החזירו אותם הביתה עכשיו

מדריך להורים ובני נוער ברשת: שימוש בטוח ואחראי במסכים ורשתות

רשת האינטרנט מציעה לצעירים ומבוגרים כאחד שפע אינסופי כמעט של הזדמנויות לחוויות חיוביות, יצירת קשרים חברתיים ותוכן מעשיר – לצד אתגרים ואיומים מסוגים שונים. על אף שטכנולוגיות הרשת – והרשתות החברתיות בפרט – מעודדות אופן שימוש וחשיפה לתכנים בעלי אופי מסוים, יש למשתמש ולבחירות שלו השפעה מכרעת על איכות ואופן חווית השימוש ברשת. האינטרנט מטבעו אינו ממכר או מזיק דווקא – אם יודעים להשתמש בו בצורה מושכלת, מאוזנת ופעילה. הדבר נכון במיוחד עבור הגיל הצעיר, כאשר אין למשתמשים עדיין את הבשלות הרגשית והקוגניטיבית להתמודד עם תכנים ואינטראקציות בעייתיות שבולטות במיוחד ברשתות החברתיות וקיים קושי בהצבת גבולות. לכן יש להורים תפקיד חשוב בעיצוב וגיבוש הרגלי הגלישה וצריכת התוכן של ילדיהם ברשת. אם נקבע ונגדיר גבולות ואופן שימוש נאותים ונכיר את האופי והתכונות של האפליקציות והרשתות החברתיות השונות, נוכל לצמצם את ההשפעות השליליות שלהן וליהנות מהחוויות והערך החיובי שהן מציעות לנו.

על פי נתוני איגוד האינטרנט הישראלי למעלה ממחצית בני הנוער (מעל גיל 13) מבלים לפחות 4 שעות ביום מול המסכים ורובם מדווחים כי בחודשי הקיץ המספר הזה עולה בשעה או שעתיים נוספות. 60% מהנוער מדווח שהשימוש העיקרי שלו הוא גלישה ברשתות חברתיות אך כמחצית מהנוער מדווח שהוריו משוחחים איתו על השימוש ברשת והסכנות הנלוות אליו לעתים רחוקות מאוד או בכלל לא. עדיין קיים פער גדול בין הצורך של צעירים בגיל ההתבגרות לקבל הכוונה וסיוע לבין המודעות והיכולת של הורים ללוות את ילדיהם ולסייע להם לגבש הרגלי גלישה נאותים. כדי לגשר על הפער הזה ולסייע להורים וילדים לגבש הרגלי גלישה מאוזנים, אחראים ובטוחים ככל האפשר ריכזנו כאן עבורכם רשימה של המלצות ודגשים חשובים. ההמלצות מבוססות על הנחיות איגוד הפסיכולוגים האמריקאי לשימוש נכון ובריא ברשתות חברתיות בגיל הנעורים שפורסמו במאי 2023. מסמך ההמלצות המלא זמין גם בתרגום לעברית כאן.

כך נסייע לבני נוער ליהנות מהאינטרנט בצורה מאוזנת ואחראית –

היו מעורבים – הכירו את הרגלי הגלישה והבילוי הדיגיטליים של ילדיכם:

  • חשוב לדעת שתחילת גיל ההתבגרות הוא זמן רגיש ופגיע במיוחד מבחינת השימוש ברשת בגלל התגברות הצורך בתשומת לב וחיזוקים חיוביים ללא יכולת מפותחת עדיין של שליטה עצמית ובגרות רגשית – חשוב במיוחד ללוות ולייעץ בגיל זה ולהעניק להם אוזן קשבת במקרה של חוויות שליליות ברשת.
  • קביעת גבולות והקפדה על שיחה והדרכה אודות אופני השימוש ברשתות החברתית בגיל זה חשובה במיוחד. לפני גיל 14 יש סיכוי גבוה יותר להשפיע על הרגלי השימוש שלהם ברשתות, אך חשוב גם לשמור הצורך והזכות שלהם לפרטיות.
  • ניתן לפקח ולהיות מעורבים בהרגלי הגלישה של הצעירים בדרכים ורמות משתנות: החל משיחה יומית קבועה בה חולקים מידע, דרך הגדרה ברורה של תחום שעות ואתרים ורשתות בהן מותר לגלוש ועד להתקנת תוכנת בקרה הורית המתריעה על גלישה לאתרים אסורים או קבלת הודעות מזרים.

