חזרה לעמוד הקודם

חוק הפורנו ישליך 60 מיליון שח מכספי הציבור

איגוד האינטרנט: 'חוק הפורנו' ישליך 60 מיליון שקל מכספי הציבור לפח על פתרונות סינון תכנים שכל הורה יכול להוריד בעצמו – ובחינם

לקראת הדיון בהצעת החוק שתחסום את כל התוכן המיני ברשת כברירת מחדל, אומרים באיגוד: "זהו חוק חסר תוחלת שלא ימנע מילדים להיחשף לתכנים פורנוגרפיים ואלימים ויגרום יותר נזק מתועלת. ומי בכלל יקבע מהו תוכן מיני שראוי לחסימה? זוהי צנזורה קשה ולא דמוקרטית של האינטרנט. במחצית מהתקציב ניתן להעלות את המודעות לכלי סינון קיימים, שכל הורה יכול להפעיל ברגע זה ממש על פי שיקול דעתו והשקפותיו"

ביום שני 26.11 יעלה לדיון נוסף בוועדת הכלכלה של הכנסת התיקון להצעת חוק התקשורת (בזק ושידורים) – סינון אתרי הימורים ותכנים המציגים דברי תועבה באינטרנט, של חברי הכנסת מיקי זוהר (הליכוד) ושולי מועלם (הבית היהודי) (המכונה "חוק הפורנו"). הצעת התיקון מבקשת להגביל חשיפה לתכנים פורנוגרפיים ברשת ומבקשת לחייב את ספקיות האינטרנט לחסום תכנים כאלה כברירת מחדל עבור כל משתמשי האינטרנט בישראל. על פי הצעת החוק, כל משתמש המעוניין לצפות בתכנים אלה יחויב להכניס קוד גישה אישי. לטובת מימוש טכנולוגי של ההצעה הוקצה סכום של 60 מיליון שקל מתקציב המדינה.

לדברי יוזמי החוק, מטרתם היא למנוע חשיפה של קטינים לתוכן פורנוגרפי, אולם באיגוד האינטרנט הישראלי טוענים כי מדובר בחוק שלא ישיג את מטרתו ורק יביא לביזבוז של כספי ציבור לשווא. "לא רק שאין שום היתכנות טכנולוגית ריאלית לחסימה של תכנים כלשהם בפלטפורמות האינטרנט השונות, החוק המוצע גם עומד בסתירה לשורה של חוקי יסוד של מדינת ישראל כמו חוק חופש העיסוק וחוק כבוד האדם וחירותו ולא יעמוד במבחן משפטי", אמרה עו"ד מי-טל גרייבר-שורץ, סמנכ"לית קשרי קהילה ורגולציה באיגוד האינטרנט. "החוק הזה יטיל הלכה למעשה צנזורה קשה על רשת האינטרנט, שפוגעת בחופש הביטוי, בפרטיות ובעקרונות היסוד עליהם היא מושתתת".

לדברי גרייבר-שורץ, "החוק הזה רק יוצר אשליה בקרב ההורים כאילו הילדים שלהם מוגנים, והתוכן שהם חשופים לו באינטרנט 'נקי' ותואם את גילם. בפועל, הוא לא יוכל באמת להגן על ילדים מפני חשיפה לתכנים פורנוגרפיים, והילדים יוכלו להמשיך ולהיחשף לתכנים כאלה בפלטפורמות פופולריות כמו וואסטאפ, אינסטגרם, יוטיוב ועוד".

