חזרה לעמוד הקודם

התקשורת בישראל 2011: סדרי יום, שימושים ומגמות

בין השנים 2011-2016 פורסם דו"ח השנתי בשם "התקשורת בישראל: סדרי יום, שימושים ומגמות". הדו"ח נערך על ידי ד"ר רפי מן וד"ר אזי לב-און, ופורסם על ידי המכון לחקר מדיה חדשים, חברה ופוליטיקה בשיתוף יפעת מחקרי מדיה וקנטאר מדיה מחקרי TGI.

בשנת 2011 בחן הדו"ח מגמות כלליות בגלישה באינטרנט (פילוח משתמשים באתרים לפי גיל, מגדר, השכלה וכו', בדיקת אתרים פופולאריים בקרב ישראלים, שימוש באינטרנט בטלפונים ניידים וכד'). בנוסף, התמקד הדו"ח במספר אירועים מרכזיים משנת 2011 וניתח את הסיקור התקשורתי שקיבלו באינטרנט ובאמצעי תקשורת קלאסיים. הניתוחים והתרשימים כאן לקוחים מתוך הדוח (ראו קישורים בתחתית העמוד).

ממצאים מרכזיים מדו"ח 20211: שימוש באינטרנט

  • 62% מכלל המשתתפים בסקר TGI הסכימו עם ההיגד 'המקום הראשון שבו אני מחפש מידע הוא האינטרנט'.

  • בקרב כלל האוכלוסיה בישראל היו בסוף 2011 כ-4.8 מיליון גולשים מגיל 13 ומעלה. 83% מכלל הבתים היו בעלי חיבור לאינטרנט.
  • באתרים 'תפוז', 'רשת' ו'רסט' ניתן למצוא את השיעור הגבוה ביותר של נשים שגולשות אליהם. לעומת זאת, לאתרי הספורט נכנסים לרוב גברים. גם אתרי השוואות מחירים בקניות, וכן אתרי הכלכלה, מתאפיינים בנוכחות גבוהה של גולשים גברים.

ממצאים אודות שני אירועים מרכזיים מתוך האירועים שהוזכרו בדו"ח:

האינטרנט ככלי במחאה של 2011

  • במהלך המחאה נעשה שימוש נרחב ברשתות החברתיות על מנת להפיץ יוזמות מחאה שונות. הפרסומים באינטרנט זכו גם להד נרחב באמצעי תקשורת מסורתיים (כמו עיתונות וטלוויזיה).
  • המונח 'צדק חברתי' הופיע 67 פעמים באתרים של ארגוני חדשות, ו-220 פעמים בתוכן שהעלו גולשים במהלך חודש ינואר. במהלך חודש יוני (אירועי מחאת הקוטג') המונח הופיע 52 פעמים באתרים של ארגוני חדשות, ו-159 פעמים בתוכן שהעלו גולשים.
  • בין יוני ליולי היה הגידול באזכור "צדק חברתי" באתרי חדשות בכ-600%, בעוד שבתוכן שהעלו הגולשים חל זינוק בשיעור בשיעור של כ-1800%.

  • בדו"ח נותחו מאות טוקבקים הנוגעים ל'מחאת המיליון' שהתרחשה בתאריך 03.09.2011 על מנת לאפיין את אופי השיח החברתי באינטרנט. הטוקבקים נלקחו מאתרים 'YNET' ו-'NRG'.

המאבק הציבורי למען גלעד שליט

  • השימוש העיקרי ברשת לצורכי המאבק הורכב מייצור תוכן (תמונות, סיפורים וכו') שהבטיח כי שמו של גלעד שליט לא יידחק מהתודעה הציבורית.
  • בימים שבין ההודעה על שחרורו הקרוב של שליט ליום שובו הועלו 13,700 פרסומים בנושא, בעיקר ע"י הציבור הרחב. ביממה שבה שוחרר גלעד שליט, שימשו הרשתות החברתיות, בעיקר פייסבוק וטוויטר, זירה למסרים בנושא זה.

 

*לנתונים נוספים ניתן לצפות בדו"ח המלא.