חזרה לעמוד הקודם

רבע מהנשים בגילאים 25 עד 34 נפגעו ברשת;

  • לרגל יום המאבק הבין-לאומי למניעת אלימות נגד נשים חושף לראשונה איגוד האינטרנט הישראלי נתונים מטרידים לגבי היקף ואופי האלימות נגד נשים ברשת

  • 40.6% מהנשאלות ציינו כי לדעתן נשים חשופות יותר לביטויי אלימות ברשת מאשר בעולם הפיסי

  • אורנה היילינגר מנהלת נטיקה מבית איגוד האינטרנט הישראלי: "נדרשת פעולת הסברה משותפת המוקיעה את האלימות ברשת בכלל ונגד נשים בפרט"

  • לפניות לקו הסיוע לאינטרנט בטוח

לרגל יום המאבק הבין-לאומי למניעת אלימות נגד נשים חושף איגוד האינטרנט הישראלי לראשונה בישראל נתונים מטרידם לגבי היקף תופעת האלימות נגד נשים ברשת. לקו הסיוע לאינטרנט בטוח מגיעות מאות פניות לעזרה בכל חודש ומרביתן של נשים בעקבות פגיעה על רקע מיני. בסקר, כרבע מהנשים (25.5%) בגילאי 25-34 מציינות כי נפגעו מאלימות ברשת בשנתיים האחרונות, בקרב כלל הנשאלות בסקר, הנתון עומד על 15.7%. שני שליש (63.9%) מהנשים מציינות שהאלימות כלפיהן הייתה בעלת אופי מיני ומרבית הפגיעות ברשת מגיעות מאדם זר שהן אינן מכירות (74.7%). 37.5% אחוז מהנשים במדגם חסמו חברים ברשת חברתית או באפליקציה בעקבות התנהגות אלימה כלפיהן.

הסקר האינטרנטי נערך בקרב 502 נדגמות בגילאי 18 ומעלה באמצעות חברת TRI למחקרים אסטרטגיים. ממצאיו יוצגו מחר על ידי אורנה היילינגר מנהלת מרכז נטיקה של איגוד האינטרנט הישראלי בישיבה המיוחדת לציון יום המאבק באלימות נגד נשים בכנסת שהשנה תיערך בסימן 'זירת האלימות החדשה – נשים ונערות מתמודדות במרחב הדיגיטלי'.

קרוב למחצית מהנשים שנחשפו לאלימות ברשת (49.4%) מספרות כי הן קיבלו תגובות המתייחסות למיניותן ללא קשר לתוכן הרלוונטי, 32.9% נפגעו מתוכן פוגעני, 19% ציינו כי נפגעו מהפצת פרטים אישיים שלהם ברשת. 16.5% סבלו מסטוקינג (מעקב ברשת), 12.1% סבלו מתגובות פוגעניות, ו-11.4% מהפצת תמונות שלהן.

89.6% מכלל הנשאלות בסקר ציינו כי במידה שייפגעו ברשת הן ידווחו על כך, אך בפועל רק 31.6% מהנפגעות עשו זאת. ייתכן וזה עקב העובדה שמחצית מכלל המשיבות חושבת שגורמי האכיפה לא מטפלים נכון בתופעת האלימות ברשת. במידה וייפגעו, (72.0%) ידווחו לבני משפחה או חברים, 57.7% ייפנו למשטרה, 49.3% ייפנו למנהלי האתר או הרשת בהן חוו אלימות, 20.3% ייפנו לארגון נשים, ו-17.1% ייפנו לקו הסיוע לאינטרנט בטוח של איגוד האינטרנט.

באופן כללי, אנו עדים לכך שתופעות אלימות מקבלות יותר ויותר ביטוי בעולם הווירטואלי ולכן גם 40.6% מהנשאלות ציינו כי לדעתן נשים חשופות יותר לביטויי אלימות ברשת מאשר בעולם הפיסי. כאשר מפלחים את הנתונים מתגלה תמונה מפתיע ובה נשים חרדיות ציינו באופן מובהק שהן מרגישות כי נשים חשופות יותר לביטויי אלימות ברשת דווקא (50.9% לעומת 30.9%), זאת לעומת החילוניות והמסורתיות אשר מרגישות עדיין יותר חשופות לפגיעה בעולם הפיזי.

אורנה היילינגר מנהלת מרכז נטיקה של איגוד האינטרנט הישראלי: "לפי הניסיון שהצטבר במרכז לאינטרנט בטוח, אנו למדים כי אירועי האלימות ברשת הם הרחבה של ההתנהגויות האלימות במרחב הפיסי. הרשת משמשת פלטפורמה נוספת לאותן התנהגויות שאותן אנו מכירים, יחד עם זאת, בשל העוצמות המאפיינות את הרשת והעובדה "שאינה שוכחת" – עוצמת הפגיעה עלולה להיות גדולה בהרבה. מהפניות אל קו הסיוע של איגוד האינטרנט, ניתן לומר כי נשים מדווחות הרבה יותר על פגיעות ברשת ושהן גם בעלות אופי מיני, כמו כן אנו מזהים שאוכלוסיות מוחלשות כמו ערבים וחרדים סובלות יותר מפגיעות ברשת. לכן אני סבורה כי נדרשת פעולות הסברה משותפת המוקיעות את האלימות ברשת בכלל ונגד נשים בפרט. אני יכולה להבין את התחושה כי לא נעשה דבר בנושא כיוון שהאכיפה כמעט ואינה קיימת במקרי אלימות ברשת כמו פגיעה בשמו הטוב של אדם, הפצת תכנים פוגעניים ופריצות לחשבונות והתחזות ברשת."

מרכז נטיקה של איגוד האינטרנט הישראלי מפעיל כשירות לציבור, קו סיוע לאינטרנט בטוח. צוות הקו יסייע ויתמוך בכל פונה: ילדים ונוער, הורים, מבוגרים, אנשי מקצוע ומחנכים. 24 שעות ביממה, 7 ימים בשבוע בנושאים: פריצה לחשבון דוא"ל/ פייסבוק, בריונות ברשת, קבוצות שנאה, ניסיון הונאה, דואר זבל (spam) , לשון הרע, תוכן פוגעני, התחזות וזיוף.

לפנייה לקו הסיוע לאינטרנט בטוח