וובינר: קריירה בעולם דיגיטלי
06/04/2020 11:00 - 12:00
דמי השתתפות: הכניסה חופשית, נדרשת הרשמה

איגוד האינטרנט הישראלי מזמין אתכם לוובינר פתוח בנושא תעסוקה וקריירה בעולם דיגיטלי. הוובינר מתקיים במסגרת סדרת מפגשים של איגוד האינטרנט הישראלי על אינטרנט ועולם התעסוקה 2020. סדרה שנוצרה על מנת לגשר על פערי ידע ופערי מיומנויות דיגיטליות, הנדרשים בשוק העבודה. לנוכח משבר הקורונה, אנחנו עורכים וובינר פתוח המתרכז באחד הנושאים שהכי מעסיקים את כולנו בתקופה המטלטלת הזו – חישוב מסלול מחדש והתמודדות עם עולם תעסוקתי דיגיטלי, שיכולת ההסתגלות אליו הפכה להיות היום רלבנטית יותר מתמיד.
בוובינר נפגוש את יניב בן ישי, סמנכ"ל השיווק בחברת SQLink, ננסה לבחון איזה הזדמנויות חדשות אנחנו יכולים לאמץ לעצמנו דווקא בתקופה הזאת, וכיצד נוכל להכין את התשתית ליום שאחרי.
- מה האפשרויות שעומדות לרשותינו?
- איך ניתן לנצל את הזמן להשקיע בסטארט-אפ שנקרא: "אני"?
- מאיפה מתחילים?
אנחנו מזמינים אתכם לקרוא את סדרת הטיפים בנושא תעסוקה בתקופת משבר שריכזנו באתר איגוד האינטרנט הישראלי
תמלול הסרטון
שלום לכולם, שמי אביגיל שגיא ואני מנהלת קשרי קהילה באיגוד האינטרנט הישראלי, נמצא איתנו היום יניב בן ישי סמנכ"ל שיווק של חברת SQlink, תודה שהצטרפת אלינו. המטרה של הוובינר היום היא לייצר קצת סדר בעולם הקריירה בתקופה של משבר. הוובינר מתקיים כחלק מסדרת 'קריירה בעולם דיגיטלי' שאמורה הייתה להתקיים במרץ 2020, הספקנו לקיים את המפגש הראשון, אבל שני המפגשים הבאים כבר נדחו לחודש יוני ואנחנו מקווים שנוכל לקיים אותם. בינתיים ראינו שהנושא באמת הופך להיות רלוונטי יותר ויותר, יש הרבה אנשים שיושבים בבית וזו הזדמנות לנצל את הזמן וללמוד מיומנויות וכלים חדשים לפיתוח אישי. אנחנו מזמינים אתכם להעלות שאלות בצורה חופשית במהלך הוובינר ויניב ישיב, וגם בסוף נפתח לשאלות נוספות. אני רוצה גם להזמין אתכם להיכנס לאתר האינטרנט של איגוד האינטרנט הישראלי שבו ריכזנו עבורכם רשימה של טיפים מכל האנשים שמשתתפים בסדרה שלנו , יש שם הרבה חומר למחשבה אתם יותר ממוזמנים להיכנס ולקרוא. אני אשמח אם עכשיו יניב תוכל להציג את עצמך וגם להתייחס למה שקורה בימים אלה ב- SQ link , האם העסקים כרגיל בהיי טק או שהקורונה השפיעה על הפעילות שלכם?
אז קודם כל בוקר טוב לכולם ותודה על ארגון הוובינר, אני מסכים איתך שהיום נושא הקריירה אולי אחד הנושאים הבוערים כשיש לנו מעל מיליון איש שנמצאים בחל"ת ואנשים שפוטרו, וכנראה המספרים יעלו. אתחיל קודם כל בשוק ההיי טק, שוק ההיי טק עדיין מגייס, שוק ההי טק מורגל לעבודה מהבית ונעשית עבודה להנגיש את המערכות. עדיין יש האטה, רואים את זה בכל בכל החברות, כשהשוק הבינלאומי קצת קפוא אז כמובן שזה משפיע אצלנו אבל עדיין חברות ההייטק ממשיכות לגייס עובדים לא בקצבים שהיינו רגילים אליהם אבל הסטטיסטיקות מראות ש – 65% 70% חברות הייטק עדיין מגייסות, וכל השאר או שהוציאו לחל"ת או שפיטרו. גם אצלנו קורים אותם התהליכים, אנחנו עדיין מגייסים גם לתפקידים קיימים נדרשים וגם לקראת
תהליכים שאנחנו רוצים להיות מוכנים אליהם לאחר הקורונה. אני רוצה לספר טיפונת על SQ link, אנחנו חברת תוכנה, מתעסקים כבר 20 שנה בכל הספקטרום של טכנולוגיות שירותים ומוצרים, יש לנו 2500 עובדים שמפוזרים בכל הארץ, המטה ברמת גן + סניפים בירושלים וגם אנחנו כמו רוב החברות בשוק נאלצנו להתייעל, בגלל שאנחנו ארגון שמורגל בעבודה מהבית, המערכות שלנו מותאמות לעבודה מרחוק ואנחנו כבר מחכים שהכל כבר יסתיים כדי לחזור לעסקים כרגיל.
יש לנו הרבה אנשים בקהל שנמצאים בחוסר ודאות ושואלים את עצמם האם זה הזמן הנכון לחפש עבודה?
אתחיל במילה עליי ולמה אני פה ואיזה ערך אז אני יכול לתת. אני מלווה את עולם התעסוקה וחוקר אותו כבר הרבה שנים, אני מרצה באקדמיה ובכל מיני פורומים וכנסים. היתרון שלי כנציג חברת SQ link הוא שמצד אחד אנחנו רואים ומלווים את המועמדים ומחפשי העבודה, ומהצד השני אנחנו רואים את כל שוק התעסוקה והמעסיקים – מה באמת הדרישות אז אנחנו רואים באמת את הדלתה בין הציפיות ובין מה שקורה בפועל, אנחנו גם רואים איך עובדים מתניידים ממקום עבודה אחד לאחר ומה מניע אותם ומצד שני רואים את המעסיקים – מה הם באמת מחפשים. לשאלתך אני חושב שדווקא בתקופה כזאת יש עדיין מה לעשות זה תלוי באיזה סקטור עוסקים, יש סקטורים מושבתים ויש סקטורים שעדיין אפשר למצא עבודה, אבל ננמיך ציפיות ונראה לי שצריך להיות עם הרגליים על הקרקע עדיין השוק בסוג של הקפאה, כולם יושבים על הגדר, אבל עדיין יש משרות בתחומים מסוימים וזה זמן טוב להכין את התשתית ליום שאחרי. כשאני מדבר על הכנת התשתית ליום שאחרי אז נשאלת השאלה אוקיי מה עושים איך בכל זאת אפשר לעשות משהו וישנה הנחת עבודה שאם המצב בשוק מוקפא ולא יודעים מה לעשות אז מחכים עד שיעבור זעם. אני אומר שזו טעות כי אם כולם יהיו בשוק ולא יעשו שום דבר היום שאחרי יגיע, לאט לאט יתחילו לשחרר אנשים ומקומות עבודה חברות יתחילו לגייס וכן צריך להכין את התשתית להמשך. אנחנו נגע בזה בהמשך אבל זה להתחיל קודם כל להבין איך מחפשים עבודה, איפה נמצאות אותן משרות באיזה לוחות דרושים, רשתות חברתיות, פעילות לינקדין להכין את הנטוורק, למי שלא יודע היום במדינת ישראל ברוב הענפים רוב האנשים מגיעים מנטוורקינג – דרך קשרים , מישהו שיפתח את הדלת זה לא חייב להיות מישהו שמכירים באופן אישי אבל ככה אנשים לרוב מתחילים או מגיעים למקומות עבודה. גם חברות מאוד אוהבות את זה כי מישהו שהגיע דרך חבר או מכר אז סטטיסטית כנראה הוא עובד שישאר יותר זמן ויהיה עובד יותר טוב. ולכן אנחנו מבינים כי הדרך המרכזית להגיע למקומות עבודה הדרך זה דרך להכין את התשתית. עוד נושא שנדבר עליו זה כל הנושא של המיתוג האישי, זו הזדמנות טובה להבין קודם כל מה זה מיתוג אישי איך אתם מציגים פרסונה מקצועית בקהילות בקבוצת העניין שלכם, ודבר שלישי או שהוא דבר טכני אבל הוא סופר סופר חשוב הוא קורות חיים, שזה כרטיס הביקור שלכם, פרופיל לינקדאין שמציג את הפורטפוליו שלכם, אלה דברים שבסופו של דבר אתם לא יכולים לזוז בלעדיהם, כלומר כשתרצו להגיש מועמדות בין אם זה דרך חבר או דרך אתרים תצטרכו שקורות החיים שלכם יהיו נוצצים שיהיה לכם פרופיל לינקדאין שמותאם לסקטור שלכם, ואם אתם מעצבים בדיגיטל תכינו לכם תיק עבודות סגור ותכינו קורות חיים, יש אינספור מדריכים על איך לכתוב קורות חיים ולעדכן פרופיל לינקדאין ומה חשוב שיהיה בהם ומה לא חשוב שיהיה בהם, וזו תקופה טובה לתקף אותם, ואני אומר לך אביגיל שאנחנו בחברה אני פשוט לפעמים מזדעזע, אני רואה אנשים כל כך מוכשרים עם רפרטואר מקצועי כל כך עשיר ומסתכל על קורות החיים שלהם, ואת פשוט לא מבינה מה חשבו לעצמם את רואה פער מאוד מאוד גדול בין קורות החיים בצורה שמציגים את עצמם לבין הפרסונה שבכלל לא משקפים ויש גם עניינים טכניים של קורות חיים שצריך להבין כלומר שוב אני לא אכנס לזה כרגע אבל דברים של הצגה של הניסיון התעסוקתי בצורה לוגית, שימוש בכותרות, להבין שבסופו של דבר חברות עובדות עם תוכנות שסורקות את הקורות חיים שלכם, פשוט תקראו באינטרנט. אז קורות חיים, נטוורקינג, פורטפוליו מקצועי, תכינו את התשתית.