באיגוד מתארים תרחיש שמדגים עד כמה החוק חסר תוחלת: "נגיד שהחוק עבר והאינטרנט בבית חסום בקוד – כלומר לכאורה אין לילדים אפשרות לגלוש לאתרים פורנוגרפיים", מסבירה גרייבר-שורץ. "החסימה לא תמנע מהם להיחשף, אפילו בטעות, לתמונות פורנוגרפיות בעת ביצוע חיפוש במנוע חיפוש, או לקבל סרטון פורנוגרפי בוואטסאפ. ובכלל – מי קובע היכן עובר הגבול: האם למשל הקליפ של דנה אינטרנשיונל לשיר "לאב בוי" הוא תוכן ראוי לצפייה על ידי ילדים או שמא מדובר בתוכן מיני בוטה שיש לסנן אותו? ומנגד – האם אתר בנושא חינוך מיני, ייעוץ בנושא הטרדות מיניות או הסבר על דרכי הימנעות ממחלות מין הוא תוכן שראוי להסתיר מילדים ובני נוער?".

באיגוד מציינים כי אין שום טעם בחקיקה שתחייב חסימה של תוכן כלשהו כברירת מחדל כאשר כל הורה יכול, ברגע זה ממש – ובחינם לגמרי – להפעיל בעצמו כלי סינון תכנים עבור משפחתו, בהתאם לערכיו והשקפת עולמו. כל פיתרון שיכפה כברירת מחדל יגרום יותר נזק מתועלת ואף מהווה סיכון ממשי לקריסה של כל תשתית רשת האינטרנט בישראל.

באיגוד שבים ואומרים כי מדובר בבעיה אמיתית של חשיפת קטינים לתכנים פוגעניים, אך עם זאת – אין שום דרך טכנולוגית היכולה למנוע לחלוטין מילדים להיות חשופים לתכנים שאינם הולמים את גילם והדרך היחידה לצמצם את התופעה ואת השפעותיה היא על ידי מעורבות הורית, חינוך לאחריות אישית והדרכה. "הורים שמעוניינים בכך יכולים, כאמור, להוריד בחינם כלי סינון ולחסום תכנים באינטרנט הביתי ובמכשירים ניידים", אמרה גרייבר-שורץ, "אך חסימה הרמטית לא תהיה, והדרך היחידה להתמודד עם התופעה היא לתדרך את ההורים לקיים דיאלוג עם ילדיהם, להסביר להם אודות היתרונות – וגם החסרונות והסיכונים הקיימים ברשת, ולהנחות אותם כיצד לעשות באינטרנט שימוש נכון, מועיל ומהנה, וכיצד להתמודד עם קשיים ותכנים פוגעניים".

כדי להעלות את המודעות בקרב ההורים לכלי סינון התכנים הקיימים ולדרכים לשוחח עם הילדים על הנושא בלי להיות מובכים, העלה האיגוד – בשיתוף פעולה עם ספקיות האינטרנט, ארגון 121 וארגונים נוספים – עמוד מיוחד המרכז את כל פתרונות סינון התכנים שמספקות ספקיות האינטרנט ומידע על המסרים החשובים שילדים חייבים לדעת בנושא בשיתוף גורמים נוספים. מדובר בכלים הזמינים להורדה בחינם, וגם כלים נוספים ומתקדמים לבקרת הגנה על מחשבים וטלפונים שהשימוש בהם כרוך בתשלום. בנוסף עלה לעמוד המיוחד הסבר כיצד ניתן לשוחח עם הילדים על תכנים מיניים ברשת והפניות למוקדים שונים בנושא, ובראשם "נטיקה – כלים להתנהלות חברתית ברשת באיגוד האינטרנט הישראלי" (לשעבר המרכז לאינטרנט בטוח).

"אין צורך בחוק אנטי דמקורטי במסווה של שמירה על הילדים, ובחסימה שכל ילד שמצ'וטט בוואטסאפ יכול לעקוף", הוסיפה גרייבר-שורץ. "מדינת ישראל עומדת להשליך לפח 60 מיליון שקלים מכספי הציבור על המצאת פתרונות שכבר קיימים ובחינם. אם היו מקדישים אפילו חצי מהסכום שהחוק צפוי לעלות למשלם המסים בהעלאת המודעות לפתרונות הקיימים ובקביעת סטנדרטים לתוכנות הסינון אשר ספקי האינטרנט מחוייבים לספק בחינם, יותר ילדים היו מוגנים".