ועל רשת פתוחה ונקייה

תעמולת הבחירות לכנסת ה-2019 מלווה בשימוש בטכניקות דיגיטליות שונות – פרופילים מזוייפים ופיקטיבים, בוטים, מסרים מסוגים שונים שמגיעים דרך המכשירים הסלולריים בווטסאפ, בהודעות טקסט ועוד. במקביל, קבע יו"ר וועדת הבחירות המרכזית כי אסור לפרסם, בשום פלטפורמה, תעמולת בחירות ללא סימון ובאופן אנונימי. אנו רואים את תפקידה של החברה האזרחית לפעול על מנת לסייע בזיהוי פרופילים פיקטיביים ורשתות בוטים העלולים להפריע לניהולן התקין של הבחירות ולהשפיע באופן מניפולטיבי עלינו כבוחרים.

אז איך כולנו יכולים להיות שותפים ולסייע בזיהוי, למען שמירה על הליך בחירות תקין ועל רשת נקיה?

שולחים באמצעות הטופס המופיע כאן באתר, את המידע שנראה לכם חשוד. המידע שתמסרו ייבחן על ידי צוות בדיקה מטעמנו. צוות הבדיקה מתייחס ל-15 אינדיקטורים שונים שרלוונטים להחלטה האם מדובר בחשבון מזויף או לא. בהתאם לתוצאות הבדיקה, ואם אכן יעלה צורך, נדווח עליו לפייסבוק, ובמידת הצורך גם למשטרה/לפרקליטות או לוועדת הבחירות המרכזית, לצורך בחינה והסרה.

לא בטוחים אם המידע שמצאתם אכן מצדיק דיווח? קראו כאן כמה כללים שיעזרו לכם להחליט.

מי אנחנו?

הפרויקט הזה הינו פרויקט משותף של איגוד האינטרנט הישראלי, הקליניקה למשפט טכנולוגיה וסייבר באוניברסיטת חיפה והמכון הישראלי לדמוקרטיה. אנו, איחוד של כמה גופים, רואים חשיבות בפעולה שכזו של החברה האזרחית. פעולה זו נועדה לשמש את הציבור הרחב כולו, ללא כל קשר לשיוך פוליטי זה או אחר.

הערת הבהרה – "פרויקט הבוטים הגדול", אותו מובילים מר רותם ומר אדם, הינו פרויקט הפועל באופן עצמאי ובנפרד. דיווחיו לרשתות החברתיות ולתקשורת אינן קשורות לדיווחים שלנו.

מהו חשבון מזוייף ומה הבעיה איתו?

גורמים שונים, מישראל ומחוצה לה, מפעילים אלפי חשבונות, חלקם חשבונות המתחזים להיות אנשים אמיתיים וחלקם חשבונות פיקטיביים, אשר נועדו להשפיע עלינו, האזרחים, על מנת שנאמין שלאג'נדה שלהם יש תמיכה רחבה מכפי שיש לה במציאות, ומצד שני להשתיק קולות לא רצויים. כך, הם יוצרים הטייה של השיח. במקום שנוכל לנהל שיח דמוקרטי בריא, הם מרעילים אותו ומונעים דיון משמעותי ואותנטי בסוגיות החשובות במיוחד בתקופה של לפני הבחירות.

איך נזהה חשבונות מזוייפים ובוטים?

להלן כמה כללים בהם ניתן להיעזר. אל תסתמכו על מאפיין אחד בלבד. חשד כי מדובר בחשבון מזויף יתעורר לגבי חשבונות שיש להם מספר מאפיינים:

תאריך – בדקו את המועד בו נפתח החשבון. הרבה חשבונות נוצרים בשבועות האחרונים לקראת הבחירות. חשבון חדש מעורר חשד. האם, בנוסף, מדובר בחשבון שנעשה מאד פעיל בחודשיים האחרונים?
תמונת הפרופיל – האם תמונת הפרופיל נראית טוב מדי? אם כן, עולה הסיכוי שמדובר בתמונה "מושאלת". ניתן לחפש את התמונה ברשת ולראות: האם התמונה מופיעה במאגרי תמונות? האם יש רק תמונה אחת או שהיא הוחלפה בעבר?, האם המגדר של כותב התוכן (זכר / נקבה) מתיישב עם מה שנראה מתמונת הפרופיל?. התבוננו גם בתמונות אחרות במסגרת החשבון – האם יש תמונות אמיתיות מידי פעם ולא רק תמונות פסטורליות של שקיעה?
חברים – הביטו ברשימת החברים והעוקבים. האם אתם מכירים מישהו מהם? האם הם עושים רושם של משתמשים אמיתיים, או שהם מדברים רק על אותם נושאים כמו בעל החשבון שאתם בודקים? האם המשתמש הצטרף לאחרונה לקבוצות רבות ללא הבחנה (לעיתים אפילו כאלה שמטרתן סותרת אחת את השניה כמו למשל: 'בעד גידול חסות', 'נגד גידול חסות', 'חסות זה רעל', 'חסות זה אוכל בריאות' ועוד)?
תוכן – האם לחשבון הועלו תכנים אישיים ומקוריים? האם יש בו פעילות חברתית או משפחתית?
צורה – האם יש שגיאות רבות באיות ובניסוח משפטים? האם נראה שמדובר בתוכן שתורגם על ידי מכונה?

מהי תעמולת בחירות אנונימית?

צפיתם בסרטון ביוטיוב או בסרטון פרסומת באחד מאתרי האינטרנט (כמו מאקו או YNET), ואתם בטוחים שהוא קשור לבחירות (לדוגמא, הוא כולל התייחסות למפלגות, למתמודדים, לסוגיות פוליטיות – המצב בעזה, הצפיפות במערכת הבריאות ועוד, ואפילו לסוגיות שנוגעות לבחירות כמו כתבי אישום נגד פולטיקיאים, רשויות אכיפת החוק וכיו"ב)? חיפשתם בסרטון, לפניו או אחריו ואתם לא רואים מטעם מי הסרטון?

אתם מקבלים הודעות בווטסאפ, במסנג'ר, בהודעות טקסט שכוללות התייחסות למפלגות, למתמודדים, לסוגיות פוליטיות או לסוגיות שנוגעות לבחירות ולא כתוב מטעם מי ההודעה? אתם מקבלים שאלון או סקר שמופנה אליכם ואתם אמורים לענות עליו או לשלוח בהודעה חוזרת מספר עם הצבעה ולא מופיע מטעם מי הסקר?

נתקלתם בכתבה עיתונאית שנראית בדיוק כמו כתבות שאתם מכירים אבל נראה לכם שמשהו בתוכן שלה מוזר? שמישהו זייף או שילם בשביל הפרסום? חיפשתם סימון ואתם לא יודעים מטעם מי הכתבה?

נתקלתם בחשבון ברשת חברתית שנראה לכם שעסוק מאד בתכנים שנוגעים לבחירות – פוסטים, ציוצים, תגובות, שיתופים – אבל לא ברור מטעם מי הוא?

ספרו לנו