חזרה לעמוד הקודם

שליש מגילאי 16-18 קיבלו תמונות חושפניות של מישהו שהם מכירים

  • איגוד האינטרנט הישראלי ערך סקר בקרב בני נוער שחשף את הרגלי השימוש שלהם ברשת

  • 91% מבני הנוער נמצאים בפייסבוק ו-88% בווטסאפ

  • אורנה היילינגר, מנהלת מרכז נטיקה מבית איגוד האינטרנט: "על ההורים והמחנכים להכיר בעובדה כי יש צורך להתעניין ולהכיר את פעילותם של בני הנוער במרחב הדיגיטלי"

  • 49% מבני הנוער מתעדכנים ברשת ברבע השעה הראשונה לאחר שהם קמים

  • מתחילת החופש הגדול חלה עליה של 25% בפניות לקו הסיוע של איגוד האינטרנט הישראלי שמטפל בפגיעות ברשת.

סקר שבוצע על ידי חברת זטה טולס עבור מרכז נטיקה של איגוד האינטרנט הישראלי חושף את הרגלי השימוש של בני נוער ברשת ומעלה ממצאים מעניינים. הסקר שבוצע בקרב 300 בני נוער בגילאי 13-18 באמצעות שאלון אינטרנטי נועד להגביר את המודעות לגלישה בטוחה ושימוש מושכל ברשת.

הממצאים מגלים כי כרבע (24%) מבני הנוער קיבלו תמונות חושפניות של משהו שהם מכירים במייל, ווטס-אפ, או במסרון. כשאנו מפלחים את הנתונים לגילאי 16-18 הנתון עולה לקרוב לשליש (31%). כ-84% מהמשתתפים ציינו כי היקף השימוש שלהם ברשתות החברתיות ובאינטרנט יגדל בשיעור של 20% ויותר מתקופת הלימודים. פייסבוק מובילה עם שיעור החשיפה הגבוה ביותר מבין הרשתות חברתיות שעומד על 91%, כשאחוז המשתמשים בקרב הבנים גבוה יותר, ועומד על 97% לעומת הבנות עם 85%. ישנה גם נוכחות מרשימה באינסטגרם של כ-67% באינסטגרם (72% בקב הבנות לעומת 62% בקרב הבנים) ו-32% בסנאפצ'אט. באופן מובהק למדי, מרבית מבני הנוער מעידים שהשימוש העיקרי שלהם באינטרנט הוא ברשתות החברתיות (55%) ולאחר מכן חיפוש מידע (20%), צפייה בסרטים (16%) ומשחקים (9%)

88% מבני הנוער גם משתמשים בווטסאפ וקרוב למחצית (49%) מהם מדווחים כי הם מקבלים בו למעלה מ-100 הודעות ביום (52% מהבנות לעומת 47% מהבנים).

מלבד היקף החשיפה של הרשתות החברתיות אנו עדים גם לתדירות גבוהה מאוד של שימוש כאשר עד 75% מתעדכנים בנעשה ברשת עד שעה מהרגע בו הם מתעוררים ומתוכם 49% כבר ברבע השעה הראשונה לאחר שהם קמים.

קו הסיוע לאינטרנט בטוח של איגוד האינטרנט הישראלי מטפל בפניות רבות בנושאים השונים של פגיעה ברשת וביניהן: תכנים פוגעניים, אלימות ברשת, חרמות, הפצת תמונות מביכות, פריצות לחשבון ועוד. הנפגעים ברשת יכולים לפנות לקו באמצעות אחת מדרכי ההתקשרות בעמוד המצורף.

אורנה היילינגר מנהלת נטיקה: "הממצאים של הסקר מאוששים את העובדה כי בני הנוער מחוברים למסכים, ובאופן טבעי בתקופת החופש הגדול ובמיוחד לאור המצב הביטחוני היקף השהייה ברשתות החברתיות עולה. אין בכך שום פסול, אך על ההורים והמחנכים להכיר בעובדה כי יש צורך להתעניין במעשיהם של בני הנוער במרחב הדיגיטאלי וברשתות החברתיות ממש כפי שהם מתעניינים בפעילותם ברחובות ובמסדרונות בית הספר. כמובן שגם בני הנוער צריכים להבין כי למעשיהם ברשתות החברתיות ישנן לעיתים השלכות בדיוק כמו בכל זירה אחרת. בתקופת הקיץ ישנה עלייה בהיקף הפניות אל המרכז לאינטרנט בטוח מצד בני נוער והוריהם כתוצאה מאירועים שהתרחשו ברשת הקשורים למיתוג עצמי מוגזם, ויתור על פרטיות, בריונות רשת וחרמות. לכל אלו ישנם דפוסים חוזרים השונים במידה מסוימת מהמתרחש בעולם 'האמיתי'. אך בהחלט ניתן למנוע אותם מבעוד מועד על ידי העלאת המודעות לתופעות אלו ולשימוש מושכל".

לנתוני הסקר