ודאו שיש התאמה בין הגיל וההתפתחות של ילדיכם לסוג האתרים והאפליקציות שהם צורכים:

  • רשתות חברתיות ואפליקציות שמיועדות למבוגרים (כמו למשל פייסבוק, אינסטגרם וטוויטר) תוכננו ועוצבו כדי להאריך את זמן השימוש והשהות בהם באופן שאינו מותאם ליכולות רגשיות וקוגניטיביות של צעירים ועשויות להזיק להם – גם ברמת התוכן וגם בהיקף ואופן השימוש. 
  • במרבית האפליקציות והרשתות החברתיות מגבלת הגיל היא 13 ומעלה, אך ילדים ונוער עשויים למצוא דרכים לעקוף את המגבלה הזאת והאפליקציה לא תמיד תדע לזהות את גילם האמיתי. חשוב להקפיד על הגבלת הגיל, להיות מעורבים ולהגדיר היטב איזה אפליקציות אסורות לשימוש. אתרים כמו יוטיוב למשל פתוחים לכל גולש אך חשוב לשים לב לתוכן שהם מציעים למשתמש הצעיר ובמידת הצורך להשתמש בתוכנות סינון שיחסמו אתרים מסוכנים או תכנים לא רצויים.
  • חשוב להכיר את הגדרות הפרטיות והתוכן שהאפליקציה מציעה ולהתאים אותה לגיל של ילדכם. השקיעו זמן בהיכרות ולימוד ההגדרות ביחד עם הילדים כדי שיבינו את המשמעות של הפעולות שלהם ברשת. במרבית האפליקציות ניתן לקבוע ולשנות הגדרות שונות כמו זמן שימוש, סוג ומספר ההתרעות הקופצות, הגבלת זמן שימוש, רמות פרטיות של הפרופיל, שיתוף מידע וכדומה. 

עודדו את ילדכם להשתמש ברשתות באופן חיובי ומועיל המעודד קשרים חברתיים מחוץ לרשת:

  • האינטרנט ורשתות חברתיות הם בעלי פוטנציאל חיובי ליצירת קשר חברתי בריא עם ילדים ובני נוער אחרים. זה חשוב במיוחד במקרים של בדידות,  מתח או חרדה חברתית.
  • שימוש נכון וחברתי ברשת עשוי גם לעודד ולהגביר פעילויות חברתיות מועילות גם בעולם הפיזי. יש לתעדף השתתפות בקבוצות סגורות עם חברים או פעילות בקבוצות ועמודים המעודדים אימוץ תחביבים או פעילות גופנית בעולם החיצוני על פני תוכן המעודד השוואה חברתית ועיסוק במראה חיצוני.

צמצמו ככל האפשר את החשיפה של ילדיכם לתוכן שלילי והתנהגות מזיקה ברשתות:

  • חשוב לדעת שחשיפה להתנהגות בלתי הולמת או מזיקה ברשת (כגון פגיעה עצמית, פגיעה באחרים או עידוד הפרעות אכילה) עשויה לעודד התנהגות דומה בקרב בני נוער המועדים לכך, מומלץ להכיר ולהשתמש בכלי דיווח וסינון תוכן של כל אפליקציה כדי למנוע הצגת תוכן דומה בהמשך על ידי האלגוריתם. 
  • חשוב לייעץ ולהנחות את הצעירים לחסום ולדווח על התנהגות בלתי חוקית או בלתי הולמת שמטרידה או עשויה לעודד התנהגות מזיקה או לא בריאה ולשוחח איתם על תופעות של שיח שנאה ובריונות ברשת (כמו גזענות ודעות קדומות).
  • מומלץ ללמד מתבגרים כיצד לזהות גזענות ברשת ואיך להביע ביקורת כלפי מסרים גזעניים. על פי מחקרים, בני נוער שמסוגלים למתוח ביקורת על גזענות חווים פחות מצוקה פסיכולוגית כשהם עדים לאירועים טראומטיים הקשורים לגזענות ברשת. 

