אינטרנט לגיל השלישי/לגיל הזהב
האמצעים הדיגיטליים – האינטרנט, הטלפון החכם והמחשב – מאפשרים הזדמנויות רבות ליצירת קשר, ללמידה, להנאה וליצירה. לצד ההנאה מהעושר הקיים בהזדמנויות האלה, חשוב ללמוד איך גולשים בבטחה מבלי להיפגע מהסכנות הקיימות באמצעים הדיגיטליים. במידע שלפניכם נסקור דרכים לגלישה בטוחה ונסביר כיצד אפשר להימנע מסכנות נפוצות. המדריך מומלץ לאנשי הגיל השלישי (אך לא רק, כאמור).
קישור להורדת המדריך – גולשים ברשת, נזהרים ונהנים
- הקדישו תשומת לב לזיהוי השולח של המייל או ההודעה. גם אם נראה שההודעה ממוענת אליכם באופן אישי , שאלו את עצמכם, האם אתם מכירים את מי ששלח?
- אל תפתחו את ההודעה, אל תמסרו פרטים אישיים ואל תפיצו את ההודעה הלאה. מומלץ למחוק את ההודעה הזאת.
- לפני שאתם לוחצים על הקישור, שלחו הודעה חזרה לשולח ושאלו אותו אם אכן הוא העביר את הקישור (הלינק) ואם מדובר בקישור בטוח.
- נקפיד להתקין תוכנות ואפליקציות מאתרים רשמיים בלבד. כך למשל כדי להתקין תוכנות במחשב, יש לעשות זאת מהאתר של Microsoft או מחנות האפליקציות של Google, שנחשבים לאתרים אמינים, וכדי להתקין אפליקציות לטלפון החכם, יש להשתמש לשם כך רק בחנות האפליקציות (חנות Play באנדרואיד ו-App store באייפון). אם יש ספק, אין ספק! יש להימנע מלהוריד תוכנה שאנחנו לא בטוחים לגביה.
- חשוב להוריד תוכנה שנקראת "אנטי-וירוס" שתסייע לנו בהגנה על המכשיר. בקשו סיוע מאיש מקצוע או בן משפחה בעל ידע, ובקשו ממנו להתקין על המחשב והטלפון החכם תוכנת אנטי וירוס, ולהגדיר בהם סריקה אוטומטית לאיתור וירוסים פעם ביום.
אחד הכלים היעילים ביותר להגן על עצמנו הוא בחירת סיסמאות חזקות לכל היישומים (אפליקציות) והאתרים שאנו גולשים בהם.
- חשוב שהסיסמה לא תכיל פרטים אישיים – כגון שם פרטי, שם משפחה, תאריך לידה, מספר תעודת זהות, מספר טלפון או מספר חשבון בנק.
- חשוב להגדיר סיסמה שונה לכל יישום (דוא"ל / בנק / פייסבוק / קניות וכדומה).
- אין לשמור סיסמאות בטלפון הנייד, מחשש שהמכשיר ייגנב.
- מומלץ לרשום את הסיסמאות בדף מסודר ולהניחו במקום בטוח ורחוק מהמחשב.
- מומלץ להחליף סיסמאות כל שישה חודשים.
היזהרו מהודעות המבקשות סיסמה: לעולם אין למסור סיסמאות ופרטים אישיים לגורם זר – קיבלתם הודעה או דוא"ל מחברה עסקית, קופת חולים, משרד ממשלתי, בנק, פייסבוק וכיוצא באלה, ובה מבקשים ממכם לעדכן פרטי תשלום, סיסמה או פרטים אישיים כמו כתובת ותעודת זהות? לעולם אין למסור סיסמאות ופרטים אישיים לגורם שיזם אליכם את הפנייה.
זכרו, הפרטים של כל לקוח או משתמש הם קבועים עד אשר הלקוח מבקש מיוזמתו לשנות אותם.
הקניות באינטרנט יכולות להקל על ההתנהלות שלנו, לחסוך לנו זמן ולעיתים גם עלויות. עם זאת, יש לשים לב לכמה נושאים לפני שקונים.
- העדיפו לרכוש מחנויות שאתם מכירים ושנכנסתם אליהן מיוזמתכם דרך חיפוש בגוגל ולא בעקבות לחיצה על פרסומת.
- אם בכל זאת הגעתם לחנות שאתם לא מכירים, חפשו עליה מידע באינטרנט ובעיקר ביקורות של לקוחות קודמים. בדקו שיש לחנות כתובת פיזית תקינה ואפשרות ליצור קשר באמצעות מספר טלפון.
- השוו מחירים – אם המחירים באתר נמוכים מאוד, אנו עלולים להתפתות אבל כדאי לחשוד. לכן כדאי להשוות מחירים לפני כל קנייה. אתרים מומלצים להשוואה: https://www.kamaze.co.il , https://www.zap.co.il, https://www.finder.co.il או https://www.wisebuy.co.il
- חפשו את המנעול הירוק או שחור המופיע בשורה של כתובת האתר כדי לוודא שהאתר מאובטח ושנשמרים בו פרטי כרטיס האשראי שלכם. וודאו שכתובת האתר מתחילה באותיות https.
