חזרה לעמוד הקודם

הצ"ח שאושרה בקריאה ראשונה תעניק למשטרה סמכויות צנזורה על האינטרנט

ביום ב' עברה בקריאה ראשונה בכנסת הצעת חוק המאפשרת לקצין משטרה לחסום גישה לאתרי אינטרנט ללא צו בית משפט ועל פי שיקול דעתו בלבד; ההצעה הוגשה בעקבות פסיקת בית המשפט העליון שקבע כי אין למשטרה את הסמכות להורות לספקיות הגישה לאינטרנט לחסום את הגישה לאתרי הימורים

ביום ב' (10.2.2014) עברה בקריאה ראשונה במליאת הכנסת הצעת חוק של משרד המשפטים להגבלת שימוש במקום לשם מניעת ביצוע עבירות. למעשה, החקיקה מעניקה לקצין משטרה בכיר (מפקד מחוז או מפקד יחידה ארצית במשטרת ישראל שהוא בדרגת תת-ניצב ומעלה) את הסמכות לחסום את הגישה לאתרי אינטרנט שיש יסוד סביר לחשש כי הם משמשים לביצוע עבירות מסוימות. זאת, באמצעות צו המחייב ספקי גישה לאינטרנט, ובמקרים מסוימים גם מנועי חיפוש, להפסיק באופן מיידי את פעילותם של אתרי הימורים מקוונים, אתרים בעלי תכנים פדופיליים או כאלו המאפשרים מכירת סמים מסוכנים. תחילה תהיה החסימה לתקופה מוגבלת (עד 30 ימים) וניתן יהיה להאריכה בבית המשפט.

הצעת החוק פורסמה לאחר תקופה ארוכה שבה יוזמות חקיקה בתחום המלחמה בהימורים המקוונים לא יצאו אל הפועל ובעקבות דחיית ערעורו של מפקד מחוז תל אביב-יפו נגד איגוד האינטרנט הישראלי בבית המשפט העליון. בפסק-הדין שניתן בחודש מרץ 2013 נקבע כי למשטרת ישראל אין סמכות להורות לספקיות הגישה לאינטרנט לחסום את הגישה לאתרי הימורים. בשנת 2012 פרסם משרד המשפטים תזכיר הצעת חוק בעניין זה, שהקנה סמכויות חסימה רחבות יותר למשטרת ישראל, ללא כל בקרה והנחיה ובאופן בלתי מידתי. איגוד האינטרנט הישראלי שלח את הערותיו לתזכיר זה ובעקבות זאת משרד המשפטים תיקן את הצעתו.

מנהלת איגוד האינטרנט עו"ד מי-טל גרייבר שוורץ תקפה את אישור הצעת החוק החדשה והזהירה מפני מתן סמכויות מוגזמות לרשויות חוק שיתנו להם כוח בלתי מוגבל להפעלת צנזורה ברשת. עו"ד שוורץ אמרה כי "הצעה זו הופכת את המשטרה באופן פורמלי לצנזורה של רשת האינטרנט. איגוד האינטרנט הישראלי סבור כי יש לפעול ולמצות את הדין כנגד פעילות פלילית ברשת. מובהר, כי אין בגישת איגוד האינטרנט הישראלי כדי לעודד פעילות הפלילית או כדי לראותה כלגיטימית, אך אנו מאמינים כי אם יש צורך בחסימת גישה לאתר אינטרנט, כפעולה חריגה ונדירה, הרי שחסימה כזו צריכה להיעשות במשורה, לעיתים נדירות ואך ורק באמצעות צו שיפוטי שיינתן מלכתחילה. אין כל סיבה לאפשר למשטרה להורות לחסום את הגישה לאתר שלא באמצעות צו בית משפט וזהו כלי שהאפקטיביות שלו כלל לא מוכחת. אנו חוששים כי במהרה צו לחסימת גישת תושבי המדינה לאתרים, או חלק מהם, יופנה כלפי כלל ציבור משתמשי האינטרנט בישראל. בפועל, מתוקף הצו, נדרשים ספקי אינטרנט ומנועי חיפוש לתפקד כזרועו הארוכה של השלטון לצורך הטלת צנזורה על הרשת, באופן הפוגע בזכויות היסוד של הציבור".