הקפידו על דוגמא אישית חיובית של שימוש מאוזן ואחראי במסכים וברשת במרחב המשפחתי:

  • על פי מחקרים, הדוגמה האישית של מבוגרים בנוגע לשימוש במסכים ורשתות חברתיות (למשל, שימוש תוך כדי שיחה עם ילדיהם, הסחת דעת מעיסוקים אחרים בשל שימוש ברשתות חברתיות) עשויות להשפיע על השימוש של המתבגרים עצמם ברשתות החברתיות
  • הקפידו להרחיק טלפונים ומסכים שונים מזמן הבילוי המשפחתי שלכם – הגדירו זמנים ומקומות כמו ארוחות ובילויים משפחתיים, טיולים וצפייה משותפת בטלוויזיה בהם לא משתמשים במסכים.

היו ערניים לסימני אזהרה או ביטויים של שימוש לא בריא ולא מאוזן ברשתות ומסכים:

  • יש מספר סימני אזהרה מוכרים שיכולים להעיד על כך שצעירים משתמשים באופן בעייתי ברשתות כך שהוא פוגע בתפקוד השגרתי והנורמלי שלהם. 
  • שימו לב לסימנים נפוצים כגון נטייה להשתמש ברשתות חברתיות גם כאשר רוצים להפסיק, או כשזה מפריע למשימות הכרחיות, השקעת מאמץ מופרז כדי להבטיח גישה רציפה לרשת, רצון עז לשימוש ברשתות חברתיות על חשבון פעילויות אחרות, בילוי זמן ממושך ברשתות החברתיות מעבר לזמן המתוכנן או המותר, שקרים או הטעיה כדי לשמור על גישה לרשתות, אובדן או פגיעה במערכות יחסים משמעותיות או ביצוע מטלות בגלל השימוש ברשתות חברתיות.
  • חשוב במיוחד: יש לוודא כי השימוש ברשתות חברתיות לא בא על חשבון אינטראקציות חברתיות פנים אל פנים, ולא תורם להימנעות פסיכולוגית מאינטראקציות חברתיות כאלה

הקפידו שהשימוש ברשתות חברתיות ובמסכים לא יפגע בבריאות ובפעילות הגופנית שלהם: 

  • לפי מחקרים, על מתבגרים לישון לפחות 8 שעות בלילה ולשמור על סדר יום קבוע של שינה וערות. השימוש בטכנולוגיה, במיוחד בטווח של שעה אחת לפני השינה, ושימוש ברשתות חברתיות בפרט, נמצא קשור להפרעות בשינה. מומלץ להוציא את מכשירי הטלפון מחדר השינה בלילה.
  • הגבילו ומתנו את השימוש ברשתות לצורך השוואה חברתית, במיוחד סביב תוכן הקשור ליופי או למראה חיצוני. שימוש ברשתות חברתיות לשם השוואות הקשורות למראה גופני, ותשומת לב מופרזת לתמונות בהן המשתמש מצולם או קבלת משוב על אותן תמונות, נמצאו קשורים לדימוי גוף ירוד, הפרעות אכילה ותסמיני דיכאון, במיוחד בקרב בנות.
  • השימוש של מתבגרים ברשתות חברתיות גם צריך להיות באופן כזה שלא יפגע או יפחית עיסוק בספורט ופעילות גופנית בכלל. על פי מחקרים, פעילות גופנית חיונית לבריאות פיזית ופסיכולוגית כאחד. הקפידו לאזן ביניהם.