חזרה לעמוד הקודם

על טלפונים חכמים ופטישיזם (2014)

עם ההשתכללות המואצת של הטלפונים החכמים (smartphones) נראה שבעליהם מפתחים כלפיהם קשר רגשי חזק ומייחסים להם מאפיינים אנושיים. המחקר הנוכחי בודק האם ניתן לזהות סממנים 'פטישיסטיים' בזיקה הרגשית של בעלי סמארטפונים כלפי המכשיר והאם יש לסממנים הללו קשר לזיכרונות לגבי 'אובייקט מעבר' (transitional object) בילדות המוקדמת.

הנבדקים היו 84 סטודנטים, בעלי טלפונים חכמים, שענו על שאלון מקוון שכלל שאלות סגורות ופתוחות.

מתוך הממצאים:

  • 94% מהנשאלים דיווחו שאי הימצאות של הטלפון לידם מטרידה אותם וכמעט לעולם לא ישכחו אותו. 80% דיווחו על רגשי שייכות, קרבה ואף קנאה לטלפון החכם, כאשר הוא בידיים של מישהו אחר.
  • 70% מהנשאלים העידו על עצמם שהם תלותיים כלפי מכשירם במידה "גבוהה" עד "גבוהה מאד".
  • כאשר נשאלו כיצד הרגישו אם הטלפון החכם שלהם נגנב, אבד או נהרס, דווחו תגובות 'קיצוניות' כמו: "דיכאון קליני, שבור, פאניקה, כאילו חלק מהזהות האישית שלי הלכה, חוסר אונים, מנותק מהעולם, אבדון".
  • השוואה בין משתמשים שהיה בבעלותם הן אייפון והן גלקסי מלמד שכל אלו שיש בידם כיום אייפון (20 מתוך 20 נשאלים) העידו על עצמם שהם מרגישים 'קשורים' יותר למכשיר האייפון, בעוד שרק 68% מאלו שמשתמשים כיום בגלקסי (13 מתוך 19) העדיו על עצמם שהם 'קשורים' יותר למכשיר הגלקסי.
  • כאשר נשאלו מדוע הם 'קשורים' יותר לטלפון החכם שברשותם, משתמשי הגלקסי כיום ציינו תשובות טכניות כגון: "גודל מסך", "גמישות", "קוד פתוח". לעומתם, משתמשי האייפון דיווחו סיבות אישיות, בעלות אופי 'פטישיסטי' יותר, כגון: "יש ביננו קשר חם, אכפתי, נדיב והדדי", "אין על אייפי", "Apple – אהבת אמת", "היה ונשאר הראשון שלי".

*תאריך הפרסום המדויק של המחקר אינו ידוע.

קישורים לנתונים ופרסומים נוספים: