ה- Global Information Technology Report 2016 של הפורום הכלכלי העולמי, בוחן את ההתקדמות הטכנולוגית של מדינות שונות בעולם. השנה יוצא הדוח לאור ההתקדמות בתעשיות ניהול המידע, וטכנולוגיות התקשורת לעבר, מה שמוגדר על ידי המחברים, המהפכה התעשייתית הרביעית.
הדוח, שעיקרו מדד המוכנות הדיגיטלית- The Networked Readiness Index 2016, בוחן את מידת הפתיחות הקיימת בקרב הגורמים המשפיעים במדינה בתחום הפוליטי והכלכלי, לשימוש בטכנולוגיות ICT חדשות, במטרה להגביר את התחרות בשוק ואת רווחת הכלל. הציון הכולל הניתן לכל מדינה, מעיד עד כמה המדינה רותמת את הטכנולוגיה לטובת האזרחים, וקובע את הדירוג שלה לעומת המדינות האחרות בעולם.
אינדקס ה-NRI לשנת 2016 מדרג את סינגפור כמדינה בעלת המוכנות הדיגיטלית הגבוהה ביותר. פינלנד במקום השני, ושוודיה בשלישי. נורווגיה רביעית וארה"ב במקום החמישי. אחריהן: הולנד, שווייץ, בריטניה, לוקסמבורג ויפן. בסך הכל הדוח ממשיך לשקף מגמה לפיה יש קשר בין הון מדיני והכנסה ממוצעת למוכנות הדיגיטלית של מדינה, ובקושי 75% מהמדינות הראו התקדמות בדירוג מהשנה שעברה. אירופה נשארה המובילה בחזית הקדמה הטכנולוגית כאשר 7 מדינות אירופאיות נכנסו לעשירייה הפותחת.
ישראל מדורגת, כמו בשנה שעברה, במקום ה-21, מתוך 139, עם ציון כולל 5.4. זאת כאשר בשימוש פרטי ואף במדד השימוש הממשלתי בטכנולוגיות, ישראל נמצאת מעל לממוצע של המדינות בעלות ההכנסה הגבוהה. במדד ההשפעה של הטכנולוגיות על כלכלת המדינה, ישראל נמצאת במקום גבוה במיוחד, במקום הרביעי, עם ציון 5.9. זו הסיבה שהדוח כולל את ישראל בין 7 המדינות המובילות את המהפכה התעשייתית הרביעית.
ישראל מדורגת במקום גבוה (8), גם בתחום השימוש בטכנולוגיה של העסקים הפרטיים (12), כאשר בולטות במיוחד הן תת הקטגוריות- רישום פטנטים- מקום 5, וסביבה תומכת חדשנות- מקום 3.
מגמות כלכליות וטכנולוגיות נוספות נמצאו במחקר, מגמות שלדעת החוקרים מהוות חלק מהמהפכה התעשייתית הרביעית. בעוד נמצא כי ברחבי העולם העיסוק בחדשות בקרב עסקים עולה, דווקא השימוש בטכנולוגיה בקרב עסקים עומד במקום. נתונים אלו מובילים מסקנה כי העסקים, למרות השאיפה שלהם לחדשנות, לא לגמרי משתמשים בטכנולוגיה לשם כך. תחום התשתית הוא התחום הכי פחות מפותח בקרב המדינות בדוח, וכמעט ולא נרשמו בו שינויים לטובה, בהשוואה לשנה שעברה, גם לא בקרב המדינות המפותחות. גרוע מכך, בקרב המדינות שהתשתית הדיגיטלית שלהן הייתה נמוכה בדוחות קודמים, נרשמו הרעות במצב.
גם מגמות בהשפעה החברתית נרשמו בדוח הנוכחי. בעוד בסך הכל נרשמו ירידות באיכות של מדד השפעת הטכנולוגיה על יעילות הממשלה, עליות נמצאו במדד הגישה לשירותים הניתנים, המעידה על כך יותר ויותר אזרחים נהנים מההטבות שבגישה אונליין לשירותי בריאות, שירותים פיננסיים ועוד.
*תאריך הפרסום המדויק של הדו"ח אינו ידוע.