כך מגלה מחקר ביוזמת איגוד האינטרנט הישראלי לרגל יום המאבק הבינלאומי למניעת אלימות נגד נשים
- מדובר על עלייה ביחס לממצאי סקר דומה שנערך לפני חמש שנים
- עקב החשש מתגובות אלימות – 54% נמנעות מלהתבטא ברשת
- 90% מאלו שספגו באופן אישי גילויי אלימות ציינו כי יימנעו מהתבטאות ברשת
- 79% מהנשאלות ציינו כי היו מדווחות לו נתקלו בגילויי אלימות ברשת אולם בפועל רק 22% מהנשים הנחשפות לאלימות ברשת עושות זאת
- אורנה היילינגר, מנהלת נטיקה: "בצד החוקים הקיימים נדרשת גם אכיפה משמעותית."
לרגל יום המאבק הבינלאומי למניעת אלימות נגד נשים מפרסם היום (25/11/19) איגוד האינטרנט הישראלי (ע"ר), נתונים של מחקר חדש שבדק את היקף תופעת האלימות כנגד נשים ברשת. המחקר, בקרב מדגם מייצג של הנשים בישראל, התייחס לגילויי אלימות כגון תגובות פוגעניות או כאלה בעלות אופי מיני לפוסטים או לתמונות, הפצת תמונות או סרטונים מיניים, הפצת פוסטים פוגעניים, אלימות מילולית ומעקב מטריד (סטוקינג).
מחקר: היקף תופעת האלימות כנגד נשים ברשת
20% מהנשאלות – אחת מכל חמש נשים – ציינו כי ספגו באופן אישי גילויי אלימות ברשת, כשהפגיעה העיקרית היא אלימות מילולית ותגובות פוגעניות לפוסטים או תמונות. 85% מהנשאלות אמרו כי נחשפו ברשת לאלימות שכוונה כלפי נשים כמו תגובות פוגעניות או בעלות אופי מיני ואלימות מילולית. 66% מהנשים שנפגעו ציינו כי הדמות הפוגעת הייתה אדם זר; 19% ציינו כי חוו את הפגיעה ממכר רחוק.
סקר דומה שהזמין איגוד האינטרנט בשנת 2014 מלמד שתופעת האלימות ברשת, והתפיסה של הרשת כמקום אלים, נמצאים במגמת עלייה. בסקר הקודם ציינו 15.7% מהנשים כי נפגעו מאלימות ברשת בשנים 2013-2014 – 4.3 אחוזים פחות מממצאי הסקר הנוכחי. שני שלישים מהנשים ציינו ב-2014 שהאלימות כלפיהן נשאה אופי מיני ושמרבית מגילויי האלימות הגיעו מאדם זר. 37.5% מהנשים סיפרו כי חסמו חברים ברשת חברתית בעקבות התנהגות אלימה כלפיהן.
בסקר הנוכחי, 56% מהנשאלות סברו כי נשים חשופות יותר לביטויי אלימות באינטרנט בהשוואה ל-9 אחוזים שציינו שנשים חשופות יותר לאלימות בעולם הפיזי. בסקר משנת 2014 ציינו רק 41% שהרשת אלימה יותר. ב-2014, קרוב למחצית מהנשים שנחשפו לאלימות ברשת סיפרו כי קיבלו תגובות המתייחסות למיניותן ללא קשר לתוכן של ההתבטאות שלהן. 19% סיפרו כי נפגעו מהפצת פרטיהן האישיים ברשת ו-16.5% ממעקב ברשת (סטוקינג). 11% נפגעו מהפצת תמונותיהן ברשת.
האלימות ברשת משתקת את הנשים הנפגעות – ובסקר הנוכחי המגמה הזו מתחדדת: בסקר מ-2014, 90% מהנשאלות אמרו שלו היו נתקלות בגילויי אלימות ברשת היו מדווחות עליהם. בסקר הנוכחי הנתון הזה ירד ל-79% בלבד שאמרו שהיו מדווחות על גילויי אלימות. ומכל מקום – בפועל רק 22% מהנחשפות לאלימות ברשת דיווחו עליה. מדובר בירידה בהשוואה ל-2014 – אז ציינו 31.6% שדווחו.
האלימות ברשת לא רק משתקת אלא גם משתיקה: 54% מהנשים נמנעו מלהתבטא ברשת עקב החשש מתגובות אלימות, כשבעיקר ציינו כי נמנעו מפרסום תגובה על תוכן כלשהו (31%), פרסום פוסט אישי (28%) פרסום פוסט פוליטי (25%) ושיתוף תמונות (24%). שיעור הנמנעות מפרסומים שונים עולה ל-59% בקרב אלו שנחשפו בעבר לאלימות ברשת, ועולה ל-90% בקרב אלו שכוונה כלפיהן אלימות באופן אישי.
73% דורשות הגברה של הענישה
47% מהנשאלות מאמינות כי גורמי האכיפה מטפלים ברמת אפקטיביות מועטה או כלל לא מטפלים בתופעת האלימות ברשת, בעוד 32% בלבד סבורות כי הטיפול באלימות ברשת הוא ברמה אפקטיבית בינונית ומעלה. רק 9 אחוזים מהנשים סבורות כי גורמי האכיפה מטפלים במידה רבה או רבה מאוד ובצורה אפקטיבית בגילויי אלימות ברשת. גם ב-2014, כמחצית מהמשיבות סברו שגורמי האכיפה לא מטפלים נכון בתופעת האלימות ברשת. הסיבה העיקרית לכך היא חשש שההתערבות תחמיר את המצב (51%) או כי הן לא יודעות למי לפנות (44%).
באשר למידע – 49% טוענות כי גורמי חינוך והסברה מספקים מידע על פעילות מניעה והגנה מפני אלימות ברשת במידה בינונית ומעלה.
כאשר נשאלו הנשים איזו פעילות עשויה לצמצם את תופעת האלימות והבריונות ברשת, 73% ציינו את הגברת הענישה, 67% השיבו שדרושה הסברה והעלאת מודעות חברתית, ואילו 64% סברו כי הגברת האכיפה תסייע לצמצם את התופעה.
המחקר נערך על ידי חברת סאפיו מחקר ופיתוח, ובמהלכו נשאלו 300 נשים בגילאי 18-50 (יהודיות וערביות) המייצגות את אוכלוסיית הנשים בישראל.
אורנה היילינגר, מנהלת נטיקה באיגוד האינטרנט הישראלי: "תוצאות הסקר מפתיעות אותי, כי הייתי מצפה שלאור תופעת ה-metoo, נראה עלייה באחוזי הדיווח על אלימות ברשת. הסקר מראה דווקא ירידה באחוזי הדיווח בפועל וחבל. לצערי, הסקר מחדד את הנסיון שלנו מהשטח המראה כי אין לנו בישראל די תוכניות הסברה ואכיפה וחשוב לשנות את המצב במהירות. אבל עוד לפני תוכניות ומהלכים מאורגנים, מדובר באחריות אישית ובצו המוסר של כל אחד ואחת מאיתנו. אנו באיגוד האינטרנט מפעילים קו חם הפועל מסביב לשעון ובכל ימות השנה במטרה לסייע לכל מי שנפגע בצורה כזו או אחרת ברשת. אני מזמינה את כולם לפנות אלינו לקבל תמיכה וייעוץ בוואטסאפ או טלפונית – 0548-858911 או באתר