חזרה לעמוד הקודם

תוכנות סינון ובקרת הורים – מה זה אומר?

תוכנות סינון:

מה זה אומר?

מזכירים כי ספקי האינטרנט והסלולר מחויבים ע"פ חוק להציע תוכנת סינון בסיסית ללא תשלום.

סינון הוא תהליך טכנולוגי בו נסרק התוכן, על פי פרמטרים שנקבעו מראש, ולפיהם – התוכן המסונן הנחשף לגולש, ראוי לצפיה עבורו. ניתן להתקין תוכנת סינון מקומית – על המחשב, הטאבלט או הטלפון החכם של המשתמש, או להתקינה על הרשת (באמצעות ספק האינטרנט) ובכך יסונן המידע הנכנס מהאינטרנט לכל המכשירים המחוברים לאותה רשת.

תוכנות הסינון עובדות לפי אחת משתי גישות:

  1. גישת "הרשימה השחורה"- חסימת אתרים בהתאם להגדרה שנקבעה. חסימה בדרך זו מונעת באופן גורף הצגה של אתר מסוים. תוכנות הסינון הבסיסיות באות עם הגדרות ראשוניות אליהן ניתן להוסיף מילים/ תכנים נוספים. בשיטה זו ניתן לחסום תוכן רב, אך צריך לקחת בחשבון שיחסמו גם תכנים לגיטימיים ושיקרו מקרים בהם לא יחסמו תכנים שהמשתמש רצה לחסום. תוכנות סינון מתקדמות, מתקינות בדרך כלל תוסף על המכשיר המאפשר להן לסרוק את התוכן עצמו (ולא רק את שם האתר) ולסנן חלקים מתוך אתר (תמונות, תכנים) או מתוך תוצאות חיפוש.
  2. גישת "הרשימה הלבנה"- מאפשרת גלישה אך ורק לאתרים שהוגדרו מראש וחוסמת את כל היתר. שיטה זו מחייבת הגדרת רשימה, והיא תחסום כל מה שאינו ברשימה, ועשויה להיות לה השלכה על עושר המידע הלגיטימי שייחשף למשתמש.

חשוב לזכור:

  1. תוכנת הסינון פועלת בהתאם להגדרות שנקבעו, אולם לעיתים עשויים להיחסם גם תכנים לגיטימיים ולעיתים –עלולים שלא להיחסם תכנים שתרצו שייחסמו לצפיה של ילדכם. סינון תכנים אינו מעניק הגנה של 100% מפני תכנים פוגעניים. דאגו גם לשוחח עם הילד.
  2. תוכנת הסינון אינה מסננת תכנים המועברים באפליקציות מסרים מיידיים (כמו וואטסאפ או אינסטגרם) ואינה מסננת משחקים ואפליקציות או פרסומות המופיעות בהם.
  3. תוכנת סינון המותקנת על המכשיר מסננת תכנים אך ורק על אותו מכשיר. במידה וברצונכם לסנן גם את המכשיר הסלולרי של כל אחד מהילדים וגם את המחשב הביתי, עליכם להתקין תוכנת סינון בנפרד על כל אחד מהמכשירים.

לשאלות נפוצות ולמידע נוסף בנושא תוכנות סינון לחצו כאן.

בקרת הורים

מה זה אומר?

תוכנות בקרת הורים הנן יישומים המאפשרים מעקב וניטור אחרי פעילות הילדים במכשירים השונים. קיימות חלופות שונות המציעות ניטור ובקרה בהיקפים שונים. חלקן מאפשרות להורה לצפות בתכנים אליהם הילד נחשף, אחרות שולחות רק התראות.

הנושאים המרכזיים המנוטרים ע"י אפליקציות אלו:

  • שימוש במילים מסוימות – המוגדרות ע"פ דרישת המשתמש (לדוגמה חרם/ מוות/ התאבדות/קללות וכד')
  • צפייה בתמונות פרובוקטיביות
  • פעילות חריגה ברשתות חברתיות או תוכנות של מסרים מידיים בהן משתמש הילד (הסרת הילד מקבוצות שונות)
  • חיפוש תכנים בעיתיים ע"י הילד – המאתרים משפטים כמו: "כיצד אני מכין סמים?", "ייצור כלי נשק" וכו"
  • התנהגויות פיזיות – חלק מן האפליקציות מנטרות גם התנהגויות פיזיות, כמו שעות גלישה ושימוש במכשיר, מבצעות מעקב אחר שעות השינה וכד'.

חשוב לדעת:

  • מעקב שלכם אחר פעילות הילד במכשיר הסלולרי שלו (בידיעתו או שלא בידיעתו) עלול להיתפס על ידו כפגיעה בפרטיותו, ועשוי לפגוע בהתפתחות העצמאית האישית שלו. יש מתאם ברור בין גיל הילד ומידת המעקב, אך גם מעקב אחר ילדים קטינים עשוי להשפיע על התפתחותם ועצמאותם.
  • ודאו שידוע לכם מה החברה המפעילה את האפליקציה או התוכנה עושה עם אותו מידע מנוטר, מי שומר עליו ולמי הוא מועבר. הקפידו לקרוא את תנאי השימוש של האפליקציה (זה תמיד נכון, אבל בעיקר בעניין זה בו מנוטר תוכן אישי ופרטי).
  • בקרת ההורים אינה חוסמת את התכנים, אלא רק מנטרת אותם ומודיעה להורים על כך. הפעולה האקטיבית צריכה להיות שלך כהורה – לשוחח על כך עם הילד, להבין למה נכנס לאתרים או לתכנים אליהם נכנס, להתמודד עם חרם שעושים עליו או שהוא עושה על מישהו אחר וכד'.