יש לנו בקהל המאזינים הרבה מאוד אנשים שהם עצמאים בתחום השיווק אבל גם בהרבה תחומים אחרים, עסקים קטנים שמאוד נפגעו בתקופה הזו, האם יש לך טיפים לאנשי שיווק או לעצמאים איך בכל זאת משמרים פעילות עסקית בתקופה הזאת, אם יש משהו שהם יכולים לעשות עכשיו כדי להגדיל את הפעילות בין אם בתקופה הזאת או מיד אחרי שנצא ממנה?
ליהי בדיוק שאלה את זה לגבי אנשי דיגיטל ובאמת תחום השיווק בדרך כלל נפגע ראשון בזמן משבר , מייד מרגישים את זה. בתחום השיווק והמדיה הייתה ירידה משמעותית בקצב הפרסום של 60 -70 אחוז. כמובן יש סקטורים שמגדילים פרסום, אבל תחום השיווק הדיגיטלי יחזור ויחזור בגדול כי מטבע הדברים כולנו בעל כורחנו הורגלנו לצרוך מוצרים ושירותים דרך הדיגיטל, וחברות ועסקים קטנים ובינוניים וגדולים הבינו שהם חייבים להעביר או להגביר את הפעילות הדיגיטלית שלהם, ולכן כשכל המשבר הזה יסתיים הממד הפיזי ימשיך להתנהל אבל הממד הוירטואלי והמימד הדיגיטלי של חברות רק ילך ויגבר ואיתו תגיע הדרישה לאנשי שיווק בדיגיטל, זה אומר יותר דרישה לאנשי שיווק שבונים אתרים ומנגישים מכירות אונליין, יותר שירותים און-ליין, יותר אנשים שעוסקים בפרסום אונליין ובקידום ממומן. כלומר הענף הזה ילך ויצמח, מה בכל זאת אפשר לעשות עכשיו? אני אתן פיצ' קטן שהוא סוג של ה'אני מאמין שלי', אני חושב ואני בן אדם שהוא טיפונת מאמין שדברים קורים מסיבה מסוימת אז אני אחבר את זה לתשובה ואני מקווה שהחברה יתחברו. אני חושב שהקורונה יצרה משבר שאף אחד לא היה מוכן לו , זה משהו שכולנו מבינים, שזה גדול מאיתנו, אבל מצד שני זו גם הזדמנות. עכשיו אני יודע שהרבה מדברים על זה שזו הזדמנות להיות עם הילדים והמשפחה , וזו הזדמנות לעשות חושבים ויש כאלה שקצת מזלזלים בזה אבל אני חושב שזו הזדמנות. כמה פעמים יוצא לנו בחיים לעצור לרגע את היומיום ולחשוב ולבחון את מה שאנחנו עושים, האם אנחנו בדרך הנכונה? האם טוב לנו במקום שבו אנו נמצאים ובמה שאנחנו עושים? האם אנחנו באים לידי ביטוי ? האם יש לנו אופציות אחרות האם סימנו מטרות? ואני חושב שהקורונה היא הזמנה לכולם קודם כל לעצור ולחשוב ולהסתכל האם זה מה שאנחנו רואים אנחנו במקום הנכון לא בעבודה ובתעסוקה. תעצרו שניה יש לכם הזדמנות מצויינת לעצור ולעשות בחינה פנימית, אני מחלק את התהליך הזה לשלושה: יש לנו את המחקר, האסטרטגיה והטקטיקה. זה אומר להבין קודם כל איפה אני היום ברמת המקצוע שלי ברמת התפקיד שלי ברמת הסביבה שלי ברמת הסיפוק שלי. זו הזדמנות מצוין להבין איפה נמצאים ואיפה רוצים להיות, ברמת המיומנויות שלנו אז אני חושב שזה הזדמנות מצויינת לבוא ולהעמיק את הידע שלכם בתחום שלכם או בתחומים מקבילים או בתחומים אחרים ואז אפשר לעשות בייבי סטפס למטרה החדשה, אם אתם אנשי שיווק בדיגיטל ועושים SEO, אולי ללכת ללמוד PPC. ואם אתם עושים SEO אולי ללכת לכיוון אסטרטגיה שיווקית. וכמובן שיש כאלה שירצו להתמחות ויש כאלה שילכו להסבות ויצרו לגדר את עצמם לעוד אלטרנטיבות.
יניב הזכרת קודם את הבאזוורד מיתוג אישי , זה נושא שכולם היום מדברים עליו – מיתוג אישי ברשתות החברתיות, ויש אנשים שעושים את זה באמת מדהים, אבל לרוב האנשים כנראה קצת יותר קשה לנסח תוכן או להיות באור הזרקורים וחוששים אם יגיבו או לא יגיבו? אז איך אפשר לעשות את זה ולצאת מזה בחיים וגם לתחזק את זה?
אז קודם כל צריך להתחיל, לא לפחד מזה להתחיל מהתחלה, תתחילו מהקהילות שאתם מכירים, פייסבוק , לינקדאין, יש המון קהילות, היום זה אחד הדברים הכי חזקים ותעבדו על פרופיל הפייסבוק או פרופיל לינקדאין ואינסטגרם. כולנו נמצאים היום ברשתות, שם אנחנו צורכים את המידע ושם אנחנו מייצרים חיבורים ומשם אנחנו מכירים אנשים, אז העולם נמצא שם וחשוב שגם אתם תהיו שם, אז אתם יכולים להיות כמו רוב הציבור שצופה, ואתם יכולים להיות יותר פעילים. זה מדהים יצא לי הרבה פעמים ללוות באופן אישי כמובן כל מיני קולגות שרצו לעשות את הבייבי סטפס ושואלים איך אני יכולה לבוא לידי ביטוי ברשת? אז מתחילים בקטן מתחברים קודם לקהילות שאתם מרגישים בהן בנוח כמו קהילות מקצועיות שבהן נוצרים חיבורים מקצועיים, אתם יכולים להתחיל בלצרוך מידע ולאט לאט אתם יכולים לבוא לידי ביטוי, זה יכול להתחיל בלשאול שאלה וזה יכול להמשיך עד שתכתבו פוסט בתחום שהוא חשוב , שיש לכם ערך לתת בו, זה יכול בזה שתשתתפו איזה שהוא קישור ותכתבו כמה מילים – מה למדתם וזה יכול להמשיך בוובינר שתעלו בלייב וזה יכול להמשיך לכנסים. מיתוג אישי הוא למעשה כרטיס הביקור הדיגיטלי שלכם, אנשים מגבשים עליכם דיעה לפני שפגשו אתכם, ואם אתם רוצים לפתוח דלתות ולהגיד אני איש דיגיטל תותח או לקבל לידים בתחום העיסוק שלכם אז לפני שאתם מבקשים משהו כדאי שתתנו משהו אז כל אחד אני רוצה להאמין שהוא טוב בתחום שלו ואני בטוח שיש לכם המון מה לתרום, לצורך העניין כרגע אני נותן תשובה בתחום שאותו אני מאוד מאוד מכיר ואנשים מקבלים איזשהו ערך ומשם נפתחים חיבורים. אז למי שכתב שהוא מפחד ממיתוג אישי אז פשוט תתחיל מבייבי סטפס, תתחיל להבין שזה כלי ליצור חיבורים, לפנות לאנשים, להיעזר באנשים. התחום הזה של ניהול קריירה יכול להיות מאוד מורכב כי החוכמה היא לא למצוא רק עבודה אלא למצוא עבודה שבה נוכל לבוא לידי ביטוי, זה לא רק לעבוד ולהכניס את המשכורת אלא לבחור נכון ולהגיע למקום שהוא מתאים לנו , תפקיד שיתאים לנו שבו נוכל להתפתח. ולהגיע לתפקידים האלה זה דברים שצריכים לראות איך אתם פותחים דלתות ופונים לאנשים. אם אתם לא יודעים איך אז קודם כל תעקבו אחרי מובילי דעת קהל ותלמדו מהם או שתראו את התהליך שהם עברו ותנסו להתחקות אחריו. דבר שני זה פשוט להתייעץ עם מובילי דעת קהל ואנשים בתחום שאתם רוצים מאוד מאוד להיות בו ופשוט לשאול אותם איך הם התקדמו ומהם אבני הדרך שהם עברו ולקבל מהם הנחיות מאוד קונקרטיות לתחום שבו אתם רוצים להיות. יש פה שאלה ששואל איתמר מה יכולים לעשות אנשים חסרי ניסיון והכשרה בתחום הטכנולוגיה, נכון זה מתחבר לשאלה הבאה שלנו שאני אשמח אם אתה תוכל להמליץ גם לחסרי ניסיון וגם למי שכן יש להם ניסיון על איזה פלטפורמות לימודיות אתה ממליץ? אני מרצה לא מעט במסלולים טכנולוגיים לחברה שעומדים לסיים את הלימודים ולחסרי ניסיון אני ממליץ אל תתפתו לסיסמאות של כל מיני חברות קורסים שמבטיחות לכם להיכנס להייטק, תהיו קצת יותר חכמים, ולמה הכוונה? תבינו שלא בכל תחום ולא בכל שוק רף הכניסה הוא מאוד פשוט. אם אתם רוצים להיות אנשי פיתוח אז ככל הנראה קורס לא יספיק לכם. בכלל, שוק ההי טק פחות גמיש לאנשים שמגיעים רק עם קורס או חסרי ניסיון, לעומת זאת אם אתם רוצים להיכנס לעולם הדיגיטל לעשות שיווק דיגיטלי אז שם דווקא כן יש לכם רף כניסה שהוא יותר גמיש, אתם יכולים לקחת קורס ולהתחיל ללמוד בבית ולהתקבל למשרד פרסום דיגיטלי למשל להתחיל את הדרך ולצבור שם את הניסיון.
