חזרה לעמוד הקודם

שאלות נפוצות בנושא שמות מתחם

למה נועדה מערכת שמות המתחם (DNS)?
מערכת שמות המתחם (מאנגלית: DNS – Domain Name System) נועדה להקל על המשתמש במרשתת (אינטרנט). המחשבים המחוברים למרשתת מזוהים ע"י כתובות מספריות (הנקראות כתובות IP). מערכת שמות המתחם מבצעת תרגום של הכתובות המוכרות לנו אל הכתובות המספריות. כך למשל, ניתן להגיע לאתר איגוד האינטרנט הישראלי באמצעות הקלדת המחרוזת www.isoc.org.il בדפדפן, במקום הקלדת הכתובת: 192.115.211.45, אותה קשה יותר לזכור בעל-פה.
מחיר הרישום נראה לי גבוה ביחס לרישום שמות מתחם תחת com. מדוע?
הפעלת מערכת שמות מתחם בצורה מקצועית כרוכה בעלות לא מבוטלת. יש לזכור שמרשם שמות המתחם קריטי לפעולתה התקינה של רשת האינטרנט – פגיעה בשרתי המרשם, עלולה לגרור פגיעה בכל מרחב שמות המתחם בסיומת ..il מימון תשתית זו מגיע מרישומי השמות – ומכאן שיש רלוונטיות לגודלו של המרשם.

מרשם של סיומת מסחרית גלובלית, כגון com, בה רשומים עשרות מיליוני שמות מתחם, יכול לממן את עלות התשתית תוך שהעלות לרושם שם אחד תהיה קטנה פי אלף(!) מהעלות במרשם הישראלי. זו אחת הסיבות לכך שההשוואה למחירי הרישום בסיומת .com איננה רלבנטית. עם זאת, אפילו תחת .comטווחי המחירים הם נרחבים – לדוגמא, אצל אחד הרשמים הגדולים ביותר, Network Solutions Inc., מחיר הרישום לשנה עמד בחודש ספטמבר 2009 על 35$.

נכון יותר יהיה להשוות את עלויות הרישום תחת הסיומת .il עם עלויות הרישום במרשמי סיומת מדינה שהם פחות או יותר בסדר הגודל של המרשם הישראלי. בהשוואה כזו, מתברר שהמחיר לרישום שם מתחם ישראלי הוא דווקא בין הנמוכים בעולם.

כמה דוגמאות (המחירים שוקללו לאירו/שנה):
סיומת מדינה המחיר (אירו/שנה) גודל מרשם השמות (נכון למאי 12')
.lv לטביה 10.50 10,000 A
.si סלובניה 16 102,453 B
.ie אירלנד 29.95 178,448 B
.il ישראל 14 237,535 B
.sk סלובקיה 24.9 271,524 B
.fi פינלנד 24.9 292,151 B
.pt פורטוגל 24.9 311,616 B
.no נורווגיה 14.9 557,184 C
.ro רומניה 29.9 595,874 C
.hu הונגריה 24.9 614,561 C
.ua אוקראינה 29 650,925 C
.cz צ'כיה 24.8 940,052 C
.at אוסטריה 25 1,132,048 D
.dk דנמרק 15 1,180,103 D
.se שבדיה 27.9 1,220,438 D
.be בלגיה 11 1,282,760 D
.es ספרד 11.8 1,515,260 D
.pl פולין 24 1,553,411 D
.ch שוויץ 14.9 1,681,190 D
.ca קנדה 9.56 1,918,200 D
.fr צרפת 18 2,311,186 D
.ru רוסיה 11.5 3,800,751 D
.nl הולנד 11.2 4,920,774 D
.uk הממלכה המאוחדת 4.9 10,047,549 D
.cn סין 5 12,545,589 D
.de גרמניה 6 15,019,300 D
.com 9 102,962,145 E

לרשימת סיומות: iana.org
(*) קטגוריות גודל מרשם:

  • D – מעל 1,000,000 שמות מתחם.
  • C – בין 500,000 ל-1,000,000 שמות מתחם.
  • B – בין 100,000 ל-500,000 שמות מתחם.
  • A – מתחת ל- 100,000 שמות מתחם.
ראיתי חברה שמפעילה אתר תחת org.il או עמותה שמפעילה תחת co.il - האם זה חוקי?
הסיומות .org.il ו-.co.il הן סיומות פתוחות, וניתן לרשום שמות מתחם תחתיהן ללא הגבלה על זהות המחזיק או השימוש שנעשה בהם (כמובן במסגרת החוק). עם זאת יש לזכור כי מטרת השימוש בסיומות הללו הוא סיוע למשתמשים למצוא את דרכם ברשת האינטרנט, והמשתמשים אינם מצפים למצוא חברה מסחרית הפועלת תחת סיומת המיועדת לארגונים ללא מטרות רווח, וההיפך. ולכן מי שבחר לעשות זאת צריך לדעת שהוא אינו ממצה את מלוא הפוטנציאל הטמון בשם המתחם כפריט המסייע לאתר אותו ברשת.
אני מחזיק שם מתחם. מה עלי לעשות על מנת להעביר את הטיפול בשם המתחם שבאחזקתי לרשם מסויים? האם יש הגבלות על מעבר בין רשמים? האם ניתן להעביר את הטיפול בשם המתחם לאיגוד האינטרנט?
אין הגבלה על העברת הטיפול בשם מתחם בין הרשמים – לצורך העברת ניהול הרישום לרשם, יש לפנות לרשם אליו מעוניינים "לעבור". הרשם שממנו מועבר הניהול אינו רשאי להתנגד להעברה כזו אם התקבלה הוראה מלקוחו להעביר את שם המתחם. לאחר העברת ניהול שם מתחם לרשם מוסמך יש אפשרות להעביר את ניהול שם המתחם לרשם מוסמך אחר. אין אפשרות להחזירו לאיגוד. לאור תלונות שהתקבלו באיגוד בעניין סירבול שנוקטים רשמים מוסמכים בתהליך העברת שמות מניהול רשם אחד למשנהו, עדכן האיגוד את הנהלים המחייבים את הרשמים בנושא העברת ניהול שמות מתחם ביניהם. החל מ-11.9.12, תהליך שחרור נעילת שם מתחם לפני העברה מרשם מוסמך אחד לאחר, יהיה זהה (בדרך ובמסמכים הנדרשים) לכל תהליך עדכון אחר המבוצע בשם המתחם. נציב התלונות של איגוד האינטרנט עומד לרשותכם לכל תלונה הנוגעת לפעילות של רשם, לשירותים הניתנים על ידו ולכל עניין אחר הנוגע לתפקודו כרשם.
אתר מסויים פוגע בי ומפר את זכויותיי, מה עליי לעשות?
במקרה של תכנים פוגעניים באתר, יש לפנות לקבלת ייעוץ משפטי מתאים. איגוד האינטרנט אינו נושא באחריות לכך, שכן אינו מנהל את אתרי ה-web הפועלים תחת שמות המתחם שהוקצו.
האתר שלי אינו עולה כאשר מקלידים את שם המתחם - האם כל החומר שעל האתר אבד?
לאו דווקא. כאשר הפניית שם המתחם במרשם אינה פעילה (למשל, עקב הקפאת הרישום, מחיקת הרישום) או כאשר ישנה בעיה טכנית בהפניה (למשל, אם בוצעה הפניה לשרתים שעדיין לא הוגדרו לשרת את שם המתחם, או כאשר ישנן שגיאות בהגדרת ההפניה או כאשר השרתים שהמרשם מפנה אליהם אינם מתפקדים) מה שמתרחש בפועל הוא שהאתר אינו נגיש באמצעות שם המתחם, מכיוון שהליך הפענוח של השם איננו תקין. אולם, אין לכך קשר לתכני האתר – תכנים אלה אינם נשלטים על-ידי מערכת שמות המתחם ואם לא נמחקו מהשרת שהחזיק את האתר, הם מצויים בו. לאחר שתיפתר הבעיה בהגדרות ה-DNS (למשל, לאחר רישום מחדש של שם שנמחק, חידוש רישום שם הנמצא בהקפאה או כאשר השרת המארח יחזור לפעולה) האתר יחזור להיות נגיש גם באמצעות שם המתחם, ללא צורך בנקיטת פעולות נוספות (בהנחה שהוא תקין).
מדוע איני רשאי לרשום שם מתחם הקצר מ-3 תווים, ומדוע, למרות זאת, ישנם שמות כאלה רשומים?
הסיבה להגבלה היא טכנית וקשורה לאופן פעולת מערכת ה-DNS המפענחת את שמות המתחם ברשת. אחד ממרכיבי תהליך פענוח השם נקרא Resolver. קיימות גרסאות של Resolver שעשויות לפענח לא נכון שמות קצרים ולבלבל אותם עם סיומות לאומיות (ccTLD), וכתוצאה מכך עלולות להתרחש שגיאות פענוח. קיומה של המגבלה נועד למנוע את הופעת התופעות הבלתי רצויות הקשורות בתהליך פענוח שמות קצרים בקנה מידה רחב יותר מזה הקיים כיום.
שמות המתחם הקצרים שרשומים כיום במרשם שמות המתחם הם כאלה שנוצרו לפני שההגבלה נכנסה לתוקף – על פי כללי הרישום שהיו בתוקף עד ליום 31.12.1998. משנרשמו שמות מתחם אלה תחת כללים שהתירו זאת, הוחלט, לאחר בדיקה משפטית מדוקדקת, שלא לבטלם למפרע.
מה מומלץ לרשום סיומת co.il או סיומת com?
כמו בכל החלטה עסקית/שיווקית, כאשר בעל אתר מחליט לרשום שם מתחם עליו להחליט מהו ערוץ התעבורה שהכי מתאים למטרות האתר: אם יש חשיבות בעיקר לתעבורה מישראל, נמליץ לו על רישום אתר בסיומת co.il. אולם אם הוא מעוניין להתמקד במדינות מעבר לים, או ביבשת ספציפית, כדאי לו לרשום תחת סיומות רחבות יותר כמו .asia, .eu וכו".אם אין יעד ספציפי מומלץ ללכת עם סיומת רחבה. יתר על כן, אפשר ליצור שמות עם סיומת שונה עבור מדינות נפרדות או עם שיוך נושאי (כמוGoogle.com, Google.co.in,Google.co.uk וכו').ריכזנו עבורכם את היתרונות ברישום אתר בסיומת CO.IL מולהיתרונות ברישום תחת סיומת .com:

