חזרה לעמוד הקודם

היערכות הרשתות החברתיות לקראת בחירות מדינתיות ברחבי העולם: סקירה מתעדכנת

ד"ר אסף וינר ועדו אילי (מחלקת רגולציה ומדיניות, איגוד האינטרנט הישראלי) | 15.07.2022

 ההתפתחות הטכנולוגית הובילה לכך שרשתות חברתיות מהוות במה לכל אדם אשר מעוניין להפיץ את משנתו, או לקבל מידע בכל נושא שהוא. בהתאם לכך, לרשתות חברתיות השפעה רבה על בחירות במדינות דמוקרטיות. מצד אחד, רשתות יכולות לספק מידע למצביעים מתלבטים על ידי מתן גישה פשוטה למסרים של המתמודדים ועל ידי אספקת מידע פרוצדוראלי אודות הליך הבחירות, אשר אולי לא נגיש לכלל האזרחים. מנגד, עקב יתרונות אלה, קמו גופים ופרטים אשר מנסים לפגוע בטוהר הבחירות. פגיעה זו יכולה להתבצע על ידי הפצת דיסאינפורמציה, יצירת מצג שווא של תמיכה ציבורית בעזרת משתמשים פיקטיביים ומתן במה לערעור על תוצאות או הוגנות הבחירות. פגיעות אלה יכולות להיעשות על ידי יריבים פוליטיים, מדינות זרות אשר מעוניינות ביצירת כאוס או גופים אחרים אשר רוצים לפגוע בהליך דמוקרטי תקין.

צעדים שננקטו על ידי רשתות חברתיות

כפי שהוזכר, עקב הסכנות הרבות, התגברו הקריאות לרשתות החברתיות אשר דורשות מהן להפעיל אמצעים רבים יותר לצורך הגנה על הליכי בחירות בכלל העולם. בשנים האחרונות, ניתן לראות כי החברות הללו מתחילות להשקיע מאמצים בהגנה על בחירות במדינות מסוימות.

בסקירה זו, נציג את הצעדים שנקטו מפעילות הפלטפורמות הגדולות (Meta, TikTok, Google, Twitter) כדי להיערך לבחירות במדינות שונות בתקופה האחרונה. 

בחירות הביניים בארה"ב (נובמבר 2022)

לקראת בחירות הביניים בארה"ב שיערכו בנובמבר 2022, ובעקבות דיסאינפורמציה רבה שהופצה בבחירות הכלליות של שנת 2020, הכריזו מספר חברות על אמצעים אותן הן מתכננות לנקוט בכדי לשמור על טוהר הבחירות.

מטא (פייסבוק, אינסטגרם)

חברת מטא פרסמה שהיא הולכת להתמקד במניעת הפרעה למצביעים, בחיבור אנשים עם מידע אמין ובמתן שקיפות מובילה בתעשייה למודעות בנושאים חברתיים, בחירות ופוליטיקה. לפי החברה, כחלק מניסיונה להגן על הליך הבחירות, היא תפעיל אבטחה מתקדמת למאבק בהתערבות זרה ובקמפיינים מקומיים להשפעה, תיעזר ברשת של בודקי עובדות עצמאיים, תיעזר באמצעי השקיפות שלה סביב פרסום  ודפים פוליטיים, ותשתמש באמצעים חדשים שיסייעו לשמור על בטיחות עובדי הקלפיות. בנוסף, החברה הודיעה כי תסיר כל מיסאינפורמציה הנוגעת בתאריך, מיקום, ושיטת ההצבעה, בנוסף  למידע שגוי לגבי מי יכול להצביע, האם הצבעה תיספר והכשירות להצבעה. כמו כן, החברה תסיר כל קריאה לאלימות הקשורה להצבעה, רישום בוחרים או ניהול או תוצאות בחירות. החברה גם תדחה מודעות המעודדות אנשים לא להצביע או להטיל ספק בלגיטימיות של הבחירות.

