חזרה לעמוד הקודם

כיצד מגדירים בפועל מה ייעשה עם הזיכרונות הדיגיטליים של יקירנו או שלנו?

אחר שהבנו את כל השיקולים והאפשרויות הכרוכות בהגדרת הצוואה ביחס לתכנים והנכסים הדיגיטליים של עצמכם או בקביעת מה יקרה עם הזיכרונות הדיגיטליים של יקיריכם, נעבור לשלב הפרקטי.

בשלב זה כדאי שתהיה לכם את רשימת הפלטפורמות והחשבונות בהם אתם מעוניינים לבצע הגדרות. במקביל, במרבית הפלטפורמות, תצטרכו בשלב זה גם את הפרטים הבאים:

  • שם המשתמש ברשת החברתית
  • כתובת הדוא"ל (זאת שנמסרה לרשת החברתית)
  • שם החשבון וכתובת ה-URL שלו
  • שם מלא (איות מדוייק באנגלית)
  • אם אתם מבצעים את הפעולה בדיעבד, עבור יקירכם שנפטרו, תזדקקו במרבית המקרים גם לתעודת פטירה או מסמך רשמי אחר שמצביע על מותו של בעל החשבון (כל רשת מגדירה לעצמה מהם המסמכים שיתקבלו כהוכחה למותו של בעל החשבון), תאריך הפטירה, כתובת דוא"ל ליצירת קשר ולעיתים גם לייפוי כח או אישור אחר המראה כי יש לכם אישור לבצע פעולות אלה עבור בעל.ת החשבון שנפטרו ולהודעה רשמית על פטירתם.

בחרו בפלטפורמה המתאימה כדי לדעת מה ניתן לעשות ואיך עושים זאת?

גוגל (Google)

Google מפעילה שלל של שירותים החוסים תחת חשבון משתמש אחד: שירותי דוא"ל (Gmail), יומן, אלבום תמונות, מערכת צ'אטים (Google Hangouts) שירותי אחסון קבצים בענן (Google Drive), אתר שיתוף קבצי הווידאו YouTube ועוד. Google אוגרת גם נתונים עקיפים כמו חיפושים שנעשו, מיקומי ניידים ועוד, בין אם המשתמשים התכוונו לשמור תיעוד של פעולות אלו ובין אם לאו. כל אלו הופכים לזיכרונות דיגיטליים עם מות המשתמש.ת.

Google מאפשרת למשתמשים להגדיר מראש מה יקרה אם חשבונם יהפוך להיות בלתי פעיל (inactive account).

ההגדרה מתבצעת בתוך ממשק הגדרות החשבון של Google וניתן לקבוע בו:
מי אנשי הקשר שיוכלו לגשת לתכנים של החשבון הלא פעיל (אפשר להגדיר עד 10 אנשי קשר);
מהו משך הזמן שאחריו החשבון יוגדר כ"לא פעיל" (ברירת המחדל עומדת על 3 חודשים. ניתן לשנות אותה ולקבוע תקופה של בין 3 חודשים לשנה וחצי);
מה רוצים שיעלה בגורלו של החשבון הלא פעיל (מחיקתו או שיתוף התכנים שבו עם איש קשר לפי בחירת המשתמש);
מה היקף ואופי התכנים שיהיו זמינים עבור איש הקשר;

לעריכת ההגדרות של חשבון Google לא פעיל

אפל (icloud)

מוזיקה (iTunes), תמונות וסרטונים, ספרים, פתקים, אנשי קשר, הודעות SMS ועוד נשמרים על מכשיר האפל (Apple) בשירות הענן icloud. כל אלה יכולים לשמש זיכרונות חשובים לאחר מות המשתמש.

מיקרוסופט (Hotmail, MSN או outlook)

מיקרוסופט (Microsoft) מפעילה שלל של שירותים החוסים תחת חשבון משתמש אחד: שירותי דוא"ל (Outlook), יומן, שירותי אחסון קבצים בענן (ONEDRIVE) ועוד.

מיקרוסופט אינה מאפשרת למשתמשים להגדיר מראש מה יקרה לחשבונם לאחר מותם.

רק בדיעבד ניתן לפנות למיקרוסופט ולבקש לקבל את תוכן חשבון המייל או אחסון הקבצים בענן של אדם שנפטר וגם זה תהליך לא פשוט. מיקרוסופט מציינים במפורש: "אם אתה זקוק לגישה לחשבון (של אדם שנפטר), חפש ייעוץ משפטי". לאחר הגשת בקשה, מיקרוסופט תבחן את הבקשה ותחליט האם לספק גישה לתוכן החשבון. פרטים נוספים להלן.

חשבונות דוא"ל

Gmail
Yahoo
Hotmail או Outlook

רשתות חברתיות

אינסטגרם (Instagram)
וואטסאפ (WhatsApp)
לינקדאין (LinkedIn)
פינטרסט (Pinterest)
יוטיוב (YouTube)
טלגרם (Telegram)
טיקטוק (TikTok)
ויבר (Viber Messenger)
סיגנל (Signal)
סנאפצ'אט (Snapchat)