במאמר נדבר על 5 שיקולים שיש להביא בחשבון בעת בחירת ורישום דומיין (שם מתחם) כדי למקסם את האופן שבו שם הדומיין יעזור לכם למתג ולקדם את העסק שלכם מול לקוחות פוטנציאליים.
דומיין, או בעברית "שם מתחם" הוא למעשה המפגש הראשוני של מבקרים או לקוחות פוטנציאליים עם האתר שלנו.
1 הכלל החשוב ביותר לבחירת דומיין: שם קליט!
אם יש לכם משרד עורך דין בשם "כהן", איזה דומיין נשמע לכם יותר קליט וקל לזכירה?
cohenlawfirm.co.il או cohenlaw.co.il
אין ספק שבמידה והאופציה השנייה זמינה, היא זו שיותר קל לזכור. מנגד, שימוש רק בראשי תיבות כמו למשל clf.co.il יכולה להיות טובה בעיקר בשמות של ארגונים או גופים (כמו איגוד האינטרנט הישראלי), אך פחות כשרוצים להבליט שם פרטי או שם משפחה.
לכן, זכרו ששם קליט חשוב יותר משם "מדויק" ותנו תמיד עדיפות לשם דומיין קליט וזכיר המכיל את מה שתרצו שהגולש יזכור, כמו cohenlaw.co.il.
מקפים – כן או לא:
אין ספק שיש היגיון רב בתווי הפרדה ומילות קישור כאשר אנחנו משתמשים בהם במשפט רגיל, אבל בכל מה שקשור לשם דומיין, הן רק נוטות לסבך דברים. סביר להניח, שכמו רוב האנשים לא זוכרים אם צריך או לא צריך להפריד באמצעות מקף, ולכן הנטייה הרווחת של בעלי אתרים היא לרשום את שם הדומיין קודם כל עם מקף.
מה כן מומלץ לעשות? במקרים מסוימים, אם חשוב לכם להגן על שם הדומיין שלכם מ"חטיפה" – כדאי לרשום את הדומיין גם בגרסה עם המקף וגם את הגרסה של שם הדומיין ללא המקף.
המילה The:
עוד מילה שכדאי להימנע ממנה היא "the" (ה' הידיעה) בתחילת שם הדומיין. לרוב היא מיותרת גם אם היא נמצאת בשם העסק או האתר עצמו. למעשה, אחת ההחלטות החשובות ביותר שמארק צוקרברג עשה היא להקשיב להצעה לקרוא לאתר שלו facebook במקום The facebook.
2 דומיינים "יד שנייה" – למה הם מבוקשים?
לפני שמדברים על דומיינים יד שנייה, חייבים להבין שלא ניתן לקנות בעלות על דומיין, אלא לרשום את הדומיין לתקופה מוגבלת. בארץ התקופה המקסימלית לרישום דומיין היא שנתיים. אם הדומיין לא מחודש בסוף התקופה, יש "תקופת חסד" שבה עדיין ניתן לחדש אותו מבלי שהוא יהיה זמין לשאר הציבור. לאחר תקופה זו, הוא פנוי לכל מי שמעוניין לרשום אותו. באינטרנט התפתח שוק נרחב של דומיינים שהיו שייכים בעבר לאתרים שונים. דומיינים אלו מוצעים על ידי מי שמחזיק בהם או על ידי תוכנות שסורקות אוטומטית את הרשת ומחפשות דומיינים שתקופת הרישום עליהם פגה לאחרונה (ודורשות כסף כדי להגיע לשם המלא שלהם).
הסיבה לכך שדומיינים אלו מבוקשים היא שבדרך כלל לא כל הקישורים אליהם נעלמים, ולקישורים יש משקל מבחינת קידום בגוגל. אמנם לא תמיד יש קשר בין האתר הקודם שקושר אל הדומיין לבין האתר הנוכחי, אך עדיין יש לקישורים השפעה אם הם מגיעים מאתרים חזקים. לכן, ההמלצה היא שבכל מקרה בו מציעים לכם לקנות דומיין "יד שנייה" מסיבה כזו או אחרת, בדקו האם יש לכך הצדקה אמיתית. במקרה ואתם לא בטוחים, התייעצו עם מקדם אתרים שיוכל לעזור לכם לחשוף את התמונה המלאה.
נושא חשוב לא פחות בהקשר של דומיינים שהיו בשימוש בעבר – הוא שמירה על זכויות יוצרים.
חשוב מאד לשים לב שעצם רכישת דומיין שהיה בעבר בשימוש, לא מהווה הפרה של זכויות יוצרים של גורם שלישי. אם אינכם בטוחים מומלץ להתייעץ עם עורך דין המבין בתחום הרלוונטי.
3 האם עדיף לבחור שם מתחם "מוקף" במילות מפתח או להתמקד בשם המותג שלך?
האם עדיף להחליט על שם מתחם אשר "מוקף" במילות מפתח, וכך להיות בעמדה טובה יותר בשאילתות המקבילות, או להתמקד בשימוש זהה של שם המותג שלך או לבצע תערובת של שניהם? למרות שהדברים השתנו מעט בשנים אחרונות, עדיין לדעת המומחים רצוי להתמקד במיתוג.