בנוסף לאמצעי הסרת התוכן, חברת פייסבוק הודיעה כי היא תאסור על פרסומות הנוגעות בעניינים הקשורים לבחירות או לנושאים חברתיים בשבוע שלפני מועד הבחירות. כמו כן, החברה מנגישה מידע מהגורמים האחראיים על החבירות בעזרת הודעות עדכון באפליקציה ומרכז מידע מיועד  לבחירות אשר פועל בפלטפורמה. לדוגמא, החברה מתכננת להציג לאנשים תזכורות המפנות אותם למידע על אופן ההרשמה ומתי וכיצד להצביע. החברה תפרסם גם הודעות ב-Feed בשפה שאינה אנגלית אם היא חושבת שיש סיכוי שהמשתמש יבין את התוכן יותר טוב.

טוויטר

צעדים לא פחותים ינקטו גם על ידי חברת טוויטר. החברה פרסמה כי תנקוט גם היא צעדים לקראת בחירות הביניים בארה"ב. החברה הודיעה כי תגביר את המאמצים לסמן תוכן אשר הוכר כמיסאינפורמציה ולהפנות משתמשים לתוכן אמין. כמו כן, החברה צפויה לפרסם בימים הקודמים ליום הבחירות "הפרכות מקדימות" בכל השפות אשר זמינות בפלטפורמה, אשר יספקו מידע אמין בנושאים אשר יש חשש אשר תפורסם לגביהם מיסאינפורמציה. בנוסף, הפלטפורמה תפעיל אייקון חיפוש מיוחד אשר יוקדש לבחירות ויעזור למצוא תוכן אמין אשר אושר על ידי צוות מיוחד.   

טיקטוק

חברת טיק טוק פרסמה גם היא צעדים אשר תנקוט לקראת מועד הבחירות. החברה תקים מרכז בחירות מיוחד אשר ירכז בתוכו תוכן אמין ומאומת. כמו כן, החברה תחזק את אכיפת חוקי הקהילה שלה אשר אוסרים בין היתר על פרסום פוליטי ממומן, הפצת מיסאינפורמציה וקיצוניות. בנוסף, החברה תפעיל צוות של בודקי עובדות אשר אמנם לא יסירו תוכן, אך התוכן לא יומלץ למשתמשים עד אשר יעבור אישור של צוות זה.

גוגל (יוטיוב)

חברת גוגל פרסמה את הצעדים אשר תנקוט לצורך הגנה על טוהר הבחירות בפלטפורמת יוטיוב. החיפוש בפלטפורמה יוגדר כך שכאשר יחופש תוכן הנוגע לבחירות ב-YouTube, המערכות ימליצו על תוכן המגיע ממקורות חדשות מוסמכים. לצורך מתן עוד יותר מידע הנוגע לבחירות, החברה תציג מגוון של לוחות מידע באנגלית ובספרדית ממקורות מוסמכים מתחת לסרטונים ובתוצאות חיפוש על הבחירות. בנוסף, החברה הודיעה כי תסיר כל תוכן אשר יפיץ מיסאינפורמציה בנוגע לבחירות.

בחירות מדינתיות בהודו (יולי 2022)

מטא (פייסבוק, אינסטגרם)

לקראת הבחירות שנערכו ב18 ליולי 2022, פרסמה חברת מטא צעדים אותם מתכננת החברה לנקוט לצורך שמירה על טוהר הבחירות. החברה הודיעה על הקמת ותפעול מרכז בחירות אשר יאפשר מעקב ותגובה לניצול לרעה פוטנציאלי של שירותי החברה לצורך השפעה על הבחירות. בנוסף, החברה תסיר מיסאינפורמציה, כגון תוכן שנועד לדכא הצבעה, או שעלול להוביל לאלימות או לנזק פיזי. עבור תוכן שאינו מפר את הכללים הספציפיים הללו, החברה משתפת פעולה עם בודקי עובדות אשר במקרה ותוכן מוכר על ידם כלא עובדתי, החברה תפגע בנראות שלו. בין אמצעים רבים אחרים, החברה גם פועלת לקראת הבחירות, מול מפלגות פוליטיות לגבי השימוש האחראי בוואטסאפ ועובדי המפלגות מוזהרים מפני האפשרות שחשבונותיהם ייחסמו אם ישלחו הודעות לאנשים ללא הסכמת המשתמש מראש.