יתרונות סיומת CO.IL:

  1. קידום האתר: גוגל ומנועי חיפוש אחרים מנסים לספק את התוכן הרלוונטי ביותר, ולכן יציגו אתרים בקרבת המשתמש וייקחו בחשבון את נקודת המיקום גם בעת דירוג האתר.
  2. מיקוד: יוצר מיקוד גיאוגרפי ואינדיקציה חזקה של נוכחות בישראל
  3. יצירת אמון: בדרך כלל גם יוצר תחושת אמון וחיבור בין הגולש המקומי לאתר
  4. היבט משפטי: השימוש בסיומתמבוסס על תנאים משפטיים מקומיים

יתרונות סיומת .com:

  1. פתוח וגלובלי: אינו ממוקד למדינה ספציפית
  2. נייטרליות: מהווה כתובת שהיא לגמרי נטולת שיוך – אינו מזוהה עם אף מדינה או אזור
  3. ביקוש: סיומות .com הן מהשמות המבוקשים ביותר, ולכן כדאי להקדים ולרשום לפני שייתפס השם המבוקש

בשורה התחתונה: כדאי לבצע חשיבה אסטרטגית-שיווקית על הכדאיות שבכל אחת מן האפשרויות וכמובן שתמיד ניתן לרשום את שתי הסיומות – רק לוודא כי הגולש מגיע לאותו אתר.