אז אם אני רוצה לסכם, תסתכלו שני צעדים קדימה, תבינו אתם השוק , תתייעצו עם אנשים ותבינו מה צריך כדי להיכנס לתחום שאתם רוצים ללמוד והאם בכלל מקבלים אנשים חסרי ניסיון, מה המסלול שאתם צריכים לעבור ואז תבינו מה רף הכניסה ואז תבינו אם נכון לכם להשקיע עשרת אלפים שקל. חבל שתסיימו קורס וותחשבו שאתם יכולים להרוויח עשרות אלפי שקלים בהייטק ואז אתם תקבלו פידבק שצריך ניסיון בתחום. ואני אגיד שוב יש אנשים שכן מצליחים להיכנס ויש שיטות להיכנס אבל צריך לדעת לאן נכנסים. בעולם של דיגיטל יש היום המון המון פלטפורמות כמו מכללות ובתי ספר כמו דיגיטאלנט והבצפר שמלמדים דיגיטל, אבל תבחנו ותשאלו שאלות ותנסו להבין איך הבוגרים שלהם שהשתלבו בתעשיה כדי להבין שגם האיכות וגם ומה שאתם יוצאים בפרקטיקה הוא באמת מספיק לשוק ליום שאחרי. ואני גם חושב שאפשר גם ללמוד היום בעיקר לבד כלומר יש הרבה פלטפורמות היום כמו קורסרה כמו קורסים שמכללות מציעות היום או בחינם או בתשלום. בגלל שכולם בבית פתאום כולם מנגישים את הקורסים שלהם בחינם או בתשלום מופחת וזה אחלה הזדמנות לבוא ולהעשיר את עצמכם , גם אם אתם לא רוצים לעסוק בזה יש רשימה של קורסי שפות באוניברסיטת ייל ויש קורסים בלינקדין ופשוט גלגלו, יש המון המון מקומות שאפשר להעשיר את עצמכם ברמה המקצועית. ברמה האישית, אנחנו יודעים שלפעמים להתקבל לעבודה לא מספיק להיות טובים אתם צריכים לדעת איך להעביר את זה יש את כל העולם של ה – soft skills ולהתחיל להתמקצע איך להציג את עצמכם איך לעבור ראיון איך להגיד את פיץ שלכם, איך לסכם בשני משפטים מי אתם, איך לדעת לחפש ולהגיע למשרות איך לעשות נטוורקינג, תבינו שהיום באוניברסיטאות במכללות מבינים בחול וגם בארץ להכניס קורסים של כישורים רכים , מבינים שזה לא משנה שאתה תהיה תותח רמת הידע המקצועי אתה צריך גם לדעת לבטא את הכישורים האלה כדי לבוא לבוא לידי ביטוי להתבלט לדעת איך להיכנס למשרות. אני רק אגיד עוד משפט אחד אני תמיד אומר שאתם צריכים להסתכל על עצמכם כאילו אתם סטארטאפ, תעזרו במומחים כלומר אין לכם את כל הידע אין לכם את כל הידע ואת כל הזמן ואת כל המיומנויות, אז תשקיעו כסף, תשקיעו זמן ומשאבים תשקיעו בקורסים שיעזרו לכם לשפר את מיומנויות הדיבור וכישורים רכים, אז אני מאוד מאוד ממליץ אני יודע שזה שינוי תפיסה אבל אין לנו את כל הידע האנשים הכי טובים ומנהלים הכי בכירים לוקחים לעצמם יועצים ארגוניים כדי לשפר את המיומנויות שלהם אז אני חושב שזה זמן טוב לבוא ולעשות את ההשקעה הזו בסטאראפ שנקרא אתם.
אגב סטארטאפים, איזה תחומים לדעתך יצמחו מתוך המשבר הזה, האם יש לך רעיונות או כיוונים לאנשים בתחומי היזמות על רקע משבר הקורונה?
אז כן אז בוא ניתן את התחזית שלי חברה תראו יש מעל מיליון אנשים שהם כרגע דורשי אבטלה, בחל"ת והרבה מפוטרים התחזיות הן שבערך 20%- 25% מהאנשים שיצאו לחלת לא יחזרו לעבודתם.
הרבה ארגונים לא בהכרח יחזירו את העובדים ביום אחד. הם ירצו לראות שנכנס קצת כסף שהפעילות חוזרת ולהחזיר בשלבים, תחומים שקצת תפנית, ואמרתי כל עולם הדיגיטל יקבל תפנית מאוד חזקה, במיוחד
אני חושב שעולם האיקומרס מאוד יתרחב – חברות שלא הייתה להם אופציה לקניות אונליין נתפסו עם המכנסיים למטה סליחה על הביטוי פשוט הם היו צריכות פשוט לסגור את העסק, או שהם היו צריכים מהר לבנות תשתית, היום כולם מבינים שהם צריכים להיות באיקומרס , גם הצרכנים הורגלו פתאום לרכוש יותר מזון ברשת לצרוך יותר שירותים ברשת, אז כל תחום האיקומרס קיבל תפנית ואני חושב כל התפקידים בדיגיטל כמו בניית אתרים, מעצבים, מקדמים, אנשי תוכן יקבלו דחיפה קדימה. אני חושב שעוד תחום שקיבל תפנית במשבר הזה זה התחום של הלימודים, כולנו במיוחד הילדים שלנו הוכרחנו ללמוד לשבת בבית ולראות איך אנחנו לומדים מרחוק, היום אפשר לראות שגם המערכות של היום לא מספיק חזקות אז חברות יצטרכו ללמוד יותר מרחוק, אנשי פיתוח, מדיה וכו'. לדוגמא גם אנשים שמעבירים סדנאות יכולים להעביר אותן לאונליין ולשווק אותן ואז מה שצריך זה את הפלטפורמה ואת האנשים שיסייעו לכם לשווק או לבנות קהילה וזה עוד אנשים שיצטרפו למעגל. אני חושב שכל התחום של מערכות מידע, מערכות בענן זה משהו שיתפוס תאוצה כי חברות צריכות להשלים פערים ולהיעזר בשירותים של חברות ומוצרים שמאפשרים להם שירותים בענן. לדוגמא חברם זום, זו פלטפורמה שאנחנו משתמשים לוידאו, ויהיו עוד ועוד תוכנות לחברות בעולמות הוידאו. כל מי שמתעסק בעולם של ייעוץ קריירה, הכוונת קריירה, לאור המצב בגלל שהולכים להיות לנו הרבה מובטלים, אני מניח שגם הם יהיו עסוקים.
שאלה לגבי מיתוג אישי, יש כאלה שמפרסמים פוסטים אבל לא תורמים לקהילה, האם יש לך המלצה איך לפנות לקהילה?
אז זו שאלה מצוינת, יש אנשים שבאים לכנס ומצטלמים סלפי עם מישהו מוכר ומעלים לרשתות וזה נחמד פעם או פעמיים אבל זה לא מעניין אף אחד, מיתוג אישי כמו שבזוס, מייסד אמזון, אמר זה מה אומרים עליך כשאתה לא בחדר, כלומר איך אתה רוצה להיתפס כשמדברים עליך כשאתה לא נוכח, מה יגידו עליך – הבן אדם הזה תותח הבן אדם הזה מבין. תראו בקהילות מי האנשים שנותנים ערך ללא תמורה, תביאו לידי ביטוי דברים חדשים שגיליתם, אתם יכולים כדי לדעת איך עושים את זה פשוט תסתכלו בקהילות מי אנשים שמעלים תוכן מי האנשים שמשתתפים ומשתפים בידע שלהם ולא מבקשים תמורה, הם עושים את זה כדי לתת ערך, אנשים שעזרתם להם יזכרו את זה ושם יפתחו הדלתות, נטוורקינג טוב קודם כל מתחיל במה אתם נותנים. מאוד חשוב במיתוג אישי להיות עקביים, גם בקהילות וגם בפרופיל האישי שלכם , ואם כתבתם פוסט טוב אז הוא צריך לבוא לידי ביטוי בריבוי פלטפורמות.
שאלה מהקהל – מה קורה גם אם אתה עדיין לא מקצוען בשום תחום, האם עדיין ניתן לעשות מיתוג אישי או שעדיף לחכות ולבנות את זה בהמשך?
קודם כל התשובה היא כן, זה מתחבר אביגיל לשאלה הקודמת שלך מה הבייבי סטפס שאפשר לעשות ברמת נוכחות דיגיטלית, אז קודם כל זה שאתם לא מומחים לא אומר שאתם לא יכולים להגיד דברים ולהביע את דעתכם, וזה לא אומר שאתם צריכים עכשיו להתחבא בתוך הקונכיה , תאמינו בזה שאתם יכולים, תבטאו את יכולת הלמידה שלכם, אני לא אומר שתזרקו עכשיו משהו בקהילה שהוא לא מבוסס או לא נכון שיביא תגובות שליליות על מה את מדברת אבל אם יש תחום שמעניין אותך כמו עיצוב , הוראה, תוכן דיגיטל וכדומה בואי תלמדי אותו ,תעקבי אחרי מומחים , תקראי קצת אתרים ובלוגים בחו"ל וקצת תשתפשפי ותיכנסי לנושא. זה שאין לך ניסיון לא אומר שאת לא יכולה לשתף ולתת ערך, יש הרבה חברה שאני רואה אותם משתתפים ונותנים המון ערך ובכלל עוסקים בתחומים אחרים, אבל הם עדיין לומדים את זה והם עוקבים אחרי האנשים הנכונים ומספיק בטוחים כדי לשתף, אז לא לפחד לקפוץ למים ולעשות את זה, אבל כמובן תשקיעו.
שאלה לסיכום – מה לדעתך יקרה ביום שאחרי הקורונה, האם יש לכם כבר תובנות כמעסיקים גדולים במשק?
כמו שאמרנו יש פער בין כמות המובטלים וכמות אנשים שיצאו לחל"ת לכמות האנשים ששוק העבודה יוכל לקלוט. וכולם יהיו בפאניקה לתפוס משהו, מי שכבר עובד יאחז בכיסא, אלה שלא עובדים ינסו לתפוס כל דבר כדי לייצר איזושהי הכנסה קבועה. להיות באבטלה משפיע על הדימוי העצמי, אבל החזרה תהיה הדרגתית אז קודם כל לא להילחץ, עצם זה שאתם בוובינר הזה אומר שאתם רוצים להכין את התשתית ולא להתעורר מאוחר מידי. בגדול תהיה תחרות אפילו בהייטק, שהוא שוק של מועמדים, אז גם בסקטור הזה יהיה איזשהו איזון בין כמות המועמדים לבין כמות המשרות, ולכן הטיפ הראשון שלי לחיים עבורכם הוא אל תהיו כמו עדר, תעשו דברים באופן שונה, כלומר אם אתם שולחים קורות חיים דרך משאבי אנוש , יחד איתכם יהיו כנראה עוד 200 קורות חיים לאותה מגייסת שיושבת בצד השני מסתכלת על התיקיה של קורות החיים והסיכוי שכנראה תפנה אליכם הוא קטן גם אם אתם עונים בול על הדרישות , אל תהיו כמו העדר, תנסו לחשוב אחרת, צריך גם להיכנס דרך החלון, אם אתם רואים שאתם מתאימים ב- 70% תלכו על זה ותשלימו את ה- 30% בנטוורקינג, תבקשו ממישהו שאתם מכירים שעובד בארגון שיתן לכם המלצה ואז אתם כבר לא כמו עדר, כלומר זו המטרה וכל האמצעים כשרים.