טוויטר

בהקשר לבחירות המקומיות שנערכו במחוז ביהאר בשנת 2020, הודיעה חברת טוויטר על שיתוף פעולה עם ועדת הבחירות של הודו והשיקה פונקציית חיפוש חדשה שמקלה על מציאת מידע אמין וסמכותי הקשור לבחירות לאספת ביהאר. פונקציית החיפוש החדשה תספק מידע על רשימות המועמדים, תאריכי ההצבעה, אופן ההצבעה, ונושאים אחרים הקשורים לבחירות.

בחירות לנשיאות ברזיל (אוקטובר 2022)

מטא (פייסבוק, אינסטגרם)

בחודש אוקטובר 2022, צפויות להיערך בחירות לנשיאות ברזיל. בהתאם, הודיעה חברת מטא על פעולות שתנקוט לצורך הגנה על טוהר הבחירות. החברה פרסמה כי לקראת הבחירות, יוקם מרכז ייחודי המיועד לבחירות אשר יפעל לזיהוי סכנות לטוהר הבחירות וישפר את זמן התגובה של החברה. בנוסף, החברה נכנסה לשיתוף פעולה בית המשפט האמון על הבחירות בברזיל. שיתוף פעולה זה כולל פרסום תזכורות להצביע ומידע אמין בפלטפורמה, וייעוד בית המשפט כמדווח אמין בפייסבוק. כמו כן, ווטסאפ פיתחה עוזר דיגיטלי עליו אמון בית המשפט אשר יכול לספק לאזרחים מענה לשאלות ומידע אמין. בתחום המיסאינפורמציה, מסירה החברה תוכן מוטעה הקשור לבחירות, וארגון בודקי עובדות, מסמן תוכן מטעה, ומפנה במקומו למקור תוכן מוסמך. החברה גם הודיעה כי כל מודעה אשר קשורה לבחירות או לעניין פוליטי, צריכה לדווח מי שילם עבורה.

בחירות פדרליות בגרמניה (פברואר 2022)

טיקטוק

לקראת הבחירות לנשיאות שהתרחשו במדינה בפברואר 2022, פרסמה חברת טיק-טוק מספר צעדים אשר תנקוט לצורך שמירה על טוהר הבחירות. החברה הודיעה כי ניהול התוכן שלה ישים דגש מיוחד על התמודדות עם תוכן מטעה. לצורך כך, היא נכנסה לשיתוף פעולה עם ארגון בודקי עובדות לצורך הגבלת פוטנציאל הפצת המידע השגוי בפלטפורמה והבטחת האימות של מידע מוטעה הקשור לבחירות. בנוסף, החברה סימנה למשתמשים תוכן שלא ניתן לאמת את מקורו או מקוריותו מעל לכל ספק. המשתמשים ראו אזהרה על הסרטון, וצוין כי האותנטיות ונכונותו טרם הוכחו מעל לכל ספק. כמו כן, יצרה החברה יישום בממשק שלה אשר מאפשר גישה למידע אמין ומוסמך בנוגע לבחירות בגרמניה.

בחירות לנשיאות צרפת (אפריל 2022)

מטא (פייסבוק, אינסטגרם, ווטסאפ)

לקראת הבחירות שנערכו במדינה ביום 10.04.2022, הודיעה חברת מטא על צעדים ייעודים שתנקוט לצורך התאמה לאירוע זה. בשיתוף פעולה עם ארגון מהחברה האזרחית, פלטפורמת אינסטגרם יצאה בקמפיין המיועד למשתמשים צעירים במטרה להעלות את המודעות לתוכן מטעה. בנוסף, ארגון חברה אזרחית אחר, יצר תוכנית לאוריינות דיגיטלית אשר הייתה נגישה דרך יישומון ווסטאפ. למשתמשים באפליקציית WhatsApp המשתתפים בתוכנית זו הייתה גישה לקורס הכשרה חינמי בן 10 ימים במהלכו למדו לזהות תיאוריות קונספירציה, הונאות, מידע שקרי וכל הצורות של מניפולציה שעלולות להסתובב באינטרנט וברשתות החברתיות. בנוסף לבודקי עובדות אשר פועלים בפלטפורמת פייסבוק, פרסמה חברת מטא כי גם פלטפורמת Whatsapp תכיל מנגנון בדיקת עובדות. משתמשים בצרפת יכלו לשלוח הודעה המתריעה על מיסאנפורמציה הקשורה לבחירות לארגון חברה אזרחית, ולקבל חזרה מידע אמין ומאומת בנוגע לבחירות.

