חזרה לעמוד הקודם

(חוסר) האמינות של האינטרנט ברחבי העולם: נתונים על ניצול IPv6/IPv4 ויתירות בשנת 2022

באוקטובר 2022 פירסם ארגון 'Pulse Internet Society' מחקר השוואתי בין קישוריות ברשת האינטרנט במדינות שונות על מנת להבין מהי מידת האמינות של הרשת עבור המשתמשים במהלך שימוש בפרוטוקולי IPv6 ו-IPv4. הנתונים סופקו ע"י חברת 'Qrator Labs' העוסקת בהפחתת התקפות DDOS (שערכה גם היא מחקר בנושא), האו"ם והבנק העולמי.

 

נקודות מרכזיות שעלו מהמחקר

  • רוב אוכלוסיית העולם חיה במדינות עם ציוני חוסר אמינות נמוכים יחסית. בין המדינות המאוכלסות שאמינות האינטרנט שלהם נמוכה ניתן למצוא את איראן, אלג'יריה, קמרון, ועם דירוג חוסר אמינות של 98%, אוזבקיסטן.
  • אין קשר מובהק בין אחוז המשתמשים באינטרנט במדינה מסוימת ואמינות מבנה הרשת שלה – ישנן גם מדינות עם משתמשי אינטרנט רבים וגם מדינות עם משתמשי אינטרנט מעטים שאמינות מבנה הרשת שלהן קיבלה דירוג נמוך.
  • מבני רשתות הפועלות לפי פרוטוקול IPv6 או מסתמכים עליו באופן חלקי קיבלו ברוב המדינות דירוג אמינות נמוך יותר לעומת מבני רשתות המסתמכים על פרוטוקול IPv4.

מחקר אמינות האיטנרנט של חברת 'Qrator Labs'

בספטמבר 2022 פירסמה חברת 'Qrator Labs' מחקר אודות אמינות האינטרנט המקומי ופירסמה במסגרתו דירוג של אמינות האינטרנט במס' מדינות. כל מדינה קיבלה ציון למידת האמינות בהתבסס על ה-AS (autonomous system) המקומי הדומיננטי ביותר שנמצא בה; ה-AS הדומיננטי בכל מדינה נבחר לאחר בחינת השפעתו על תעבורת אינטרנט באזור וכן השפעתו על ASes אחרים במקרה של השבתה. הציון ניתן באחוזים – ככל שהציון נמוך יותר כך אמינות האינטרנט גבוהה יותר.

אמינות רשתות המשתמשות בפרוטוקול IPv4

  • שלוש המדינות המובילות בדירוג האמינות של IPv4 לשנת 2022 הן ברזיל (1.25%), גרמניה (2.49%) והולנד (3.65%).
  • שנת 2022 חוללה את השינויים המשמעותיים ביותר הן באמינות החציונית והן בממוצע האמינות של רשתות מבוססות IPv4 בהשוואה לשנים הקודמות. האמינות הממוצעת של IPv4 בעולם שווה כעת ל-26.7% – שיפור של 9%~ מאז 2021, והאמינות החציונית השתפרה ב-6.1%.
  • מספר המדינות שהורידו את ציון האמינות של IPv4 אל מתחת ל-10% עלה בספרה אחת למעלה בשנת 2022 בהשוואה לשנת 2021, דבר המעיד על סובלנות גבוהה יותר לתקלות.

אמינות רשתות המשתמשות בפרוטוקול IPv6

  • נכון לספטמבר 2022, כ-37% ממשתמשי גוגל משתמשים בחיבור ה-IPv6 המקורי, שמתורגם דרך ספקי אינטרנט מקומיים התומכים בגרסת v6 של פרוטוקול ה-IP.
  • שלוש המדינות המובילות בדירוג האמינות של IPv6 לשנת 2022, תוך התחשבות בחיבור חלקי לפרוטוקול IPv6, הן גרמניה (5.57% קישוריות חלקית; 2.65% אמינות), ברזיל (4.44% קישוריות חלקית; 2.82% אמינות) ובריטניה (8.82% קישוריות חלקית; 4.41% אמינות). הציון המשוקלל של ברזיל הינו 7.26% ומהווה הציון הכללי הטוב ביותר.
  • המדינות הנמצאות בתחתית הדירוג אמינות IPv6 לשנת 2022 הן פולין (22.33%), איטליה (22.86%) וארה"ב (23.23%). הציון שניתן להן באחוזים מהווה שקלול של הקישוריות והאמינות של IPv6 במדינה.
  • לפי נתונים של גוגל נכון לספטמבר 2022, המדינות המובילות באימוץ IPv6 הן צרפת – עם שיעור אימוץ של 73.12%, הודו – עם 69.16%, וגרמניה, עם 64.29%. כל מדינה אחרת, נמצאת מתחת ל-60% אימוץ IPv6.
  • האמינות הממוצעת של IPv6 בעולם שווה כעת ל-27.4% – שיפור של 2%~ מאז 2021.

מדידת אמינות פרוטוקול IPv4 לפי PTR

במקרה של IPv4 נמדדה אמינות האינטרנט בדרך נוספת – ספירת רישומי ה-PTR עבור כל אחד מה-ASes הדומיננטיים שזוהו בכל אזור. רישומי PTR מאפשרים חיפוש DNS הפוך: שימוש בכתובת ה-IP כדי לזהות את שם המארח או שם הדומיין המשויכים אליו. בעזרתם ניתן לבחון כמה מכתובות ה-IP התומכות ב-PTR לא יהיו מחוברות במקרה שבו יקרוס ה-AS הדומיננטי של מדינה. בדיקה זו נועדה לבחון האם ה-AS שזוהה עבור כל מדינה כדומיננטי הוא אכן כזה, ובמקביל לבדוק את אמינות האינטרנט. יש לציין שלא לכל כתובות ה-IP יש רשומות PTR ולכן השיטה הזו לא מקיפה 100% מהתעבורה שנפגעת.

גישה זו הניבה תוצאות שונות. ברוב המקרים, לא רק שה-AS האזורי הדומיננטי השתנה, אלא שהדירוג של המדינות באחוזים שונה לחלוטין. נראה כי בכל האזורים האמינים בדרך כלל (מנקודת מבט של זמינות גלובלית), מספר כתובות ה-IP שנסגרו בעקבות השבתת מערכת יחידה גבוה בעשרות אחוזים לעומת האחוזים שנמדדו לפי ה-AS שזוהה כדומיננטי עבור מדינה מסוימת.