74% מקרב החברה הערבית בישראל לא מבצעים כלל תשלומים במרשתת ו-84% לא ממלאים טפסים מקוונים – כך עולה מסקר מיוחד שבחן את הרגלי הגלישה בישראל.
סקר של איגוד האינטרנט הישראלי (ע"ר), על אופי השימוש של הישראלים ברשת גילה כי הפערים הדיגיטליים בחברה עמוקים משמקובל לחשוב. כך לדוגמה, 74% מדוברי הערבית לא מבצעים תשלומים או מקצרים תורים בעזרת האינטרנט; 84% לא מבצעים פעולות או ממלאים טפסים באינטרנט ו-71% מדוברי הערבית לא מבצעים קניות ברשת. כמחצית מהציבור הערבי לא עושה שימוש ברשת למשלוח דואר אלקטרוני ו-63% לא מורידים תוכנות למחשב בכלל.
מנגד, הרוב המכריע במגזר היהודי מבצעים פעולות מקוונות רבות ומגוונות. 68% מהציבור היהודי מבצעים תשלומים במרשתת; 61% עורכים קניות ברשת ושיעור דומה מבצעים פעולות וממלאים טפסים ברשת. 82% משתמשים בדוא"ל ויותר מחצי מורידים תוכנות.
"הסקר שלנו עוזר למפות ולהבין אילו אוכלוסיות בחברה הישראלית יש לחזק בהיבט האינטרנטי ובאילו תחומים", הסביר עו"ד יורם הכהן, מנכ"ל איגוד האינטרנט הישראלי. "האיגוד פועל מזה תקופה ארוכה לצמצום הפער הדיגיטלי בין הקבוצות השונות באוכלוסייה ואנו קוראים גם לגורמים הנוספים בתחום לעשות שימוש במידע זה לצורך עיצוב המדיניות שלהם".
לצד הפערים, הסקר מצא כי שיעור החדירה של אינטרנט בקרב החברה הערבית – 78% – קרוב יחסית לשיעור החדירה בקרב המגזר היהודי – 89%. כמו כן, אין פער בין המגזרים בשימוש ברשתות חברתיות: 62% במגזר הערבי לעומת 60% במגזר היהודי. בנוסף, קיים פער קטן בשימוש ברשת לקריאת חדשות: 80% במגזר היהודי לעומת כ-75% במגזר הערבי.
הסקר חשף עוד את ההבדלים בדפוסי הגלישה בין המגזרים השונים. כך, למרות ששיעור החדירה של הטלפונים החכמים זהה, שלושה מכל ארבעה יהודים גולשים באינטרנט מהמחשב (Desktop), בעוד שבחברה הערבית רק 50% משתמשים באינטרנט מהמחשב ו-28% משתמשים רק בסלולרי לצורך הגלישה. ניתן גם למצוא פערים מהותיים גם בהרגלי השימוש של שני המגזרים, באופן שעלול להשפיע על איכות החיים.
עם זאת, הסקר מצא כי שיעור השימוש ברשתות חברתיות גבוה יותר בקרב האזרחים הערבים: 62% מהמגזר הערבי משתמשים ברשתות החברתיות. 73% מהם נמצאים ברשתות חברתיות מספר פעמים ביום. זאת, לעומת 60% מהמגזר היהודי שמשתמשים ברשתות החברתיות כשרק 28% מהם מבקרים ברשתות החברתיות מספר פעמים ביום.
נתון מעניין נוסף מתייחס לפער הדיגיטלי הבין-דורי. אם בעבר הגלישה ברשת הייתה נחלתם של הצעירים יותר, הסקר של איגוד האינטרנט הישראלי מוכיח כי בקרב המגזר היהודי כיום היא חוצה דורות. לעומת זאת, בחברה הערבית שיעורי הגלישה של בני 45 ומעלה נמוכים משמעותית מאלו של הצעירים.
לצפייה בנתוני שימוש באינטרנט במגזר היהודי והכללי
לצפייה בנתוני שימוש באינטרנט במגזר הערבי