לירן ענתבי, נועם רחמים – המכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS)
בפברואר 2022 פרסם המכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS) מחקר על טכנולוגיית ה-Deepfake, בו מפורט כיצד היא פועלת, למה משמשים חומרי Deepfake (כולל סקירת מקרי בוחן בהם נעשה בטכנולוגיה זו שימוש שלילי ברחבי העולם), פירוט אודות חקיקה בנושא במדינות שונות, ודיון בשאלה האם חומרי Deepfake הם איום לביטחון הלאומי ואיך ראוי להתמודד איתו.
המכון אף ערך סימולציה בהשתתפות מומחים מתחומי הדוברות והתקשורת, האסטרטגיה וניהול המשברים, הטכנולוגיה והבינה המלאכותית, החדשנות, המשפט והמדיניות. הם התבקשו להתמודד עם תרחיש של הפצת סרטון Deepfake בישראל, שהיווה השראה לאלימות או היווה בעצמו איום, ולגבש המלצות להתמודדות עם המצב.
מסקנות עיקריות מהמחקר:
- המחקר ותוצאות הסימולציה מעידים כי ישראל אינה מוכנה להתמודדות עם איום הנובע מטכנולוגיית Deepfake. זאת בין היתר משום שהאיום עצמו עדיין לא ברור מספיק, וכי לפחות בתחום הביטחון הלאומי טרם הודגמו השפעות מרחיקות לכת שלו.
- חקיקה ורגולציה נדרשות על מנת למנוע הפצת חומרי Deepfake באופן שיוביל להטעיה, ועל מנת לתת לרשויות השונות כלים להתמודדות ולתגובה לאחר מעשה, אם יופצו תכנים כאלה.
- יש צורך בהסברה ובחינוך הציבור בישראל לגבי תכנים מזויפים, ובכללם ה-Deepfake, בדגש על הנגשת כלים לזיהוי חומרים שכאלה בקרב עיתונאים, מנהלי קהילות ברשתות, ואנשי מקצוע הנוגעים לדבר (למשל ברשויות אכיפת החוק).
- יש ליצור צורת עבודה משותפת של מוסדות המדינה עם התקשורת והרשתות החברתיות, לצרכי מניעת ההפצה של תוכן מזויף והיערכות מקדימה למצב בו Deepfake מאיים על הביטחון.