הדומיין רשום כמחוק (not renewed being revoked), למה אני לא מצליח לרשום אותו?
שמות מתחם שלא חודשו אינם נמחקים מיד ביום פקיעתם, כשם שלא מנתקים את אספקת החשמל מיד ביום שבו חלף המועד האחרון לתשלום החשבון. לשם מתחם פעיל יכולה להיות קשורה פעילות יקרת ערך וחיונית עבור מחזיק שם המתחם. מחיקת שם המתחם ביום הפקיעה, ללא התראה, ואגב כך ניתוק הפעילות מן הרשת, עלולה להסב למחזיק שם המתחם נזק רב. לכן, המחיקה נעשית בזהירות, תוך משלוח התראות למחזיק שם המתחם. יש לזכור כי יכולות להיות גם סיבות מוצדקות מדוע מחזיק השם טרם חידש את רישומו. כמובן שפרק הזמן הזה אינו יכול להיות בלתי מוגבל. לכן, שם מתחם המצוי בסטטוס not renewed being revoked איננו שם מחוק, אלא שם מוקפא, הנמצא בתהליך מחיקה. המחיקה הסופית מתרחשת החל מ-30 יום לאחר תאריך הפקיעה, ועד 90 יום לאחר מכן – במהלכם נוקט המרשם צעדים על מנת ליידע את מחזיק השם אודות פקיעתו של הרישום. כל עוד השם לא נמחק ניתן לחדש את רישומו. לאחר ששם נמחק ממרשם שמות המתחם, תוצאת חיפוש הפרטים אודות שם המתחם: Whois- IL תהיה ששם המתחם אינו קיים – ואז ניתן להגיש בקשה לרישומו כשם מתחם חדש.
מישהו רשם את שם הדומיין שלי (יש לי שם מסחר/זה שם העסק שלי)
במרשמי שמות המתחם, בעולם ובישראל, הרישום מתבצע על פי העיקרון של 'כל הקודם זוכה' (First come first served) – כלומר, מי שהקדים להגיש בקשת רישום תקינה למרשם, בקשתו תאושר. שירות רישום שמות המתחם המסופק על ידי מרשם שמות המתחם הוא טכני בעיקרו, ולאף גוף אין זכות קנויה לרישום שם מתחם כזה או אחר. עם זאת, זוהי אחריותו של הרושם לוודא כי רישום השם איננו פוגע בזכויותיהם של צדדים שלישיים, ובתהליך הרישום הוא אף מצהיר ומתחייב שאינו פוגע בזכויות כאלה. במסגרת השירות הניתן למשתמשים, מפעיל האיגוד שירות להכרעה מהירה בסכסוכים הקשורים ברישום שמות מתחם – ה ILDRP . האיגוד איננו צד להליכים אלה, אולם הוא מתחייב מראש לקבל את הפסיקה. מי שחושב שרישום שם המתחם כשלעצמו (במובחן מהשימוש שנעשה בשם המתחם) פוגע בזכויותיו, יכול לפנות בעתירה ל- ILDRP לפרטים נוספים – יישוב מחלוקות
ניסיתי לרשום שם מתחם וקיבלתי תשובה שהשם אסור לרישום, מדוע?
כללי הרישום קובעים מספר סוגים של שמות מתחם שאסורים לרישום (סעיף 8 בכללי הרישום):
  • שמות שאינם עומדים בכללי הרישום, כמו: שמות מתחם בעלי פחות משלושה תווים.
  • שמות מתחם פוגעניים – שמות המכילים מילים גסות, שפה גסה, שמות הפוגעים בתקנת הציבור או ברגשות הציבור או שמות שבכל דרך אחרת אינם תואמים את חוקי מדינת ישראל. ראה: וועדה לשמות פוגעניים.
  • שמות שאסורים לרישום בשל סיבות טכניות , מידע מלא ניתן למצוא ב RFC 2606 ו RFC 6761.
  • שמות מתחם הזהים לסיומות cctld או gtld.