-
כנס ה-49 של ICANN נפתח בסינגפור.
-
בכנס ידונו על עתידה של רשת האינטרנט על רקע מספר אירועים דרמטיים בשבועות האחרונים, בהם חסימת הרשת החברתית, טוויטר בטורקיה והודעת הממשל האמריקאי כי יסיר את ידיו מניהול הגוף האחראי על מרחב הכתובות באינטרנט (IANA)
-
את ישראל מייצגת מנהלת איגוד האינטרנט הישראלי, דינה באר
-
ICANN היא האחראית על ניהול תשתית מרכזית הקשורה לרשת האינטרנט, בהן ניהול שמות המתחם באינטרנט (domain names)
בימים אלו מתנהל בעולם מאבק סביב השאלה "מי ישלוט ברשת? ומי יקבע מה יהיו התכנים ברשת?" המאבק מתקיים בין שלושה גופים: איגוד התקשורת הבינלאומי (ITU) שהוא גוף המשויך לאו"ם ומייצג את עמדת הממשלות בעולם. מהצד השני של המתרס עומדים שני גופים: ICANN ו-ISOC, הגורסים כי נדרשת קבלת החלטות בדרך של דו-שיח בין כל בעלי העניין המעורבים ברשת (ה-multistakeholders) ברמה גלובלית ולא ברמה מקומית.
כל אלה ועוד יידונו בשבוע הקרוב בכנס ה-49 של ICANN שנפתח אתמול (יום ב') בסינגפור בנוכחות כל בעלי העניין בניהול רשת האינטרנט – גופים בלתי-תלויים, ממשלות, מוסדות אקדמיים וגופים מסחריים. ICANN הינו התאגיד העולמי האחראי על הקצאת שמות ומספרים, ובהם ניהול שמות המתחם באינטרנט. את ישראל מייצגת מנהלת משותפת איגוד האינטרנט הישראלי, דינה באר.
דינה באר מנהלת משותפת איגוד האינטרנט הישראלי: "ישנה חשיבות רבה לשמירת צביונה הגלובאלי של רשת האינטרנט. בהמשך השבוע ICANN ושותפיו ידונו בניהול של בעלי עניין רבים על IANA ועל התהליך שמומלץ לעשות כדי להמשיך ולקדם את חדשנות טכנולוגית בתשתיות האינטרנט העולמי. כנסים מסוג זה מאפשרים לעולם ולישראל לקחת חלק ולהגיע יחד להסכמה משותפת על אופן הניהול של הרשת. ניהול הרשת על ידי בעלי עניין וארגונים בין לאומיים יבטיח כי הרשת תישאר חופשית וכי ניהולה לא יוכפף לאינטרסים של ממשלות בודדות".
שאלת הפיקוח על האינטרנט עולה בעיקר על רקע מספר אירועים דרמטיים בשבועות האחרונים, בהם חסימת הרשת החברתית, טוויטר בטורקיה על ידי ארדואן, והודעת הממשל האמריקאי כי יסיר את ידיו מניהול הגוף האחראי על מרחב הכתובות באינטרנט (IANA).
הודעת הממשל האמריקאי כי יסיר את ידיו מניהול מרחב הכתובות (IANA), עשויה להישמע כצעד בירוקראטי וטכני, אך למעשה זהו ויתור על השליטה בגוף בעל זכויות נרחבות על תשתיות הרשת. על פי התוכנית כפי שהוצגה הבוקר בסינגפור, מודל הניהול החדש של מרחב הכתובות יהיה בסוג של שיתוף פעולה ודו-שיח של כל בעלי העניין המעורבים ברשת (ה-multistakeholders) וייענה על הצרכים של הקהילת הגלובלית אשר תשאיר את האינטרנט פתוח לכולם. זוהי למעשה הבעת תמיכה חד משמעית בגישה הליברלית של ICANN ו-ISOC.
השליטה בתשתיות האינטרנט ובמרחב הכתובות מקנה את היכולת לנתב את פעילות כל האתרים ולמנוע גישה לאתרים על ידי שיבוש התנועה אליהם. לכן, יידונו בכנס גם בתהליך המומלץ כדי להמשיך ולקדם את חדשנות הטכנולוגיה בתחום תשתיות האינטרנט וניהול DNS בטוח, יציב וגמיש. ההחלטות שייתקבלו בנושאים אלו יבטיחו כיצד הרשת תשמור על ניטראליות וחופשיות מצנזורה כפי שהטיל השבוע ראש ממשלת טורקיה, ארדואן על הרשת החברתית טוויטר, וצנזורה שהטיל הממשל הרוסי על אתרים התומכים במפגינים אוקראיניים.
ד"ר אלון הסגל, מל"א, נשיא איגוד האינטרנט הישראלי: "איגוד האינטרנט הישראלי מנהל את תשתיות מרשם שמות המתחם ואת מחלף האינטרנט באמצעות שיתוף פעולה ודו-שיח בין כל בעלי העניין. דרך זו מאפשרת ניהול מקצועי, מבוקר, נייטרלי ושיוויוני ומאפשר לאיגוד לתרום בחזרה לחברה הישראלית לצמצום הפער הדיגיטלי ולהעשרת הידע."
(Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) ICANN היא חברה ללא כוונת רווח שנוסדה בשנת 1998. תפקידה הוא לתת לכל מדינה את הזכות להשתמש בדומיין כלשהו (לישראל: il) ואז המדינה אחראית על חלוקת הדומיין. איגוד האינטרנט הישראלי הוא גוף בלתי תלוי, הפועל לקידום האינטרנט והטמעתו בישראל כתשתית טכנולוגית, מחקרית, חינוכית, חברתית ועסקית. כחלק מפעילות זו מופעל המרכז לשירותי תשתית המפעיל את ניהול מרשם שמות המתחם (Domain Name Registry) תחת הסיומת הלאומית של ישראל (.il), וניהול ופיתוח מחלף האינטרנט הישראלי. האיגוד מייצג את ישראל במסגרות בינלאומיות בעלות חשיבות רבה לקביעת עתיד האינטרנט.