חזרה לעמוד הקודם

"המשטרה דורסת את חופש המידע ברשת האינטרנט, ופועלת בדומה ל'נוהל שכן' כלפי ספקי האינטרנט"

איגוד האינטרנט הישראלי פנה בעתירה מנהלית, בעניין חסימת אתרי הימורים. העתירה הוגשה הבוקר, בעקבות צו שהוציאה משטרת ישראל לספקי האינטרנט הפועלים בישראל, המורה לחסום את גישת אזרחי המדינה למספר אתרי הימורים

בעתירה מבקש איגוד האינטרנט הישראלי לפעול לביטול הצו: "מלבד הסכנה לדמוקרטיה הישראלית, הכשרת צו שכזה עלולה לייקר את תעריפי הגלישה"

רימון לוי, נשיא איגוד האינטרנט הישראלי: "יש להדגיש כי העתירה לא הוגשה על מנת לעודד או להגן על אתרי הימורים, נהפוך הוא: כל פעילות שאינה חוקית בעולם האמיתי, דינה להיות לא חוקית גם ברשת. האחריות על האכיפה מוטלת על המשטרה. במקרה זה, השימוש שעושה המשטרה בספקי האינטרנט פוגע בעקרון נייטרליות הרשת"

איגוד האינטרנט הישראלי הגיש ביום ראשון, ה-24 באוקטובר 2010, עתירה מנהלית, בה הוא מבקש לבטל את החלטת המשטרה להטיל צו על ספקיות האינטרנט הפועלות בישראל, המורה להן לחסום את גישת האזרחים במדינה לאתרי הימורים. מדובר באתרים שהוגדרו "בלתי חוקיים" על ידי המשטרה.

איגוד האינטרנט הישראלי מתריע בעתירתו כי הכשרת צו שכזה יפגע בזכויות יסוד בסיסיות כגון חופש הביטוי והחופש למידע, ויפתח פתח עתידי למשטרה לפעול באופן דומה כלפי אתרים אחרים על ידי יצירת "רשימות שחורות." קבלת עמדת המשטרה בנושא, תביא למצב בו קציני משטרה יהיו אמונים על צנזור תכנים ברשת, על סמך שיקול דעתם הבלעדי. על פי העתירה, קו המחשבה של המשטרה שהביא להוצאת הצווים כנגד ספקי האינטרנט, לא ייעצר באתרי הימורים. לדוגמה, סעיף 23 לחוק רישוי עסקים העוסק בסגירת עסק למכירת משקאות משכרים, עלול להתפרש כסיבה מספקת לחסימת הגלישה לאתרי מכירות ווירטואליים רבים, כדוגמת האתר EBAY .

על פי העתירה, התעלמה המשטרה עם הוצאת הצווים מהקצאת המשאבים שיאלצו ספקי האינטרנט להמציא לביצוע הצווים. מכאן, קצרה הדרך לייקור תעריפי הגלישה. כמו כן, התעלמה המשטרה מהאפשרויות העומדות בפני משתמשי האינטרנט לעקוף את חסימת התכנים ולגלוש באתרים, למרות החסימה. כל אלה, טוען איגוד האינטרנט הישראלי, עשויים להפוך את האינטרנט בישראל, שהינו "כיכר השוק" החדשה של הדמוקרטיה- למוצר מותרות שהגישה אליו מוגבלת.

איגוד האינטרנט הישראלי מציין כי באמצעות הוצאת צווים אלו, הפכה עצמה משטרת ישראל למחוקקת, למאשימה, לשופטת ולמבצעת של פעולות אכיפה, ללא הסמכה בחוק. לפעילותה זו "מגייסת" המשטרה את ספקי הגישה לאינטרנט והופכת אותם, למעשה, לידו הארוכה של השלטון ולמוציאים לפועל, בניגוד גמור להגיון הבריא. באוגוסט 2010 פנה איגוד האינטרנט הישראלי למשטרה ולמפקד המחוז בניסיון לקבל הסבר להוצאת הצו, אך עד עתה לא התקבלה תשובתם.

רימון לוי, נשיא איגוד האינטרנט הישראלי: "יש להדגיש כי העתירה לא הוגשה על מנת לעודד או להגן על אתרי הימורים, נהפוך הוא: כל פעילות שאינה חוקית בעולם האמיתי, דינה להיות לא חוקית גם ברשת. האחריות על האכיפה מוטלת על המשטרה. במקרה זה, השימוש שעושה המשטרה בספקי האינטרנט פוגע בעקרון נייטרליות הרשת, לפיו ספק תשתיות אינו רשאי להתערב בתכנים, המועברים באמצעותו . זוהי פגיעה בחופש הביטוי ובזכות הצרכן לקבל מידע מהאינטרנט בצורה חופשית. אם פגיעה כזאת בזכויות היסוד נדרשת לטובת האינטרס הציבורי, ראוי שתיעשה רק בחקיקה מפורשת, או בהכרעה שיפוטית".

לעתירה לחצו כאן