לקראת יום הגלישה הבטוחה הבינלאומי שחל ביום שלישי, מרכז נטיקה של איגוד האינטרנט הישראלי ערך באמצעות מכון שריד סקר בקרב בני נוער וצעירים (14-24) הבוחן את עמדותיהם לגבי תוכן פוגעני ופגיעות ברשת
-
40% מהמשיבים מודים כי הם כתבו תוכן פוגע על אחר
-
קו הסיוע לאינטרנט בטוח, מבית איגוד האינטרנט הישראלי פועל ומנחה, מייעץ ומסייע בסוגי פגיעות שונות ברשת
במסגרת פעילויות יום הגלישה הבטוחה הבינלאומי שחל אתמול (10.02.15), מרכז נטיקה של איגוד האינטרנט הישראלי ערך באמצעות מכון שריד סקר בקרב בני נוער וצעירים (14-24) הבוחן את עמדותיהם לגבי תוכן פוגעני ופגיעות ברשת. תופעת האלימות ברשת הופכת לחלק משמעותי מסדר היום הציבורי בישראל ובעולם. שני שליש מהצעירים (66%) שהשיבו לסקר נתקלו בפגיעה ברשת או בווטסאפ. לצד 38% שדיווחו כי יקראו לתוקף להפסיק, כמעט אותו המספר (35%) ימנעו מלהגיב וישארו מן הצד ו-20% אף ימשיכו את הפגיעה באמצעות תגובה לועגת, הוספת תוכן לפגיעה או הפצת התוכן הפוגע לאחרים.
אז מה נחשב בעיני הצעירים כאלימות ברשת? פרסום סטאטוס או פוסט פוגעני נחשב בעיני מרבית המשיבים (85.9%) כפגיעה ברשת, 80% מהמשיבים הסכימו כי הפצת תמונות ללא רשות זו פגיעה ממשית וגם בנושא של מעקב או Cyberstalking וארגון או השתתפות בחרם ישנה תמימות דעים (70%). קצת פחות ממחצית מהמשיבים (45%) חושבים גם שהדרת חבר ברשת זו גם פגיעה.
אחד המאפיינים לתופעת האלימות ברשת זו העובדה כי רבים מעידים שגם הם לקחו בה חלק. 40% מהמשיבים ציינו כי הגיבו בעבר באופן פוגעני לפרסום ברשתות החברתיות באמצעות טוקבק או פוסט. מתוכם, 60% ציינו כי הגיבו לפרסומי תמונות ברשת, 56% הגיבו לפוסט ברשתות החברתיות ו-45% נכנסו לדיון ארסי בעקבות תגובות או טוקבקים שפורסמו. 30% מכלל המשיבים ציינו שהיו מנצלים הזדמנות כדי למחוק דברים פוגעים שכתבו בעבר, כאשר אנו מפלחים את זה, נשים נוטות יותר להתחרט על פרסומים פוגעניים שפרסמו.
מאפיין נוסף של הרשתות החברתיות זו השאיפה לאהדה והיכולת למדוד אותה, יכולת שלפעמים הופכת להרסנית. מפתיע לגלות שבקרב הצעירים כשליש מהמשיבים חושבים שנדרשים מעל 200 לייקים או שיתופים כדי להפוך פוסט למוצלח, שליש אחר הגדיר בין 50-100 לייקים כפוסט מוצלח. קרוב ל-38% מהמשיבים הסירו בעבר פוסט או תמונה שפרסמו, כיוון שלא זכו לתגובות מספיקות או לתגובות שליליות. על מנת לזכות באהדה זו 16% מהמשיבים ומהמשיבות אף מוכנים לפרסם תמונות חושפניות.
לשאלה, מה אפשר לעשות על מנת לצמצם את האלימות ברשת ענו 45% מהצעירים ש"צריך לחשוב 10 שניות לפני שליחה", עוד 39% מהם תולים זאת במחשבה ש"היום זה הוא… מחר זה אני". רק 12% חושבים שהפתרון נעוץ במערכת טכנולוגית ו-4% רוצים לכתוב ככל העולה על רוחם ללא מחשבה מוקדמת.
יום האינטרנט הבטוח הינו יום בינלאומי אשר נועד להגביר את המודעות לתופעות הלוואי בשימוש הגובר באינטרנט וברשתות החברתיות. במהלך שנת 2014 התקבלו במרכז לאינטרנט בטוח של איגוד האינטרנט הישראלי 2,395 פניות שקיבלו מענה אישי ועוד 25,294 גולשים ביקרו באתר. בערך כמחצית מהפניות עוסקות בפגיעות בילדים ובני נוער. הפניות השכיחות ביותר לגבי אלימות ברשת הן: הפצות תמונות פוגעניות, התחזות והשתלטות על דפי פייסבוק והפצת פוסטים פוגעניים באפליקציית סיקרט ובפייסבוק. בפעילויות הסברה שונות שנערכו השנה עם בני נוער ובהן נשאלו לגבי מה הכי מפחיד אותם ברשת, התשובה הייתה מפתיעה: חרם חברתי ומידור מקבוצות פייסבוק/ווטסאפ. ולא כפי שהיינו מצפים- פדופיליה או אבדן פרטיות.
אורנה היילינגר, מנהלת נטיקה מבית איגוד האינטרנט הישראלי: "ברחבי העולם ובישראל מבינים שהרשת היא מרחב חברתי בלתי נפרד מחיינו ובאופן טוטאלי יותר בחייהם של הצעירים. ממצאי הסקר חושפים כי מרבית הצעירים בישראל חשופים לאלימות ברשת ובמידה מסוימת אף לוקחים בה חלק פעיל. נראה כי אנשים מקלים ראש בפגיעות שמתרחשות בעולם הווירטואלי אך הן גובות מחיר יקר ממש כמו במציאות ולעיתים אף יותר לאור הרצון האדיר של הצעירים לזכות באהדה ברשתות החברתיות. אנו בטוחים כי כמה שניות של מחשבה לפני שמקליקים יכולות לעשות את ההבדל בין שימוש אלים ברשת לשימוש חיובי ברשת ".