חזרה לעמוד הקודם

קולורדו: ביהמ"ש העליון בוחן חוקיות של מעקב משטרתי אחר חיפושים בגוגל

אסף ניאזוב (מחלקת מחקר ומדיניות, איגוד האינטרנט הישראלי) | 01.06.2023

ביום 04.05.2023 נידונה בבית המשפט העליון של קולורדו עתירתו של נאשם ברצח כנגד צו חיפוש בחיפוש בגוגל שהוצא בהליך חקירתו. צו החיפוש זיהה אותו כמי שערך חיפוש חשוד, והוביל את המשטרה לחקור עוד בעניינו ולזהות אותו באופן סופי כחשוד ברצח של 5 אנשים. לטענתו, הצו אינו חוקתי מאחר והוא כללי מדי ופוגע בזכויותיו.

ביום 05.08.2020, הצתה של בניין מגורים בדנבר, קולורדו גרמה למותם של 5 אנשים, ופצעה 3 נוספים. כשזיהו שמדובר בהצתה מכוונת דרך הסתכלות במצלמות האבטחה, וזיהו את השימוש המכוון בחומרים מזרזי בעירה, המשטרה חיפשה מניע למעשה. המשטרה הסיקה ממצלמות האבטחה שלא מדובר בהצתה שרירותית, אלא במעשה מכוון כנגד הבית הספציפי שהוצת, ולכן ביקשה מבית המשפט צו שידרוש מגוגל לחפש את כל מי שחיפש את כתובת הבית באינטרנט או חיפש מסלולים אל הבית. הצו ניתן ובתגובה גוגל סיפקה טבלה ובה 61 חיפושים שנעשו על-ידי 5 משתמשים שונים. גוגל העבירה למשטרה מידע מזהה לגבי 5 החשבונות הללו, כולל מיקומם בעת החיפוש. תוצאות החיפוש הובילו את המשטרה לדרוש צווים נוספים לחיפוש בטלפונים של בעלי החשבונות וברכושם ולבסוף הובילו אותם להגשת כתב אישום ומעצר.

הצו שביקשה המשטרה מכונה "צו חיפוש הפוך" (reverse search warrant) או "צו חיפוש מילות מפתח" (keyword search warrant). צו זה דורש ממנועי חיפוש להציג את כל האנשים שחיפשו מידע מסוים במנועי החיפוש שלהם. במהלך הדיונים בהליך, גוגל הבהירה כיצד היא מבצעת את החיפוש – נדרש ממנה לעבור על נתוניהם של כלל משתמשיה, ומהם היא צריכה לייצא מידע פרטני ולזקק ממנו את המידע שדרשו רשויות האכיפה, תוך הוצאת פרטים מזהים. בכל מקרה, הדבר דורש גישה יזומה של גוגל למידע של אנשים רבים. 

כעת הנושא הנידון הוא ערעורו של הנאשם על חוקיותו של הצו לחשיפת החיפושים, ולקבילותן של הראיות שנבעו ממנו. התיקון הרביעי לחוקת ארה"ב קובע, בין היתר, שחיפוש ייעשה באופן סביר ורק בהתקיימותו של חשד סביר לביצוע עבירה. לטענת הנאשם, הצו אינו עומד בדרישות התיקון הרביעי לחוקה משום שהוא מבוסס על "תחושה", ו"תחושה" אינה סיבה סבירה לחיפוש במידע האישי של מיליארדי אנשים, ולכן אינו חוקי. בנוסף, הוא טוען שמדובר בהפרה של חופש הביטוי (התיקון הראשון לחוקה), משום שחופש הביטוי כולל בתוכו את הזכות להשיג מידע באופן אנונימי.  

ארגון EFF (ה-Electronic Frontier Foundation) הוא ארגון ללא מטרות-רווח שמטרתו להגן על זכויות באינטרנט. הארגון הצטרף לעמדתו של הנאשם, וטען בתגובתו לעתירה שהצו מפר את פרטיותו של כל אדם שמשתמש בגוגל, ושהפרה זו חמורה במיוחד משום שהחיפושים בגוגל מהווים את הרוב המוחלט של החיפושים באינטרנט. לדעת הארגון, יש לשאוף כמה שיותר לספציפיות בצווי חיפוש, והצו שנעשה בו שימוש רחב יתר על המידה, ופוגע בזכות לפרטיות ובחופש הביטוי בצורה לא מידתית.