חזרה לעמוד הקודם

עשרת הכללים לשימוש במידע רפואי באינטרנט

ראו עשרה כללים והמלצות שחשוב לדעת, כשמשתמשים באינטרנט לאיתור מידע רפואי – ולפני הכל – לזכור שהמידע המתקבל מחיפוש ברשת אינו יכול להחליף חוות דעת רפואית.

1. בדקו מי עומד מאחורי האתר

ב"אודות האתר"/ או "אודות" ניתן להתרשם מי מפעיל את האתר, מי הם הגופים האחראיים על המידע המופיע בו, האם האתר מסחרי או מייצג אינטרס מסחרי ועל בסיס זה לשקול את אמינות המידע המוצג.
גישתנו כי המידע הרפואי האמין ביותר נמצא באתרים לא מסחריים כמו אתרי עמותות וארגונים שונים ללא מטרת רווח (כמו ארגוני חולים), אתרים של גופים ממשלתיים או ציבוריים, של קופות החולים, בתי החולים, אתרים אקדמיים ואתרים השייכים למו"לים של ירחונים רפואיים המיועדים לרופאים.
כמו כן, שימו לב לסיומת של כתובת האתר – הסיומת יכולה לסייע בזיהוי הגורם שעומד מאחורי המידע:

  • gov: אתרים ממשלתיים
  • edu: ממשלתיים או חינוכיים
  • ac: אתרים אקדמיים

2. ודאו מי כתב את הטקסט

חשוב להסתמך על תכנים שמצויין בצידם שם המחבר. בדקו האם המחבר מוכר ומתמחה בתחום עליו הוא כותב? אם לא כתוב ליד השם או בתחתית הטקסט נסו לחפש מידע על הכותב בגוגל. תכנים שנכתבו על ידי מומחים אמינים יותר בד"כ., אך חשוב להבין שהעובדה שהמחבר הוא ד"ר אינה מבטיחה כי הטקסט נטול אינטרסים לכן מודגש שוב לבחון בשם מי נכתב התוכן (גוף עסקי או אחר)

3. שימו לב לאכות הטקסט

שימו לב מהם המקורות עליהם מבוסס המידע. אם הכותב אזכר את מקור המידע המקצועי, ובמיוחד אם הוא סיפק קישור למקור, הסבירות שהמידע אמין עולה. מומלץ להיות חשדניים לגבי הבטחות ל-"תרופות פלא".

4. זכרו שיש יותר מאופציית טיפול אחת

חשוב להדגיש שבמקרים רבים קיימות מספר אפשרויות או חלופות לטיפול, ואנו ממליצים להיזהר ממקורות המספרים על אופציה טיפולית אחת בלבד.

5. בדקו האם יש גורמים מסחריים באתר

המלצות על תרופות מסוימות ו/או ציוד רפואי ספציפי עלולים להיות סימן להטיה מסחרית. חשוב להתייחס לנוכחות של גורמים מסחריים באתר באופן גלוי (פרסומות) או סמוי (כחלק ממאמר).

6. שימו לב מתי עודכן המידע לאחרונה

המידע הרפואי מתעדכן כל הזמן. בדקו את התאריך בו עודכן התוכן שאתם קוראים. אם אין תאריך על התוכן עצמו, בדקו אם האתר מעדכן את התכנים שלו באופן סדיר. לא ניתן להסתמך על תוכן ישן או על אתר שהמידע בו לא מתעדכן באופן קבוע.

7. זכרו שתוצאת החיפוש הראשונה איננה בהכרח הטובה ביותר

התוצאות הראשונות שמתקבלות במנועי חיפוש הן לאו דווקא הטובות ביותר מבחינת אמינות המידע.ישנם אתרים המקדמים את עצמם באופן טכני ומיקומם לא משקף בהכרח את אמינותם. זכרו תמיד לבדוק באיזה סוג אתר מדובר.

8. חפשו תו איכות

קיימים אתרי בריאות שקיבלו תו איכות של ארגון מכובד, כמו הקרן הבינלאומית health on the net foundation. אלה נוטים להיות אמינים יותר. עם זאת, בישראל עדיין לא קיים תו איכות שכזה.

9. הצליבו מידע ממקורות שונים

קראו מידע על הנושא מכמה מקורות שונים, כדי לקבל תמונה מלאה יותר. שאלו על המידע בפורום, נסו לבחון אותו לעומק לפני שתחליטו ליישם. עצות הניתנות ברשת הן לא הוראות לביצוע – פורום באינטרנט, גם אם הוא מנוהל על ידי רופא אינו תחליף להוראות הרופא המכיר את המטופל ואת ההיסטוריה הרפואית שלו. עם זאת, פורום או עצות גולשים יכולים לסייע בעצות וכיווני חשיבה, רעיונות חדשים ולפעמים טיפים חשובים ביותר. חשוב להצליב את המידע שהתקבל ברשת עם רופא, בעיקר אם מדובר על טיפול לא שגרתי.

10. זכרו את הכלל החשוב – הרופא הוא היחיד שפוגש פיזית את המטופל

החיפוש ברשת לא יכול להחליף את הרופא, גם אם אתם קוראים כתבה של רופא או מקבלים מרופא עצה בפורום רפואי. כל עוד הרופא לא בדק אתכם, אין לדעת אם המידע נכון לגביכם. אל תתחילו או תפסיקו טיפול על סמך מה שאתם קוראים בלי להתייעץ עם הרופא המטפל. בנוסף, בקשו הפניות מהרופא: במקרים רבים יוכל הרופא המטפל להפנות אתכם למקורות מידע אמינים בהם תוכלו להרחיב את הידע וללמוד מנסיונם של חולים/רופאים/חוקרים אחרים.

נכתב בשיתוף איגוד האינטרנט הישראלי (ע"ר) והר"י – ההסתדרות הרפואית בישראל. לכל ייעוץ או מידע נוסף – מוזמנים לפנות לנטיקה באיגוד האינטרנט הישראלי