ביום שאחרי כולם ירצו לתפוס משרות אז כבר היום לנסות להבין מה למדתי כדי להכין את עצמי למחר. ברמת השוק אני חושב שכל השוק משנה פרדיגמות, וכל הנושא של עבודה מרחוק וחיסכון על אחזקת משרדים. כל אדם בין אם עצמאי או שכיר יצטרך הנגשה לעבודה מהבית. כמעסיק גדול, שוק ההיי טק צומח מהר ומתקן את עצמו מהר ואני מאמין שיתאושש מהר ויחזור למצב שבו היצע המשרות יעלה על הצע המועמדים. תחום הדיגיטל יצבור תאוצה ויהיו יותר צרכי שירותי דיגיטל ולכן יהיו יותר תפקידים, ולכן יהיה תהליך הדרגתי והשוק יחזור לעצמו ויש סקטורים שיתאוששו מהר יותר. יהיו סקטורים שקשורים בהתקהלות, שיחזרו מאוחר יותר עם כללים. האנשים בתחומים האלה יצטרכו לחשוב איך לעשות שינוי בקריירה ולהתאים את הכישורים שלהם לתפקידים אחרים.
שאלה – האם תהיה ירידה בשכר לדעתך?
יש הרבה ארגונים שיצטרכו לשמור על הראש מעל המים ולכן רמות השכר ירדו. במשרות שיש יותר משרות ופחות מועמדים יש שכר גבוה יותר. אנשים שהרוויחו X וצריכים לחזור לעבודה יצטרכו לעשות ויתורים אבל זו ירידה לצורך עליה. זה בסדר להתפשר קצת על השכר והדרישות, ולחשוב על האופן שבו אתם מתפתחים בעבודה, אל תהיו במצב שבו האגו מנחה אתכם. אז יהיה פער וגם יהיו חברות שלצערי ינצלו את זה. יש חברות שינצלו את המצב ויורידו את השכר. למעסיקים אני אומר שזו טעות כי צריך להסתכל על זה בצורה אסטרטגית ולהבין שלהכניס עובד מתוסכל מתבטא בתמורה נמוכה יותר.
שאלה – מיטל היא גננת והיא שואלת איך תוכל ללמוד מיתוג אישי? באיזה מסגרות? אז אנחנו לא נוכל להמליץ על אנשי מקצוע, אבל אולי בכל זאת על קבוצות שניתן להתייעץ בהן.
אז באמת קהילות זה שם הדבר ושם מקבלים תמיכה וייעוץ ונטוורקינג. למיטל אני אומר שיש קהילות נשים שהן מדהימות כמו מיטאפיסטיות ונשים בהיי טק ונשים בתעשייה, וגם בחינוך יש ובטוח תוכלי להיכנס ולבחון את התוכן בקהילה. חשוב שתביני את המשמעות של להיות עצמאית. אסטרטגיה ומיפוי – האם אני יכולה? מה השירותים שאתן? לחקור ולהתייעץ עם אנשים. בטוח שאפשר לעשות שיפטינג ולהציע שירותים בצורה עצמאית. ברגע שתהי בקהילות יהיה לך קל יותר למפות איזה כלים עומדים לרשותך, אולי תגלי שחבל על ההשקעה וזה לא יגיע לרמות השכר שאת רוצה.
שאלה – מאזינה בת 43 שואלת איך להציג את הגיל בראיונות, זו סוגיה לא פשוטה להרבה מאוד אנשי מקצוע מעולים, איך מתגברים על זה?
לפני שנה עשינו קורס לרכזות גיוס טכנולוגיות שהן אמהות חד הוריות, וכמעט כולן היו בשכבת הגיל 40- 45 + ואמרתי להן את האני מאמין שלי, שיש תקרת זכוכית, אבל , אנחנו לא צריכים להיות מתוסכלים שלא מתייחסים אלינו כמו אל מישהי צעירה, כולנו שיפוטיים ברמה כזו או אחרת, האם זה משהו שצריך לקרקע אותנו? ממש לא. יש מקומות שהגיל הוא דווקא יתרון תחרותי, לדוגמא בעולמות של מכירות, בעולמות של הוראה, אם אני אקח את תחום ההייטק אני יכול להגיד שיש הרבה חברות שדווקא מחפשות לגוון – דיוורסיטי גם בגיל הוא נושא שהוא מאוד חם, כשאתם מגיעים לראיון לבוא בפאסון, להאמין בעצמך להאמין ביכולות שלך ולא לשים לעצמך תקרת זכוכית או כל מיני דברים שמנמיכים, לבוא ולהאמין במקצועיות שלך ולא להתנצל ולא להצטדק על מי שאתה. להתמקד במה שאתם יכולים לתרום לארגון, זה בא לידי ביטוי קודם כל באינטונציה אני רואה לפעמים נשים שמגיעות לראיון אחרי חופשת לידה, האינסטינקט הראשוני הוא להשתנמך בציפיות עבודה, ולא. היום אנשים נמדדים באיכות ולא בכמות שעות עבודה ויש עובדים שיכולים במעט שעות לעשות הרבה יותר. אז להתעלם מהשיפוטיות וכל 'לא' מקרב אותך ל'כן'.
שאלה – האם יש ערך לתיק עבודות בתחום התוכנה? אם הוא לדוגמה בונה פרויקט תוכנה בגיטהאב, האם יש לזה ערך?
אז סיפרתי לך שאני מדבר באקדמיה עם חברה צעירים חסרי ניסיון שרוצים להכנס לתחום, וזה הביצה והתרנגולת, איך אני מראה ניסיון אם אף אחד לא מוכן לקחת אותי כשאני חסר ניסיון, אז אחד הדברים הכי יעילים הם באמת לייצר ניסיון אפילו אם אתה לא עובד בחברה, אז אתה מפתח תוכנה עובד על אפליקציה ואז תפתח או שתעשה את זה כפרויקט ותעלה בגיטהאב או שתעשה את זה עבור מישהו שאתה מכיר בחינם או בתשלום סמלי ואז תשים לינק בקורות חיים שלך ותוכל להראות למנהל – תראה איך אני כותב את הקוד ואותו מנהל בצד השני יכול להתרשם מרמת הידע שלך והמקצועיות שלך , אבל זה לא מספיק רק להעלות את זה בגיטהאב, חשוב גם להיות פעיל בקבוצות וואטסאפ של קהילות פיתוח וכדומה, אחת השיטות שאני מאוד אוהב זו שיטת ההתייעצות, הרבה פעמים שכאתם רוצים לפתוח דלתות , אתם יכולים לפנות למישהו שמבין או משפיע במקום העבודה הרצוי, ואז יכולים להתייעץ איתם איך להיכנס לשוק העבודה, והרבה פעמים אותו אדם יכול להתרשם מכם ולפתוח את הדלת, ולפעמים הוא יכול להגיד לך אוקיי תקשיב אתה יכול לעשות ככה וככה או לחבר אותך , אז זו שיטה מתוחכמת לא אגרסיבית לפנות לאנשים שאולי יעזרו לכם , במקרה הכי גרוע תקבלו עצה טובה ממישהו שמבין עניין. אז אסף כן גיטהאב, כן תיק עבודות, להיות פעיל בקהילה וגם להתייעץ ואם פיתחת דברים אז תעלה אותם בקהילות שאנשים יראו את היכולות שלך ואתה יכול גם לענות לשאלות. זה נכון גם לדיגיטל ולקידום.
אסי מתעניינת בתחום איקומרס וחסר לה ידע אולי יש לך טיפ איך אפשר לצמצם פערי ידע בזמן קצר?
אז צריך להבין את הרקע, חשוב להתמקצע בין אם יש פערי ידע או לא, להיות פעילים בקהילות מקצועיות, לקחת קורסים ולשאול שאלות. באי קומרס יש ורטיקלים, לאפליקציות, מוצרי מזון ואפנה, צריך לבחור התמקצעות. אם יש ניסיון מועט, תייצרי אתרים ופרויקטים, לדוגמא בטכנולוגיות וורדפרס וכדומה, ועוד דרך זה להתחיל מלמטה, תתחילי כשכירה בחברה ותבני את עצמך ואז או שתתקדמי או שתעברי לעצמאות וצריך גם להבין את המשמעות של להיות עצמאי, להביא לקוחות, לדווח לרשויות. תגדירו מטרות ותכינו את הכלים בצורה טובה יותר. תצרי את הניסיון ותנסי להתקבל לעבודה, או להעמיק את הידע ולהפוך לעצמאית.
לגבי אנשים שמבטלים את הניסיון שלכם, כשמחפשים עבודה שמים את האגו בצד. כל האמצעים כשרים, זה לא קל, אבל כשמחפשים עבודה יש טקטיקות ובראש ובראשונה מבטלים את האגו, אם לא ידעו שאתם מחפשים צריך לתקשר את זה. עולם חיפוש העבודה בנוי מהרבה הסתעפויות, כשפניתם בטיימינג נכון ויש משרה יהיה חיבור, כשאין משרה פתוחה זו עבודה שלכם להיות בתודעה, לדעת מה אתם מחפשים. הרבה פעמים אנשים אומרים אני מחפשת עבודה אם את יודעת על משהו תגידי לי. תבנו את הפיץ שלכם מי אתם, מה אתם מחפשים ואז לאנשים קל לעשות חיבורים. אז לזרוק את האגו, ליצור את הפיץ ולהעזר במומחים אם אתם לא יודעים לעשות את זה בעצמכם.
שאלה – אנשים שמתאימים ליותר מתפקיד אחד איך מתקשרים את זה?
כשאתה פונה למשרה חשוב שהמעסיק ידע באופן ברור מה אתה מחפש ולמי זה מתאים, תשקיע בקו"ח טובים, צריך לראות רצף ולא זיגזג ואם יש זיגזג תתקשר את הסיפור, אם יש ניסיון מגוון תנסה לייצר קורות חיים מותאמים למשרה אליה אתה פונה. כשפונים למשרה צריך להיות ממוקדים ושיהיה צבע אחד.
שאלה – האם אתה חושב שתהיה פריחה בנושא הקריפטו אחרי הקורונה?