בחירות כלליות בפיליפינים (מאי 2022)

מטא (פייסבוק, אינסטגרם)

הפיליפינים ערכה ב-9.5.2022 בחירות כלליות במדינה. בהתאם, הודיעו מספר רשתות חברתיות על צעדים אשר נקטו לצורך שמירה על טוהר הבחירות. חברת מטא הודיעה על הקמה של מרכז בחירות מיוחד אשר מרכז מידע חשוב ואמין. בנוסף לכך, הודיעה החברה על כך שהיא תגביר את טיפולה במיסאינפורמציה, תוכן שנאה ותוכן מזיק. כמו כן, הוקם מרכז לעיתונאים בו הם יקבלו כלים מותאמים לדיווח על בחירות, והוקמה תכנית אשר תעזור לעיתונאים ומגני זכויות אדם להגן על נכסיהם הדיגיטליים.

טוויטר

באופן דומה, חברת טוויטר הודיעה כי לאורך תקופת הבחירות, תסמן החברה ציוצים מטעים ותספק מידע עובדתי.

בחירות כלליות באתיופיה (יוני 2021)

מטא (פייסבוק, אינסטגרם)

אתיופיה עברה בשנים האחרונות טלטלות פוליטיות רבות. בשנת 2021, הודיעה חברת מטא כי תנקוט אמצעים לצורך הגנה על הבחירות שנערכו באותה שנה במדינה. החברה הודיעה כי תקים מרכז ייחודי להתמודדות עם תוכן הקשור לבחירות. החברה נקטה צעדים נוספים לקראת הבחירות ובמהלך הבחירות כדי לצמצם את הפצת התוכן שהטכנולוגיה שלה זיהתה כככל הנראה מכיל דברי שטנה, או אלימות והסתה, בזמן שהצוותים שלה חקרו זאת.  כמו כן, החברה פרסמה כי בנוסף לנוהג המקובל שלה להסיר חשבונות שמפרים שוב ושוב את תקני הקהילה שלה, היא ממשיכה גם לצמצם את הפצת התוכן שפורסם מחשבונות שפרסמו באופן קבוע תוכן מפר במדינות הנחשבות כמדינות עם סיכון.

בחירות כלליות קניה (אוגוסט 2022)

מטא (פייסבוק, אינסטגרם)

לכבוד הבחירות שנערכו במדינה האפריקאית ביום 9.08.2022, הודיעה חברת מטא, על צעדים שתנקוט החברה לצורך הגנה על טוהר הבחירות במדינה. ראשית, מטא הודיעה כי תקים מרכז פעולה ייעודי לבחירות שתפקידו יהיה להגיב לשימוש לרעה או לבעיות שיצוצו בפלטפורמת פייסבוק הקשורות לבחירות. שנית, עקב התעמרות מקוונת בנבחרות ציבור, נעזרה החברה בגופי חברה אזרחית לצורך לימוד דרכי ההגנה והדיווח אשר קיימות בפלטפורמה. שלישית, בנוסף לערנות יתר לתוכן מטעה אשר יש להסירו, תפעל החברה להקטין את החשיפה של גורמים אשר הפרו באופן שיטתי את חוקי הפלטפורמה.

טוויטר

באופן דומה, חברת טוויטר פרסמה גם היא צעדים אשר תנקוט במיוחד עבור הבחירות בקניה. לפי פרסום החברה, לקראת הבחירות החלה טוויטר בשיתוף פעולה עם ארגוני בודקי עובדות לא מפלגתיים לצורך התמודדות עם מיסאינפורמציה. בנוסף, דאגה החברה כי ממשקה יספק מידע אמין ונגיש למשתמשים אודות הבחירות בקניה. כמו כן, החברה הודיעה כי תגביר את מאמציה לזהות ולהסיר תוכן אשר עלול לפגוע בטוהר הבחירות.

