חזרה לעמוד הקודם

בית המשפט העליון: למשטרה אין סמכות להורות על חסימת אתרים

בית המשפט העליון קבע היום (24 במרץ) שלמשטרת ישראל אין סמכות לתת צווים לספקיות הגישה לאינטרנט, המורים לחסום גישה לאתרים. בכך, קיבל את עמדת איגוד האינטרנט הישראלי לפיה למפקד משטרת מחוז ת"א לא הייתה סמכות להוציא צווים שהורו לספקי האינטרנט לחסום גישה לאתרים, וכי דינם של צווים אלה להתבטל.

ביהמ"ש העליון דחה את הערעור שהגישה המדינה על החלטתו בית המשפט לעניינים מינהליים בת"א, שניתנה בחודש אפריל אשתקד, בעתירה שהגיש איגוד האינטרנט הישראלי. כזכור באוגוסט 2011 החלו ספקיות האינטרנט הישראליות לחסום את האתרים Victor Chandler ו-Stan James, בעקבות צו משטרתי. באוקטובר עתר איגוד האינטרנט נגד ההחלטה ודרש לבטל את הצו, בטענה שהוא פוגע בזכויות יסוד כמו חופש הביטוי וחופש המידע. בחודש אפריל קיבל בית המשפט המחוזי את עתירת האיגוד נגד משטרת ישראל וקבע כי הצווים שהורו לספקיות האינטרנט לחסום את האתרים אינם חוקיים וכי מניעת הגישה לאתרים, בכלל זה אפילו אתרי הימורים, היא פגיעה בחופש הביטוי. משטרת ישאל ערערה על החלטה זו ופנתה לבית המשפט העליון, ערעור שנדחה כאמור היום.

שופטי בית המשפט העליון קבעו כי "איגוד האינטרנט הישראלי מבקש לקדם את אינטרס ציבור המשתמשים באינטרנט; הוא אינו מעוניין להגן על אינטרס המיוחד לו, אלא על אינטרס המשותף לו ולכלל הציבור או לחלקים ניכרים ממנו, וככזה – עתירתו היא "עתירה ציבורית". כמו כן הוסיף השופט פוגלמן כי "הטענות שמעורר איגוד האינטרנט הן טענות כבדות משקל ביחס לחריגה לכאורית מסמכות בהוצאת הצווים לספקיות הגישה לאינטרנט."

רימון לוי, חבר ועד באיגוד האינטרנט, הישראלי אמר הערב: "אנחנו מברכים על החלטת בית המשפט, התומכת בעמדת האיגוד, לפיה אל לה למשטרה להוציא צווים לחסימת אתרים ללא ביקורת שיפוטית. החלטה זו תומכת בעמדת האיגוד לפיה על המשטרה לאכוף את החוק בצורה ישירה מול העבריין ולהמנע מכפייה על ספקי הגישה להיות ה"שריפים" של האינטרנט".