שלום לכולם, שמי אביגיל שגיא ואני מנהלת קשרי קהילה באיגוד האינטרנט הישראלי, נמצא איתנו היום יניב בן ישי סמנכ"ל שיווק של חברת SQlink, תודה שהצטרפת אלינו. המטרה של הוובינר היום היא לייצר קצת סדר בעולם הקריירה בתקופה של משבר. הוובינר מתקיים כחלק מסדרת 'קריירה בעולם דיגיטלי' שאמורה הייתה להתקיים במרץ 2020, הספקנו לקיים את המפגש הראשון, אבל שני המפגשים הבאים כבר נדחו לחודש יוני ואנחנו מקווים שנוכל לקיים אותם. בינתיים ראינו שהנושא באמת הופך להיות רלוונטי יותר ויותר, יש הרבה אנשים שיושבים בבית וזו הזדמנות לנצל את הזמן וללמוד מיומנויות וכלים חדשים לפיתוח אישי. אנחנו מזמינים אתכם להעלות שאלות בצורה חופשית במהלך הוובינר ויניב ישיב, וגם בסוף נפתח לשאלות נוספות. אני רוצה גם להזמין אתכם להיכנס לאתר האינטרנט של איגוד האינטרנט הישראלי שבו ריכזנו עבורכם רשימה של טיפים מכל האנשים שמשתתפים בסדרה שלנו , יש שם הרבה חומר למחשבה אתם יותר ממוזמנים להיכנס ולקרוא. אני אשמח אם עכשיו יניב תוכל להציג את עצמך וגם להתייחס למה שקורה בימים אלה ב- SQ link , האם העסקים כרגיל בהיי טק או שהקורונה השפיעה על הפעילות שלכם?
אז קודם כל בוקר טוב לכולם ותודה על ארגון הוובינר, אני מסכים איתך שהיום נושא הקריירה אולי אחד הנושאים הבוערים כשיש לנו מעל מיליון איש שנמצאים בחל"ת ואנשים שפוטרו, וכנראה המספרים יעלו. אתחיל קודם כל בשוק ההיי טק, שוק ההיי טק עדיין מגייס, שוק ההי טק מורגל לעבודה מהבית ונעשית עבודה להנגיש את המערכות. עדיין יש האטה, רואים את זה בכל בכל החברות, כשהשוק הבינלאומי קצת קפוא אז כמובן שזה משפיע אצלנו אבל עדיין חברות ההייטק ממשיכות לגייס עובדים לא בקצבים שהיינו רגילים אליהם אבל הסטטיסטיקות מראות ש – 65% 70% חברות הייטק עדיין מגייסות, וכל השאר או שהוציאו לחל"ת או שפיטרו. גם אצלנו קורים אותם התהליכים, אנחנו עדיין מגייסים גם לתפקידים קיימים נדרשים וגם לקראת
תהליכים שאנחנו רוצים להיות מוכנים אליהם לאחר הקורונה. אני רוצה לספר טיפונת על SQ link, אנחנו חברת תוכנה, מתעסקים כבר 20 שנה בכל הספקטרום של טכנולוגיות שירותים ומוצרים, יש לנו 2500 עובדים שמפוזרים בכל הארץ, המטה ברמת גן + סניפים בירושלים וגם אנחנו כמו רוב החברות בשוק נאלצנו להתייעל, בגלל שאנחנו ארגון שמורגל בעבודה מהבית, המערכות שלנו מותאמות לעבודה מרחוק ואנחנו כבר מחכים שהכל כבר יסתיים כדי לחזור לעסקים כרגיל.
יש לנו הרבה אנשים בקהל שנמצאים בחוסר ודאות ושואלים את עצמם האם זה הזמן הנכון לחפש עבודה?
אתחיל במילה עליי ולמה אני פה ואיזה ערך אז אני יכול לתת. אני מלווה את עולם התעסוקה וחוקר אותו כבר הרבה שנים, אני מרצה באקדמיה ובכל מיני פורומים וכנסים. היתרון שלי כנציג חברת SQ link הוא שמצד אחד אנחנו רואים ומלווים את המועמדים ומחפשי העבודה, ומהצד השני אנחנו רואים את כל שוק התעסוקה והמעסיקים – מה באמת הדרישות אז אנחנו רואים באמת את הדלתה בין הציפיות ובין מה שקורה בפועל, אנחנו גם רואים איך עובדים מתניידים ממקום עבודה אחד לאחר ומה מניע אותם ומצד שני רואים את המעסיקים – מה הם באמת מחפשים. לשאלתך אני חושב שדווקא בתקופה כזאת יש עדיין מה לעשות זה תלוי באיזה סקטור עוסקים, יש סקטורים מושבתים ויש סקטורים שעדיין אפשר למצא עבודה, אבל ננמיך ציפיות ונראה לי שצריך להיות עם הרגליים על הקרקע עדיין השוק בסוג של הקפאה, כולם יושבים על הגדר, אבל עדיין יש משרות בתחומים מסוימים וזה זמן טוב להכין את התשתית ליום שאחרי. כשאני מדבר על הכנת התשתית ליום שאחרי אז נשאלת השאלה אוקיי מה עושים איך בכל זאת אפשר לעשות משהו וישנה הנחת עבודה שאם המצב בשוק מוקפא ולא יודעים מה לעשות אז מחכים עד שיעבור זעם. אני אומר שזו טעות כי אם כולם יהיו בשוק ולא יעשו שום דבר היום שאחרי יגיע, לאט לאט יתחילו לשחרר אנשים ומקומות עבודה חברות יתחילו לגייס וכן צריך להכין את התשתית להמשך. אנחנו נגע בזה בהמשך אבל זה להתחיל קודם כל להבין איך מחפשים עבודה, איפה נמצאות אותן משרות באיזה לוחות דרושים, רשתות חברתיות, פעילות לינקדין להכין את הנטוורק, למי שלא יודע היום במדינת ישראל ברוב הענפים רוב האנשים מגיעים מנטוורקינג – דרך קשרים , מישהו שיפתח את הדלת זה לא חייב להיות מישהו שמכירים באופן אישי אבל ככה אנשים לרוב מתחילים או מגיעים למקומות עבודה. גם חברות מאוד אוהבות את זה כי מישהו שהגיע דרך חבר או מכר אז סטטיסטית כנראה הוא עובד שישאר יותר זמן ויהיה עובד יותר טוב. ולכן אנחנו מבינים כי הדרך המרכזית להגיע למקומות עבודה הדרך זה דרך להכין את התשתית. עוד נושא שנדבר עליו זה כל הנושא של המיתוג האישי, זו הזדמנות טובה להבין קודם כל מה זה מיתוג אישי איך אתם מציגים פרסונה מקצועית בקהילות בקבוצת העניין שלכם, ודבר שלישי או שהוא דבר טכני אבל הוא סופר סופר חשוב הוא קורות חיים, שזה כרטיס הביקור שלכם, פרופיל לינקדאין שמציג את הפורטפוליו שלכם, אלה דברים שבסופו של דבר אתם לא יכולים לזוז בלעדיהם, כלומר כשתרצו להגיש מועמדות בין אם זה דרך חבר או דרך אתרים תצטרכו שקורות החיים שלכם יהיו נוצצים שיהיה לכם פרופיל לינקדאין שמותאם לסקטור שלכם, ואם אתם מעצבים בדיגיטל תכינו לכם תיק עבודות סגור ותכינו קורות חיים, יש אינספור מדריכים על איך לכתוב קורות חיים ולעדכן פרופיל לינקדאין ומה חשוב שיהיה בהם ומה לא חשוב שיהיה בהם, וזו תקופה טובה לתקף אותם, ואני אומר לך אביגיל שאנחנו בחברה אני פשוט לפעמים מזדעזע, אני רואה אנשים כל כך מוכשרים עם רפרטואר מקצועי כל כך עשיר ומסתכל על קורות החיים שלהם, ואת פשוט לא מבינה מה חשבו לעצמם את רואה פער מאוד מאוד גדול בין קורות החיים בצורה שמציגים את עצמם לבין הפרסונה שבכלל לא משקפים ויש גם עניינים טכניים של קורות חיים שצריך להבין כלומר שוב אני לא אכנס לזה כרגע אבל דברים של הצגה של הניסיון התעסוקתי בצורה לוגית, שימוש בכותרות, להבין שבסופו של דבר חברות עובדות עם תוכנות שסורקות את הקורות חיים שלכם, פשוט תקראו באינטרנט. אז קורות חיים, נטוורקינג, פורטפוליו מקצועי, תכינו את התשתית.
יש לנו בקהל המאזינים הרבה מאוד אנשים שהם עצמאים בתחום השיווק אבל גם בהרבה תחומים אחרים, עסקים קטנים שמאוד נפגעו בתקופה הזו, האם יש לך טיפים לאנשי שיווק או לעצמאים איך בכל זאת משמרים פעילות עסקית בתקופה הזאת, אם יש משהו שהם יכולים לעשות עכשיו כדי להגדיל את הפעילות בין אם בתקופה הזאת או מיד אחרי שנצא ממנה?