הבדלים בכתובות האתרים בין אתר מאובטח ללא מאובטח
- היו חשדניים להודעת פרסומת / מבצע: אם לא זכור לכם שנרשמתם למועדון או לרשימת התפוצה של החנות, עדיף להימנע מללחוץ על קישור שנשלח אליכם. מתעניינים במבצע? אתם יכולים להיכנס לחנות דרך הדפדפן (גוגל) ולבדוק האם המבצע הזה מופיע באתר של החנות.
- היו ערניים להונאות בטלפון ובדוא"ל: הונאות בטלפון ובדוא"ל מיועדות בדרך כלל לקבלת כסף באופן ישיר מכם או באמצעות פרטים אישיים שתמסרו.
- מישהו התקשר אליכם, מציע לכם הצעה אטרקטיבית ולוחץ עליכם לקבל החלטה?
אנחנו ממליצים בחום להימנע מרכישה טלפונית, אפילו כשמדובר בגוף מוכר כמו חברת ביטוח או סלולר.
אם קשה לכם להתמודד עם לחץ מהצד שפנה אליכם, אמרו שעליכם להתייעץ עם הילדים או עם בן/בת הזוג ונתקו את השיחה. - מישהו התקשר ומבקש לוודא איתכם פרטים אישיים?
אמרו לו שאתם תצרו קשר חזרה עם החברה כדי למסור את הפרטים ונתקו את השיחה. - מישהו מתקשר, לכאורה בשם בן משפחה או מכר שלכם, ומבקש עזרה כספית או אחרת?
בקשו שיחזור אליכם עוד חצי שעה ונתקו את השיחה. התקשרו לאותו בן משפחה / מכר או לקרוביו ודרשו בשלומו. - מישהו שלח לכם דוא"ל, ובו בקשה דחופה לסיוע כלכלי מסיבה כלשהי (למשל עבור אדם זר או בן משפחה שחולה, נתקע במדינה זרה וצריך כסף לחזור לארץ)?
אל תשיבו לדוא"ל. אם מדובר באדם מוכר, צרו קשר טלפוני עימו ודרשו בשלום האדם שהוזכר בפנייה. במרבית הפעמים אותו אדם לא מודע לכך שבקשות כאלה מופצות בשמו.
כאשר אנחנו גולשים באינטרנט, חשוב לשים לב שלא הגענו לאתר מתחזה, ש"מתחפש" לאתר אחר. לעיתים יכולה להופיע כתובת דומה מאוד לאתר האמיתי ושיש בה שינוי של תו אחד. כך למשל אתר החדשות Ynet.co.il יכול להופיע כ- Ymet.co.il ולהכיל קישורים זדוניים. לחלופין, אתר ממשלתי, כמו הר הכסף למשל, יופיע בסיומת co.il במקום סיומת gov.il, שהיא הסיומת הממשלתית הרשמית, וכך יגבה במרמה תשלום על שירות ממשלתי שמוצע בחינם.
מה עושים?
נקרא בתשומת לב את שורת כתובת האתר בדפדפן, ונוודא שהיא נכונה. שימו לב שההתחלה או הסיומת בכתובת האתרים של משרדי הממשלה היא gov.il, ואילו הסיומת בכתובת האתרים של הרשויות המקומיות היא muni.il.

שורת כתובת האתר בדפדפן
אחת התופעות שמאפיינת את העת האחרונה היא ריבוי ידיעות המפיצות מידע לא מבוסס ואף שקרי. ידיעות כאלו עלולות לגרום לפחד מיותר או לשאננות מסוכנת.
מה עושים?
- הטילו ספק בידיעה שנשמעת לכם קיצונית מידי או מפתיעה לגורם שהיא מיוחסת אליה.
- אפשר להצליב את המידע מול מידע המפורסם באתרים רשמיים, כגון משרד הבריאות ומשטרת ישראל, ובאתרי חדשות אמינים או להתייעץ עם קרוב משפחה או חבר. אפשרות נוספת היא לבדוק את הידיעה באתר "לא רלוונטי" https://irrelevant.org.il
לסיכום,
חשוב לזכור שכולנו, צעירים כמבוגרים, יכולים ליפול קורבן להונאות ברשת, היו ערניים וזהירים.
אם נתקלתם בהונאה, אנא דווחו לקו הסיוע לאינטרנט בטוח מבית איגוד האינטרנט הישראלי: safe.org.il
כך תוכלו לסייע לאחרים ולמנוע את ההונאה הבאה.
איגרת זו נכתבה בשיתוף פעולה בין ג'וינט ישראל-אשל ומטה ישראל דיגיטלית לבין איגוד האינטרנט הישראלי (ע"ר) כחלק מהמיזם הלאומי לקידום אוריינות דיגיטלית בקרב אזרחים ותיקים.