אין ספק ששם מתחם המבוסס על מילות מפתח יכול לעזור למטרות קידום אתרים, אבל הדבר עוזר רק במקרים של שאילתות הקשורות למילים האלה ולא לכל השאילתות האחרות.
גוגל הציגה באופן רשמי אלגוריתם "המעניש" את שיטת EMD) EMD=Exact Match Domain – שם מתחם שמכיל רק מילות מפתח). המטרה של גוגל היא "להוריד" דירוג אתרים שמתמקדים בתוכן לא איכותי ולתת עדיפות לפרסומות. אגב, ההשפעה של מילות מפתח בשם המתחם היא למעשה עקיפה: במקרה כזה, עדיף להפריד בין המילים (עם מקף): זה יעיל יותר משום שמנוע החיפוש יתמקד טוב יותר במילים מופרדות מאשר כשהן "תקועות" יחד.
לדוגמה, דומיין כמו locksmithinisrael.co.il יכול להיראות חשוד בעיני גוגל מכיוון שהוא זהה למילת חיפוש ארוכה שהרבה אתרים מנסים להתברג עליה בגוגל. כמובן שאין מניעה מלעשות שימוש במילות מפתח באופן מעודן יותר. לדוגמה, cohenlocksmith.co.il. אגב, הטיפ הזה רלוונטי גם לשמות של דפים פנימיים בתוך אתרים. לאור מה שאמרנו קודם מילות מפתח רבות בשם המתחם שלך וכמובן תוכן איכותי יעזרו לך למקם את האתר שלך טוב יותר. אז למה לא ליצור אתרים מרובים? הדעה הרווחת היא, שזאת לא שיטה מומלצת כי מוניטין האתר חשוב ביותר, והוא המרכיב העיקרי ה"שולט" באלגוריתם של גוגל. כאשר המוניטין של האתר שלך הוא טוב, הכל הופך להיות קל יותר בהיבטי קידום האתר, ומגמה זו הולכת וגדלה עם השנים.
עם זאת חשוב להבהיר, למרות מה שנאמר לעיל, ניתן לרשום יותר מדומיין אחד עבור העסק שלך. נהפוך הוא, אם תוכל – עליך לרשום כל שם שמגן על המותג שלך: הדומיין בווריאציות שונות, הדומיין כפי שנכתב בשגיאות כתיב שעשויות להיות שכיחות, עם ובלי מקפים וכד'.
בחירה של מספר שמות מתחם מחייב בחירת שמות הכוללים את מילות המפתח העיקריות לעסק שלך. שוב: במקרים אלה המטרה כאן היא למנוע מהמתחרים שלך מרישום שמות מתחם דומים ויצירת מספר רב של אתרים איתם ולא בהכרח שימוש בהם לקידום האתר שלך.
4 היבט משפטי
נקודה נוספת וחשובה לא פחות עליה יש לתת את הדעת בבחירת דומיין – היא ההיבט המשפטי.
כך למשל, לא מומלץ לרשום דומיין המפר זכויות יוצרים או סימן רשום כלשהו – לדוגמא של שם חברה בינלאומית או משהו מספיק קרוב לזה.
יש לציין שרשמי דומיינים לא לוקחים בזה צד – וכל עוד הדומיין טכנית פנוי לרישום – יהיה ניתן לרשום אותו. עם זאת, אם מפרים זכות כזו או אחרת של חברה מסחרית – המחיר עלול להיות יקר – לכן, בצעו בדיקה ואם צריך גם התייצעו עם עורך דין לפני רכישת דומיין שמוטלת ספק בכשרותו.
5 סיומת הדומיין
כמו בכל החלטה עסקית/שיווקית, כאשר בעל אתר מחליט לרשום שם מתחם עליו להחליט מהו ערוץ התעבורה שהכי מתאים למטרות האתר, ולבצע חשיבה אסטרטגית-שיווקית על הכדאיות של הבחירה. סיומת הדומיין מתייחסת בדרך כלל למדינה הרלוונטית ולאופי האתר – אתר מסחרי, אתר של עמותה ועוד.
הסיומות המוכרות לדומיינים ישראלים הן כמובן co.il, .net.il, org.il, אך אין שום מניעה להשתמש גם בסיומות בינלאומיות מוכרות כמו .com, .net, או .org.
עם זאת, יש לקחת בחשבון שהסיומות העיקריות נתפסות אצל רוב האנשים כאמינות יותר – לדוגמא co.il יהיה עדיף ברוב המקרים על net.il. על אותו משקל, עדיף דומיין עם סיומת com. מאשר עם סיומת org.
מבחינת קידום אורגני, גוגל הצהירו בכמה הזדמנויות שלסיומת הדומיין אין השפעה ישירה על הקידום, עם זאת – בהיבט של קידום לוקאלי – ההמלצה הרשמית של גוגל היא כן להשתמש בדומיין עם סיומת ייעודית של מדינה (למשל co.uk לאתר אנגלי או co.il לאתר ישראלי).
זה גם מה שהנסיון שלי אומר – ככל שהאתר ממוקד במדינה או אזור מסוים, מוטב שהדומיין יהיה גם כן ספציפי עבור אותה מדינה.