ליהי בדיוק שאלה את זה לגבי אנשי דיגיטל ובאמת תחום השיווק בדרך כלל נפגע ראשון בזמן משבר , מייד מרגישים את זה. בתחום השיווק והמדיה הייתה ירידה משמעותית בקצב הפרסום של 60 -70 אחוז. כמובן יש סקטורים שמגדילים פרסום, אבל תחום השיווק הדיגיטלי יחזור ויחזור בגדול כי מטבע הדברים כולנו בעל כורחנו הורגלנו לצרוך מוצרים ושירותים דרך הדיגיטל, וחברות ועסקים קטנים ובינוניים וגדולים הבינו שהם חייבים להעביר או להגביר את הפעילות הדיגיטלית שלהם, ולכן כשכל המשבר הזה יסתיים הממד הפיזי ימשיך להתנהל אבל הממד הוירטואלי והמימד הדיגיטלי של חברות רק ילך ויגבר ואיתו תגיע הדרישה לאנשי שיווק בדיגיטל, זה אומר יותר דרישה לאנשי שיווק שבונים אתרים ומנגישים מכירות אונליין, יותר שירותים און-ליין, יותר אנשים שעוסקים בפרסום אונליין ובקידום ממומן. כלומר הענף הזה ילך ויצמח, מה בכל זאת אפשר לעשות עכשיו? אני אתן פיצ' קטן שהוא סוג של ה'אני מאמין שלי', אני חושב ואני בן אדם שהוא טיפונת מאמין שדברים קורים מסיבה מסוימת אז אני אחבר את זה לתשובה ואני מקווה שהחברה יתחברו. אני חושב שהקורונה יצרה משבר שאף אחד לא היה מוכן לו , זה משהו שכולנו מבינים, שזה גדול מאיתנו, אבל מצד שני זו גם הזדמנות. עכשיו אני יודע שהרבה מדברים על זה שזו הזדמנות להיות עם הילדים והמשפחה , וזו הזדמנות לעשות חושבים ויש כאלה שקצת מזלזלים בזה אבל אני חושב שזו הזדמנות. כמה פעמים יוצא לנו בחיים לעצור לרגע את היומיום ולחשוב ולבחון את מה שאנחנו עושים, האם אנחנו בדרך הנכונה? האם טוב לנו במקום שבו אנו נמצאים ובמה שאנחנו עושים? האם אנחנו באים לידי ביטוי ? האם יש לנו אופציות אחרות האם סימנו מטרות? ואני חושב שהקורונה היא הזמנה לכולם קודם כל לעצור ולחשוב ולהסתכל האם זה מה שאנחנו רואים אנחנו במקום הנכון לא בעבודה ובתעסוקה. תעצרו שניה יש לכם הזדמנות מצויינת לעצור ולעשות בחינה פנימית, אני מחלק את התהליך הזה לשלושה: יש לנו את המחקר, האסטרטגיה והטקטיקה. זה אומר להבין קודם כל איפה אני היום ברמת המקצוע שלי ברמת התפקיד שלי ברמת הסביבה שלי ברמת הסיפוק שלי. זו הזדמנות מצוין להבין איפה נמצאים ואיפה רוצים להיות, ברמת המיומנויות שלנו אז אני חושב שזה הזדמנות מצויינת לבוא ולהעמיק את הידע שלכם בתחום שלכם או בתחומים מקבילים או בתחומים אחרים ואז אפשר לעשות בייבי סטפס למטרה החדשה, אם אתם אנשי שיווק בדיגיטל ועושים SEO, אולי ללכת ללמוד PPC. ואם אתם עושים SEO אולי ללכת לכיוון אסטרטגיה שיווקית. וכמובן שיש כאלה שירצו להתמחות ויש כאלה שילכו להסבות ויצרו לגדר את עצמם לעוד אלטרנטיבות.
יניב הזכרת קודם את הבאזוורד מיתוג אישי , זה נושא שכולם היום מדברים עליו – מיתוג אישי ברשתות החברתיות, ויש אנשים שעושים את זה באמת מדהים, אבל לרוב האנשים כנראה קצת יותר קשה לנסח תוכן או להיות באור הזרקורים וחוששים אם יגיבו או לא יגיבו? אז איך אפשר לעשות את זה ולצאת מזה בחיים וגם לתחזק את זה?
אז קודם כל צריך להתחיל, לא לפחד מזה להתחיל מהתחלה, תתחילו מהקהילות שאתם מכירים, פייסבוק , לינקדאין, יש המון קהילות, היום זה אחד הדברים הכי חזקים ותעבדו על פרופיל הפייסבוק או פרופיל לינקדאין ואינסטגרם. כולנו נמצאים היום ברשתות, שם אנחנו צורכים את המידע ושם אנחנו מייצרים חיבורים ומשם אנחנו מכירים אנשים, אז העולם נמצא שם וחשוב שגם אתם תהיו שם, אז אתם יכולים להיות כמו רוב הציבור שצופה, ואתם יכולים להיות יותר פעילים. זה מדהים יצא לי הרבה פעמים ללוות באופן אישי כמובן כל מיני קולגות שרצו לעשות את הבייבי סטפס ושואלים איך אני יכולה לבוא לידי ביטוי ברשת? אז מתחילים בקטן מתחברים קודם לקהילות שאתם מרגישים בהן בנוח כמו קהילות מקצועיות שבהן נוצרים חיבורים מקצועיים, אתם יכולים להתחיל בלצרוך מידע ולאט לאט אתם יכולים לבוא לידי ביטוי, זה יכול להתחיל בלשאול שאלה וזה יכול להמשיך עד שתכתבו פוסט בתחום שהוא חשוב , שיש לכם ערך לתת בו, זה יכול בזה שתשתתפו איזה שהוא קישור ותכתבו כמה מילים – מה למדתם וזה יכול להמשיך בוובינר שתעלו בלייב וזה יכול להמשיך לכנסים. מיתוג אישי הוא למעשה כרטיס הביקור הדיגיטלי שלכם, אנשים מגבשים עליכם דיעה לפני שפגשו אתכם, ואם אתם רוצים לפתוח דלתות ולהגיד אני איש דיגיטל תותח או לקבל לידים בתחום העיסוק שלכם אז לפני שאתם מבקשים משהו כדאי שתתנו משהו אז כל אחד אני רוצה להאמין שהוא טוב בתחום שלו ואני בטוח שיש לכם המון מה לתרום, לצורך העניין כרגע אני נותן תשובה בתחום שאותו אני מאוד מאוד מכיר ואנשים מקבלים איזשהו ערך ומשם נפתחים חיבורים. אז למי שכתב שהוא מפחד ממיתוג אישי אז פשוט תתחיל מבייבי סטפס, תתחיל להבין שזה כלי ליצור חיבורים, לפנות לאנשים, להיעזר באנשים. התחום הזה של ניהול קריירה יכול להיות מאוד מורכב כי החוכמה היא לא למצוא רק עבודה אלא למצוא עבודה שבה נוכל לבוא לידי ביטוי, זה לא רק לעבוד ולהכניס את המשכורת אלא לבחור נכון ולהגיע למקום שהוא מתאים לנו , תפקיד שיתאים לנו שבו נוכל להתפתח. ולהגיע לתפקידים האלה זה דברים שצריכים לראות איך אתם פותחים דלתות ופונים לאנשים. אם אתם לא יודעים איך אז קודם כל תעקבו אחרי מובילי דעת קהל ותלמדו מהם או שתראו את התהליך שהם עברו ותנסו להתחקות אחריו. דבר שני זה פשוט להתייעץ עם מובילי דעת קהל ואנשים בתחום שאתם רוצים מאוד מאוד להיות בו ופשוט לשאול אותם איך הם התקדמו ומהם אבני הדרך שהם עברו ולקבל מהם הנחיות מאוד קונקרטיות לתחום שבו אתם רוצים להיות. יש פה שאלה ששואל איתמר מה יכולים לעשות אנשים חסרי ניסיון והכשרה בתחום הטכנולוגיה, נכון זה מתחבר לשאלה הבאה שלנו שאני אשמח אם אתה תוכל להמליץ גם לחסרי ניסיון וגם למי שכן יש להם ניסיון על איזה פלטפורמות לימודיות אתה ממליץ? אני מרצה לא מעט במסלולים טכנולוגיים לחברה שעומדים לסיים את הלימודים ולחסרי ניסיון אני ממליץ אל תתפתו לסיסמאות של כל מיני חברות קורסים שמבטיחות לכם להיכנס להייטק, תהיו קצת יותר חכמים, ולמה הכוונה? תבינו שלא בכל תחום ולא בכל שוק רף הכניסה הוא מאוד פשוט. אם אתם רוצים להיות אנשי פיתוח אז ככל הנראה קורס לא יספיק לכם. בכלל, שוק ההי טק פחות גמיש לאנשים שמגיעים רק עם קורס או חסרי ניסיון, לעומת זאת אם אתם רוצים להיכנס לעולם הדיגיטל לעשות שיווק דיגיטלי אז שם דווקא כן יש לכם רף כניסה שהוא יותר גמיש, אתם יכולים לקחת קורס ולהתחיל ללמוד בבית ולהתקבל למשרד פרסום דיגיטלי למשל להתחיל את הדרך ולצבור שם את הניסיון.
אז אם אני רוצה לסכם, תסתכלו שני צעדים קדימה, תבינו אתם השוק , תתייעצו עם אנשים ותבינו מה צריך כדי להיכנס לתחום שאתם רוצים ללמוד והאם בכלל מקבלים אנשים חסרי ניסיון, מה המסלול שאתם צריכים לעבור ואז תבינו מה רף הכניסה ואז תבינו אם נכון לכם להשקיע עשרת אלפים שקל. חבל שתסיימו קורס וותחשבו שאתם יכולים להרוויח עשרות אלפי שקלים בהייטק ואז אתם תקבלו פידבק שצריך ניסיון בתחום. ואני אגיד שוב יש אנשים שכן מצליחים להיכנס ויש שיטות להיכנס אבל צריך לדעת לאן נכנסים. בעולם של דיגיטל יש היום המון המון פלטפורמות כמו מכללות ובתי ספר כמו דיגיטאלנט והבצפר שמלמדים דיגיטל, אבל תבחנו ותשאלו שאלות ותנסו להבין איך הבוגרים שלהם שהשתלבו בתעשיה כדי להבין שגם האיכות וגם ומה שאתם יוצאים בפרקטיקה הוא באמת מספיק לשוק ליום שאחרי. ואני גם חושב שאפשר גם ללמוד היום בעיקר לבד כלומר יש הרבה פלטפורמות היום כמו קורסרה כמו קורסים שמכללות מציעות היום או בחינם או בתשלום. בגלל שכולם בבית פתאום כולם מנגישים את הקורסים שלהם בחינם או בתשלום מופחת וזה אחלה הזדמנות לבוא ולהעשיר את עצמכם , גם אם אתם לא רוצים לעסוק בזה יש רשימה של קורסי שפות באוניברסיטת ייל ויש קורסים בלינקדין ופשוט גלגלו, יש המון המון מקומות שאפשר להעשיר את עצמכם ברמה המקצועית. ברמה האישית, אנחנו יודעים שלפעמים להתקבל לעבודה לא מספיק להיות טובים אתם צריכים לדעת איך להעביר את זה יש את כל העולם של ה – soft skills ולהתחיל להתמקצע איך להציג את עצמכם איך לעבור ראיון איך להגיד את פיץ שלכם, איך לסכם בשני משפטים מי אתם, איך לדעת לחפש ולהגיע למשרות איך לעשות נטוורקינג, תבינו שהיום באוניברסיטאות במכללות מבינים בחול וגם בארץ להכניס קורסים של כישורים רכים , מבינים שזה לא משנה שאתה תהיה תותח רמת הידע המקצועי אתה צריך גם לדעת לבטא את הכישורים האלה כדי לבוא לבוא לידי ביטוי להתבלט לדעת איך להיכנס למשרות. אני רק אגיד עוד משפט אחד אני תמיד אומר שאתם צריכים להסתכל על עצמכם כאילו אתם סטארטאפ, תעזרו במומחים כלומר אין לכם את כל הידע אין לכם את כל הידע ואת כל הזמן ואת כל המיומנויות, אז תשקיעו כסף, תשקיעו זמן ומשאבים תשקיעו בקורסים שיעזרו לכם לשפר את מיומנויות הדיבור וכישורים רכים, אז אני מאוד מאוד ממליץ אני יודע שזה שינוי תפיסה אבל אין לנו את כל הידע האנשים הכי טובים ומנהלים הכי בכירים לוקחים לעצמם יועצים ארגוניים כדי לשפר את המיומנויות שלהם אז אני חושב שזה זמן טוב לבוא ולעשות את ההשקעה הזו בסטאראפ שנקרא אתם.
