חזרה לעמוד הקודם

בני נוער, הורים ומסכים בישראל: סקר שימושים ופערים (קיץ 2022)

עמוד זה מנגיש נתונים עדכניים בנושא שימושים ועמדות של בני נוער בישראל במסכים (מחשב, טלוויזיה, מכשירים חכמים) תוך השוואה לתפיסות ציבור ההורים. זאת, תוך אפשרות לבחינת תוצאות הסקר בחיתוכים ממוקדים לפי מגוון מאפיינים דמוגרפיים.

הנתונים מבוססים על סקר שנערך עבור איגוד האינטרנט בחודש יולי 2022 ע"י מכון המחקר מאגר מוחות בהנהלת פרופ' יצחק כ"ץ, בקרב מדגמים מייצגים של 500 בני נוער בגילאי 13-18 ו-500 משיבים שהם הורים לפחות לילד אחד בגילאים אלו.  

פרסום או ציטוט של תוכן עמוד זה והתוצרים של כלי הנתונים כאן מותרים בכפוף למתן קרדיט והפניה לעמוד זה.

זמן מסכים של בני הנוער בישראל

כלי הנתונים הבא מציג את הערכות בני הנוער ביחס למספר שעות המסך היומיות שלהם (לא כולל עבודה או לימודים) וביחס לעליה בזמן המסך בתקופת החופש הגדול:

רוב קבוצת הנוער (53%) מבלה בין שעתיים ל-6 שעות מול מסכים. כרבע מהם מבלה בין 6 ל-8 שעות.

  • 67% הנוער בחברה הערבית מדווח על בין 4 ל-8 שעות מסך ביום, לעומת 54% מהנוער באוכלוסייה היהודית חילונית, 51% מהאוכלוסייה היהודית מסורתית ו-41% מהאוכלוסייה היהודית-דתית לאומית. לעומת זאת, 11% מהנוער בחברה היהודית-חילונית מדווח על למעלה מ-8 שעות מסך ביום, לעומת 15% מהאוכלוסייה היהודית-מסורתית, 12% מהאוכלוסייה הערבית -5.5% מהאוכלוסייה היהודית דתית-לאומית.
  • הנוער בגוש דן והדרום מדווח יותר על שימוש כבד של למעלה מ-8 שעות מסך ביום (16.4% מהם, לעומת 11% באזור השפלה והשרון, 9.7% באזור יהודה ושומרון, 8% באזור חיפה והצפון ורק 2.2% באזור ירושלים).

45.5% מהנוער מעריכים שבתקופת החופש הגדול היקף השימוש במסכים עלה ביותר משעתיים, במיוחד בקרב הגילאים הבוגרים יותר (15-18). כרבע מבני הנוער העריכו שהעלייה בזמן המסך לא תהיה יותר משעה.

לעומת זאת, כמחצית מההורים (53.5%) מעריכים שילדיהם מבלים מול מסכים עד 4 שעות ביום ורוב ההורים (60.4%) מעריכים שיתווספו לזמן המסך של ילדיהם בחופש מעל שעתיים. הורים לחמישה ילדים ומעלה מעריכים שזמן המסך של ילדיהם בחופש יעלה בצורה מתונה יותר.

השוואה בין השימושים של בני נוער ושל הורים במסכים

כלי הנתונים הבא מציג את תוצאות המשיבים לשאלה מה הם השימושים הנפוצים ביותר שלהם במסכים:

להערכת בני הנוער, השימושים הנפוצים ביותר שלהם במסכים הם רשתות חברתיות וצריכת מוזיקה וסרטים.  לאחר מכן לימודים ומשחקים, ובתחתית הרשימה: צריכת חדשות ומידע או העלאת תמונות וסרטונים.  בקרב הגילאים הצעירים (13-14) היקף השימוש במשחקים הוא כפול מגילאי 15-18. היקפי השימוש במסך לצורך מוזיקה ורשתות חברתיות עולה עם הגיל.

בכלי הנתונים הבא מציג את תוצאות המשיבים לשאלה על איזה אפליקציה או פלטפורמה לא יסכימו לוותר:

בתשובה לשאלה "על איזה רשת חברתית או אפליקציה לא תסכים לוותר", בני הנוער דרגו בראש את וואטסאפ ואינסטגרם, לאחר מכן יוטיוב וטיקטוק ובתחתית הרשימה נותרו פייסבוק, טוויטר, וטלגרם. גילאי 13-16 קשורים יותר לטיקטוק מאשר שכבת הנוער הבוגרת. יותר נערים מאשר נערות ציינו כי לא יהיו מוכנים לוותר על טיקטוק.

השירותים המקוונים שהכי חשובים לקבוצת ההורים הם בעיקר: וואטסאפ ופייסבוק, אחריהם יוטיוב ואינסטגרם, ובתחתית טוויטר, טיקטוק וטלגרם. 

  • הורים צעירים (גילאי 23-39) מציינים את טוויטר כחשוב עבורם, בהשוואה ליתר קבוצות הגיל.
  • הורים ליותר מ-5 ילדים מוכנים הרבה יותר לוותר על וואטסאפ ופייסבוק.
  • הורים רווקים מתקשים יותר לוותר על אינסטגרם וטוויטר בהשוואה לאחרים.
  • הורים בעלי השכלה תיכונית בלבד קשורים יותר לפייסבוק, בהשוואה לאחרים.
  • לא נרשמו הבדלים משמעותיים בין נשים לגברים, עם עדיפות קלה לפייסבוק ואינסטגרם אצל הנשים, לעומת טוויטר וטלגרם בקרב הגברים.

מה היא הסכנה החמורה ביותר ברשת?

כלי הנתונים הבא מציג את התפלגות התשובות של בני הנוער לשאלה מה היא הסכנה החמורה ביותר לדעתם ברשת: 

לעומת הנוער, הסכנה החמורה ביותר ברשת לדעת קבוצת ההורים היא אלימות מינית או סחיטה מינית (43.2%); אלימות מילולית (16.7); גרומינג (פיתוי מיני מתמשך תוך התחזות לאחר) (20%). לאחר מכן: פישינג/וירוס/פגיעה כלכלית (8.4%) וחרם או הדרה (7.4%).

דרכי מניעה של סכנות ופגיעה ברשת: פערים בין הורים לבני נוער

כלי הנתונים הבא מציג השוואה בין תשובות הנוער לתשובות ההורים באשר לדרכי המניעה או ההתמודדות עם סכנות ברשת:

  • מעל רבע מההורים (28%) בודקים את הסמרטפון של ילדיהם לעיתים קרובות או קרובות מאוד, ו44% רק לעיתים רחוקות או רחוקות מאוד. 20% אומרים שלא יבצעו בדיקה כזו.
    • אמהות מעידות שהן בודקות את הטלפון של ילדיהם יותר מאשר אבות.
  • רוב ההורים מעידים כי הם משוחחים עם ילדיהם על השימוש והסכנות ברשת לעיתים קרובות או קרובות מאוד (65%). רק כ13% מההורים נמנעים מכך או מבצעים זאת לעיתים רחוקות מאוד.
  • רובם המוחלט של ההורים (81%) העידו כי הם משוחחים עם ילדיהם על התנהגות מכבדת או פגיעה באחרים.
    • הורים צעירים (גילאי 23-39) והורים ליותר מ-5 ילדים עושים זאת פחות מיתר ההורים.
    • רק 48% מההורים במגזר היהודי-חרדי עושים זאת, לעומת כ-84% מההורים ביתר המגזרים. 

לחץ כדי לחזור לעמוד הראשי של סקרי איגוד האינטרנט