חזרה לעמוד הקודם

ברזיל: חקיקה נגד Fake news ועצמאות הרשתות החברתיות

הפרלמנט הברזיאלי מקדם חקיקה נגד "פייק ניוז" (Bill 2630/2020). אם יעבור, החוק יטיל אחריות על הרשתות החברתיות במדינה להגבלת תוכן פוגעני או שקרי, ואחריות על כל נזק שייגרם כתוצאה מכך אם יתרשלו במניעת הפצתם של התכנים הללו, יקנה חסינות לתוכן של פוליטיקאים ברשתות החברתיות ויחייב פלטפורמות לאסוף מידע על משתמשיהן על מנת לזהות אותם. 

ברזיל נמצאת בעיצומו של מאבק פוליטי סביב טענות של נשיאה לשעבר, בולסונארו, על זיופים בבחירות לאחר הפסדו ב-01.01.2023. ב-08.01.2023 תומכי הנשיא לשעבר פרצו לבנייני בית המשפט העליון, הממשלה והפרלמנט הברזיאלים, ובולסונארו נחקר ונאלץ להעיד ביחס למעורבותו במהומות. בנוסף, מספר מקרי רצח המוניים ברחבי ברזיל נקשרו על-ידי הממשלה לסוגיית הפייק ניוז. על רקע אירועים אלו החוק קודם במהירות בפרלמנט על-ידי הממשלה, ומבקריו טוענים שהחוק הוצע באופן מזורז מבלי מעבר מספק עליו.  

בנוסף להטלת אחריות נזיקית על רשתות חברתיות, החוק יקנה לפוליטיקאים ברזילאיים חסינות מפני חסימה ברשתות החברתיות. תומכי החוק רואים בכך מהלך שיגביל את מידת המעורבות של רשתות חברתיות בפוליטיקה הברזיאלית. מבקרי החוק מציינים שחלק ניכר מהפרסומים השקריים והפוגעניים מופצים בידי פוליטיקאיים, ולמעשה החוק יאפשר להם יד חופשית בהפצה של תוכן פוגעני בהיקף רחב. 

הצעת חוק זו עלתה לראשונה ב-2020, ובאותה עת גררה ביקורת רחבה על רקע פגיעה אפשרית בחופש הביטוי ובפרטיות של משתמשים, לאור איסוף המידע עליהם. הצעת החוק לבסוף לא עברה בשל חוסר יכולת של הממשלה לגבש רוב בפרלמנט. 

בחודש אפריל 2023, חברת אלפאבית (שבבעלותה גוגל ויוטיוב) פעלה נגד החוק, ואף הציבה פרסומים באתריה שקוראים לברזיאלים לפנות לנציגיהם בפרלמנט על מנת שיתנגדו לחוק, בטענה שהוא יהפוך את האינטרנט שלהם למוגבל יותר ופחות בטוח. בתגובה, שר המשפטים הברזיאלי איים לקנוס את החברה, וחברת אלפאבית הסירה את הפרסומים הללו. 

ב-02.05.2023, בעקבות קריאות למאבק במעורבות של חברות הטכנולוגיה בפוליטיקה הברזיאלית, נציגי חברת מטא (שבבעלותה פייסבוק, וואטסאפ ואינסטגרם), נציגי חברת Spotify ונציגי חברת אלפאבית נקראו להעיד בפני המשטרה הפדרלית על חלקם בהפצת "פייק ניוז" ביחס לחוק.