אגב סטארטאפים, איזה תחומים לדעתך יצמחו מתוך המשבר הזה, האם יש לך רעיונות או כיוונים לאנשים בתחומי היזמות על רקע משבר הקורונה?
אז כן אז בוא ניתן את התחזית שלי חברה תראו יש מעל מיליון אנשים שהם כרגע דורשי אבטלה, בחל"ת והרבה מפוטרים התחזיות הן שבערך 20%- 25% מהאנשים שיצאו לחלת לא יחזרו לעבודתם.
הרבה ארגונים לא בהכרח יחזירו את העובדים ביום אחד. הם ירצו לראות שנכנס קצת כסף שהפעילות חוזרת ולהחזיר בשלבים, תחומים שקצת תפנית, ואמרתי כל עולם הדיגיטל יקבל תפנית מאוד חזקה, במיוחד
אני חושב שעולם האיקומרס מאוד יתרחב – חברות שלא הייתה להם אופציה לקניות אונליין נתפסו עם המכנסיים למטה סליחה על הביטוי פשוט הם היו צריכות פשוט לסגור את העסק, או שהם היו צריכים מהר לבנות תשתית, היום כולם מבינים שהם צריכים להיות באיקומרס , גם הצרכנים הורגלו פתאום לרכוש יותר מזון ברשת לצרוך יותר שירותים ברשת, אז כל תחום האיקומרס קיבל תפנית ואני חושב כל התפקידים בדיגיטל כמו בניית אתרים, מעצבים, מקדמים, אנשי תוכן יקבלו דחיפה קדימה. אני חושב שעוד תחום שקיבל תפנית במשבר הזה זה התחום של הלימודים, כולנו במיוחד הילדים שלנו הוכרחנו ללמוד לשבת בבית ולראות איך אנחנו לומדים מרחוק, היום אפשר לראות שגם המערכות של היום לא מספיק חזקות אז חברות יצטרכו ללמוד יותר מרחוק, אנשי פיתוח, מדיה וכו'. לדוגמא גם אנשים שמעבירים סדנאות יכולים להעביר אותן לאונליין ולשווק אותן ואז מה שצריך זה את הפלטפורמה ואת האנשים שיסייעו לכם לשווק או לבנות קהילה וזה עוד אנשים שיצטרפו למעגל. אני חושב שכל התחום של מערכות מידע, מערכות בענן זה משהו שיתפוס תאוצה כי חברות צריכות להשלים פערים ולהיעזר בשירותים של חברות ומוצרים שמאפשרים להם שירותים בענן. לדוגמא חברם זום, זו פלטפורמה שאנחנו משתמשים לוידאו, ויהיו עוד ועוד תוכנות לחברות בעולמות הוידאו. כל מי שמתעסק בעולם של ייעוץ קריירה, הכוונת קריירה, לאור המצב בגלל שהולכים להיות לנו הרבה מובטלים, אני מניח שגם הם יהיו עסוקים.
שאלה לגבי מיתוג אישי, יש כאלה שמפרסמים פוסטים אבל לא תורמים לקהילה, האם יש לך המלצה איך לפנות לקהילה?
אז זו שאלה מצוינת, יש אנשים שבאים לכנס ומצטלמים סלפי עם מישהו מוכר ומעלים לרשתות וזה נחמד פעם או פעמיים אבל זה לא מעניין אף אחד, מיתוג אישי כמו שבזוס, מייסד אמזון, אמר זה מה אומרים עליך כשאתה לא בחדר, כלומר איך אתה רוצה להיתפס כשמדברים עליך כשאתה לא נוכח, מה יגידו עליך – הבן אדם הזה תותח הבן אדם הזה מבין. תראו בקהילות מי האנשים שנותנים ערך ללא תמורה, תביאו לידי ביטוי דברים חדשים שגיליתם, אתם יכולים כדי לדעת איך עושים את זה פשוט תסתכלו בקהילות מי אנשים שמעלים תוכן מי האנשים שמשתתפים ומשתפים בידע שלהם ולא מבקשים תמורה, הם עושים את זה כדי לתת ערך, אנשים שעזרתם להם יזכרו את זה ושם יפתחו הדלתות, נטוורקינג טוב קודם כל מתחיל במה אתם נותנים. מאוד חשוב במיתוג אישי להיות עקביים, גם בקהילות וגם בפרופיל האישי שלכם , ואם כתבתם פוסט טוב אז הוא צריך לבוא לידי ביטוי בריבוי פלטפורמות.
שאלה מהקהל – מה קורה גם אם אתה עדיין לא מקצוען בשום תחום, האם עדיין ניתן לעשות מיתוג אישי או שעדיף לחכות ולבנות את זה בהמשך?
קודם כל התשובה היא כן, זה מתחבר אביגיל לשאלה הקודמת שלך מה הבייבי סטפס שאפשר לעשות ברמת נוכחות דיגיטלית, אז קודם כל זה שאתם לא מומחים לא אומר שאתם לא יכולים להגיד דברים ולהביע את דעתכם, וזה לא אומר שאתם צריכים עכשיו להתחבא בתוך הקונכיה , תאמינו בזה שאתם יכולים, תבטאו את יכולת הלמידה שלכם, אני לא אומר שתזרקו עכשיו משהו בקהילה שהוא לא מבוסס או לא נכון שיביא תגובות שליליות על מה את מדברת אבל אם יש תחום שמעניין אותך כמו עיצוב , הוראה, תוכן דיגיטל וכדומה בואי תלמדי אותו ,תעקבי אחרי מומחים , תקראי קצת אתרים ובלוגים בחו"ל וקצת תשתפשפי ותיכנסי לנושא. זה שאין לך ניסיון לא אומר שאת לא יכולה לשתף ולתת ערך, יש הרבה חברה שאני רואה אותם משתתפים ונותנים המון ערך ובכלל עוסקים בתחומים אחרים, אבל הם עדיין לומדים את זה והם עוקבים אחרי האנשים הנכונים ומספיק בטוחים כדי לשתף, אז לא לפחד לקפוץ למים ולעשות את זה, אבל כמובן תשקיעו.
שאלה לסיכום – מה לדעתך יקרה ביום שאחרי הקורונה, האם יש לכם כבר תובנות כמעסיקים גדולים במשק?
כמו שאמרנו יש פער בין כמות המובטלים וכמות אנשים שיצאו לחל"ת לכמות האנשים ששוק העבודה יוכל לקלוט. וכולם יהיו בפאניקה לתפוס משהו, מי שכבר עובד יאחז בכיסא, אלה שלא עובדים ינסו לתפוס כל דבר כדי לייצר איזושהי הכנסה קבועה. להיות באבטלה משפיע על הדימוי העצמי, אבל החזרה תהיה הדרגתית אז קודם כל לא להילחץ, עצם זה שאתם בוובינר הזה אומר שאתם רוצים להכין את התשתית ולא להתעורר מאוחר מידי. בגדול תהיה תחרות אפילו בהייטק, שהוא שוק של מועמדים, אז גם בסקטור הזה יהיה איזשהו איזון בין כמות המועמדים לבין כמות המשרות, ולכן הטיפ הראשון שלי לחיים עבורכם הוא אל תהיו כמו עדר, תעשו דברים באופן שונה, כלומר אם אתם שולחים קורות חיים דרך משאבי אנוש , יחד איתכם יהיו כנראה עוד 200 קורות חיים לאותה מגייסת שיושבת בצד השני מסתכלת על התיקיה של קורות החיים והסיכוי שכנראה תפנה אליכם הוא קטן גם אם אתם עונים בול על הדרישות , אל תהיו כמו העדר, תנסו לחשוב אחרת, צריך גם להיכנס דרך החלון, אם אתם רואים שאתם מתאימים ב- 70% תלכו על זה ותשלימו את ה- 30% בנטוורקינג, תבקשו ממישהו שאתם מכירים שעובד בארגון שיתן לכם המלצה ואז אתם כבר לא כמו עדר, כלומר זו המטרה וכל האמצעים כשרים.
ביום שאחרי כולם ירצו לתפוס משרות אז כבר היום לנסות להבין מה למדתי כדי להכין את עצמי למחר. ברמת השוק אני חושב שכל השוק משנה פרדיגמות, וכל הנושא של עבודה מרחוק וחיסכון על אחזקת משרדים. כל אדם בין אם עצמאי או שכיר יצטרך הנגשה לעבודה מהבית. כמעסיק גדול, שוק ההיי טק צומח מהר ומתקן את עצמו מהר ואני מאמין שיתאושש מהר ויחזור למצב שבו היצע המשרות יעלה על הצע המועמדים. תחום הדיגיטל יצבור תאוצה ויהיו יותר צרכי שירותי דיגיטל ולכן יהיו יותר תפקידים, ולכן יהיה תהליך הדרגתי והשוק יחזור לעצמו ויש סקטורים שיתאוששו מהר יותר. יהיו סקטורים שקשורים בהתקהלות, שיחזרו מאוחר יותר עם כללים. האנשים בתחומים האלה יצטרכו לחשוב איך לעשות שינוי בקריירה ולהתאים את הכישורים שלהם לתפקידים אחרים.
שאלה – האם תהיה ירידה בשכר לדעתך?
יש הרבה ארגונים שיצטרכו לשמור על הראש מעל המים ולכן רמות השכר ירדו. במשרות שיש יותר משרות ופחות מועמדים יש שכר גבוה יותר. אנשים שהרוויחו X וצריכים לחזור לעבודה יצטרכו לעשות ויתורים אבל זו ירידה לצורך עליה. זה בסדר להתפשר קצת על השכר והדרישות, ולחשוב על האופן שבו אתם מתפתחים בעבודה, אל תהיו במצב שבו האגו מנחה אתכם. אז יהיה פער וגם יהיו חברות שלצערי ינצלו את זה. יש חברות שינצלו את המצב ויורידו את השכר. למעסיקים אני אומר שזו טעות כי צריך להסתכל על זה בצורה אסטרטגית ולהבין שלהכניס עובד מתוסכל מתבטא בתמורה נמוכה יותר.
שאלה – מיטל היא גננת והיא שואלת איך תוכל ללמוד מיתוג אישי? באיזה מסגרות? אז אנחנו לא נוכל להמליץ על אנשי מקצוע, אבל אולי בכל זאת על קבוצות שניתן להתייעץ בהן.
אז באמת קהילות זה שם הדבר ושם מקבלים תמיכה וייעוץ ונטוורקינג. למיטל אני אומר שיש קהילות נשים שהן מדהימות כמו מיטאפיסטיות ונשים בהיי טק ונשים בתעשייה, וגם בחינוך יש ובטוח תוכלי להיכנס ולבחון את התוכן בקהילה. חשוב שתביני את המשמעות של להיות עצמאית. אסטרטגיה ומיפוי – האם אני יכולה? מה השירותים שאתן? לחקור ולהתייעץ עם אנשים. בטוח שאפשר לעשות שיפטינג ולהציע שירותים בצורה עצמאית. ברגע שתהי בקהילות יהיה לך קל יותר למפות איזה כלים עומדים לרשותך, אולי תגלי שחבל על ההשקעה וזה לא יגיע לרמות השכר שאת רוצה.
שאלה – מאזינה בת 43 שואלת איך להציג את הגיל בראיונות, זו סוגיה לא פשוטה להרבה מאוד אנשי מקצוע מעולים, איך מתגברים על זה?
לפני שנה עשינו קורס לרכזות גיוס טכנולוגיות שהן אמהות חד הוריות, וכמעט כולן היו בשכבת הגיל 40- 45 + ואמרתי להן את האני מאמין שלי, שיש תקרת זכוכית, אבל , אנחנו לא צריכים להיות מתוסכלים שלא מתייחסים אלינו כמו אל מישהי צעירה, כולנו שיפוטיים ברמה כזו או אחרת, האם זה משהו שצריך לקרקע אותנו? ממש לא. יש מקומות שהגיל הוא דווקא יתרון תחרותי, לדוגמא בעולמות של מכירות, בעולמות של הוראה, אם אני אקח את תחום ההייטק אני יכול להגיד שיש הרבה חברות שדווקא מחפשות לגוון – דיוורסיטי גם בגיל הוא נושא שהוא מאוד חם, כשאתם מגיעים לראיון לבוא בפאסון, להאמין בעצמך להאמין ביכולות שלך ולא לשים לעצמך תקרת זכוכית או כל מיני דברים שמנמיכים, לבוא ולהאמין במקצועיות שלך ולא להתנצל ולא להצטדק על מי שאתה. להתמקד במה שאתם יכולים לתרום לארגון, זה בא לידי ביטוי קודם כל באינטונציה אני רואה לפעמים נשים שמגיעות לראיון אחרי חופשת לידה, האינסטינקט הראשוני הוא להשתנמך בציפיות עבודה, ולא. היום אנשים נמדדים באיכות ולא בכמות שעות עבודה ויש עובדים שיכולים במעט שעות לעשות הרבה יותר. אז להתעלם מהשיפוטיות וכל 'לא' מקרב אותך ל'כן'.
שאלה – האם יש ערך לתיק עבודות בתחום התוכנה? אם הוא לדוגמה בונה פרויקט תוכנה בגיטהאב, האם יש לזה ערך?
אז סיפרתי לך שאני מדבר באקדמיה עם חברה צעירים חסרי ניסיון שרוצים להכנס לתחום, וזה הביצה והתרנגולת, איך אני מראה ניסיון אם אף אחד לא מוכן לקחת אותי כשאני חסר ניסיון, אז אחד הדברים הכי יעילים הם באמת לייצר ניסיון אפילו אם אתה לא עובד בחברה, אז אתה מפתח תוכנה עובד על אפליקציה ואז תפתח או שתעשה את זה כפרויקט ותעלה בגיטהאב או שתעשה את זה עבור מישהו שאתה מכיר בחינם או בתשלום סמלי ואז תשים לינק בקורות חיים שלך ותוכל להראות למנהל – תראה איך אני כותב את הקוד ואותו מנהל בצד השני יכול להתרשם מרמת הידע שלך והמקצועיות שלך , אבל זה לא מספיק רק להעלות את זה בגיטהאב, חשוב גם להיות פעיל בקבוצות וואטסאפ של קהילות פיתוח וכדומה, אחת השיטות שאני מאוד אוהב זו שיטת ההתייעצות, הרבה פעמים שכאתם רוצים לפתוח דלתות , אתם יכולים לפנות למישהו שמבין או משפיע במקום העבודה הרצוי, ואז יכולים להתייעץ איתם איך להיכנס לשוק העבודה, והרבה פעמים אותו אדם יכול להתרשם מכם ולפתוח את הדלת, ולפעמים הוא יכול להגיד לך אוקיי תקשיב אתה יכול לעשות ככה וככה או לחבר אותך , אז זו שיטה מתוחכמת לא אגרסיבית לפנות לאנשים שאולי יעזרו לכם , במקרה הכי גרוע תקבלו עצה טובה ממישהו שמבין עניין. אז אסף כן גיטהאב, כן תיק עבודות, להיות פעיל בקהילה וגם להתייעץ ואם פיתחת דברים אז תעלה אותם בקהילות שאנשים יראו את היכולות שלך ואתה יכול גם לענות לשאלות. זה נכון גם לדיגיטל ולקידום.
אסי מתעניינת בתחום איקומרס וחסר לה ידע אולי יש לך טיפ איך אפשר לצמצם פערי ידע בזמן קצר?
אז צריך להבין את הרקע, חשוב להתמקצע בין אם יש פערי ידע או לא, להיות פעילים בקהילות מקצועיות, לקחת קורסים ולשאול שאלות. באי קומרס יש ורטיקלים, לאפליקציות, מוצרי מזון ואפנה, צריך לבחור התמקצעות. אם יש ניסיון מועט, תייצרי אתרים ופרויקטים, לדוגמא בטכנולוגיות וורדפרס וכדומה, ועוד דרך זה להתחיל מלמטה, תתחילי כשכירה בחברה ותבני את עצמך ואז או שתתקדמי או שתעברי לעצמאות וצריך גם להבין את המשמעות של להיות עצמאי, להביא לקוחות, לדווח לרשויות. תגדירו מטרות ותכינו את הכלים בצורה טובה יותר. תצרי את הניסיון ותנסי להתקבל לעבודה, או להעמיק את הידע ולהפוך לעצמאית.
לגבי אנשים שמבטלים את הניסיון שלכם, כשמחפשים עבודה שמים את האגו בצד. כל האמצעים כשרים, זה לא קל, אבל כשמחפשים עבודה יש טקטיקות ובראש ובראשונה מבטלים את האגו, אם לא ידעו שאתם מחפשים צריך לתקשר את זה. עולם חיפוש העבודה בנוי מהרבה הסתעפויות, כשפניתם בטיימינג נכון ויש משרה יהיה חיבור, כשאין משרה פתוחה זו עבודה שלכם להיות בתודעה, לדעת מה אתם מחפשים. הרבה פעמים אנשים אומרים אני מחפשת עבודה אם את יודעת על משהו תגידי לי. תבנו את הפיץ שלכם מי אתם, מה אתם מחפשים ואז לאנשים קל לעשות חיבורים. אז לזרוק את האגו, ליצור את הפיץ ולהעזר במומחים אם אתם לא יודעים לעשות את זה בעצמכם.
שאלה – אנשים שמתאימים ליותר מתפקיד אחד איך מתקשרים את זה?
כשאתה פונה למשרה חשוב שהמעסיק ידע באופן ברור מה אתה מחפש ולמי זה מתאים, תשקיע בקו"ח טובים, צריך לראות רצף ולא זיגזג ואם יש זיגזג תתקשר את הסיפור, אם יש ניסיון מגוון תנסה לייצר קורות חיים מותאמים למשרה אליה אתה פונה. כשפונים למשרה צריך להיות ממוקדים ושיהיה צבע אחד.
שאלה – האם אתה חושב שתהיה פריחה בנושא הקריפטו אחרי הקורונה?
אני פחות בקיא, אבל מה שדוד שלי אמר לי זה שמה שעולה מהר יורד מהר. אנשים מחפשים אפשרויות להכנסה נוספת ולגדר את עצמנו, מטבעות וירטואליים זה אחלה אבל צריך להתמקצע, יש אנשים שילכו לנדל"ן יש לעצמאות, באמת זה מבורך ועדיף שתכנס לכם הכנסה נוספת ויתפנה לכם זמן למשפחה. כולנו צריכים לחשוב על חלופות, אי אפשר להסתמך רק על היום ולהיות עם ראש טמון בחול, בטח שלא ברמה התעסוקתית, תפתחו עוד כישורים. יש אנשים עם תפקידים בכירים ועדיין חושבים על פיתוח ערוץ עצמאי של אפייה לדוגמא. מי שבא עם תשוקה יהיה יותר מוצלח. בקורונה גם הדברים הכי בטוחים קורסים וגם אנשים בכירים מוצאים את עצמם בחוסר ודאות, תמצאו תמיד את רשת הביטחון שלכם. גם כשתגיעו לגיל מופלג 40-50 אתם עלולים ליפול על הקרקע, תכינו את עצמכם ותחשבו על האלטרנטיבות וזה גם יבנה את הביטחון שלכם. צריך תמיד להיות מוכנים.
אני רוצה לסיים במסר אופטימי, תשארו אופטימיים ותנסו להסתכל בכל מצב על מה שכן יש ועל האפשרויות להתפתח, גם הזמן שפיניתם היום הוא משמעותי, לפעמים יש דברים שגדולים מאיתנו אבל זה יעבור ואני מקווה שנפגש בקרוב באירועים הבאים.
תודה לכולם שהצטרפתם אלינו, מוזמנים לעקוב אחרי הפעילות של איגוד האינטרנט בפייסבוק ובניוזלטר, נתראה באירועים הבאים.