בחירות לנשיאות ארה"ב (2020)

הבחירות של 2020 בארה"ב הניחו מול הפלטפורמות הגדולות בעיה משמעותית. הנשיא טראמפ סירב להודות בהפסדו ופרסם בחשבונות המדיה החברתית שלו שהוא זכה, מה שגרם לפלטפורמות להוסיף תווית שג'ו ביידן הוא הזוכה הצפוי. פייסבוק וגוגל קבעו איסור זמני על פרסומות פוליטיות שנמשך עד לטקס ההשבעה. 

מקור: https://bipartisanpolicy.org/report/history-tech-elections/

 

בעקבות אירועי ה6.1.2021 בקפיטול האמריקאי, הפלטפורמות  החליטו שהרטוריקה המתמשכת של הנשיא טראמפ היא מתלהמת מדי, ובערב האירוע, רבות מהן השעו זמנית את חשבונותיו של הנשיא לשעבר. למחרת היום, טוויטר ומטא הקפיאו את חשבונותיו ללא הגבלת זמן עקב האיום המתמשך בהסתה לאלימות נוספת. חודשים לאחר שהסירה את החשבון של הנשיא טראמפ, פייסבוק ביקשה ממועצת הפיקוח שלה לבחון מחדש את ההחלטה. המועצה החזירה את ההחלטה למטא וביקשה ממנה לקבוע נוהל קבוע ומדיניות למצבים כגון זה. כמה שבועות לאחר מכן, מטא פרסמה מדיניות שתשמר את האיסור על חשבונותיו של טראמפ למשך שנתיים נוספות. המשמעות היא שהחברה תבדוק מחדש את ההשעיה בינואר 2023. כתגובה, הוקמו מספר רשתות חברתיות לשמרנים בארה"ב.

ביקורות על פעילות הרשתות החברתיות

לקראת בחירות הביניים של ארה"ב בנובמבר 2022, קואליציה של 60 ארגוני חברה אזרחית הפעילו לחץ גדול מאוד על הרשתות החברתיות הגדולות על מנת שינקטו באמצעים אגרסיביים יותר לצורך התמודדות עם מידע מוטעה בנושא הבחירות אשר מפורסם בפלטפורמות שלהן. הקואליציה, ששמה "Change the Terms" פנתה במספר דרכים שונות ואף נפגשה עם נציגי החברות תוך ניסיון לגרום להן לחזק את מערכות ניהול התוכן שלהן אשר לפי הקואליציה, אפשרו את התפשטות טענת זיוף הבחירות אשר הובילה לאירועי הקפיטול. עם זאת, על אף כל האמצעים שנקטה הקואליציה, היא טוענת שראו מעט פעולות מהפלטפורמות לצורך התמודדות עם בעיה זו.

כמו כן, נטען כי הרשתות החברתיות אינן עושות מספיק כדי למנוע התערבות בבחירות והפצת מידע מוטעה בשפות שאינן אנגלית. בהקשר לבחירות הביניים בארה"ב, מאמר של הניו יורק טיימס חשף כיצד גורמים זדוניים מפיצים מידע מוטעה, תוך התמקדות באוכלוסיות שאינן דוברות אנגלית. במאמר נטען כי אינן משקיעות מספיק משאבים ותשומת לב לשפות שאינן אנגלית, מה שמגדיל את הסיכוי לפגיעה בהליכי בחירות.

מחקר שנערך בבית ספר להנדסה באוניברסיטת ניו יורק חשף כי רשתות טיק טוק ומטא, אפשרו לפרסם מודעות המכילות מידע שגוי ומטעה באופן ברור הנוגע להליכי בחירות. עורכי המחקר קראו בתגובה לחברות לחזק את ניהול התוכן שלהן. כמו כן, מחקר של מכון סטרן לעסקים וזכויות אדם של אותה האוניברסיטה פרסם מאמר נרחב אשר טוען שרשתות חברתיות תרמו להפצת מיסאינפורמציה בנוגע לתוצאות הבחירות בארה"ב. המאמר מסביר כי על אף שחברות אלו הבטיחו להגן על על הליכי בחירות מפני מידע שגוי ודיסאינפורמציה, המדיניות הפגומה והאכיפה הלא עקבית שלהן מביאות להתגברות המתמשכת של ערעור תוצאות הבחירות.