חזרה לעמוד הקודם

חקיקה חדשה לאסדרת רשתות חברתיות בריטניה: UK Online Saftey Bill (סקירה מתעדכנת)

עדו אילי (מחלקת רגולציה ומדיניות, איגוד האינטרנט הישראלי) | 21.03.2023

הצעת חוק בטיחות האינטרנט הבריטית (U.K Online Safety Bill) נמצאת כעת בהליכי חקיקה מתקדמים בפרלמנט הבריטי. הצעת החוק מכוונת לממש את הבטחתה של הממשלה הבריטית להפוך את בריטניה למקום הבטוח ביותר בעולם תוך שמירה על חופש הביטוי. הצעת חוק זו עברה גלגולים רבים מאז שפורסמה לראשונה במאי 2021, ולפי מנסחיה, הגרסה הנוכחית הינה משופרת ומחוזקת כתוצאה מביקורת פרלמנטרית משמעותית.

הצעת החוק מציגה כללים חדשים עבור חברות המארחות תוכן שנוצר על ידי משתמשים, כלומר כאלה המאפשרות למשתמשים לפרסם תוכן משלהם באינטרנט או לקיים אינטראקציה זה עם זה, ולמנועי חיפוש, אשר יקבעו חובות מותאמות המתמקדות במזעור הצגת תוצאות חיפוש מזיקות למשתמשים. פלטפורמות שלא יצליחו להגן על משתמשים כפי שדורשת הצעת החוק עלולות לעמוד בפני קנסות של עד עשרה אחוזים מהכנסותיהן או, במקרים החמורים ביותר, אף להיחסם.

היקף החקיקה

החוקים יחולו על חברות ששירותיהן מארחים תוכן שנוצר על ידי משתמשים כגון תמונות, סרטונים ותגובות, או שמאפשרות למשתמשים בבריטניה לדבר עם אנשים אחרים באינטרנט באמצעות הודעות, תגובות ופורומים. הגדרה זו כוללת:

  • פלטפורמות המדיה החברתית הגדולות והפופולריות ביותר
  • אתרים כגון פורומים ואפליקציות הודעות, משחקים מקוונים, שירותי אחסון בענן ואתרי הפורנוגרפיה הפופולריים ביותר
  • מנועי חיפוש, אשר ממלאים תפקיד משמעותי באפשרות של משתמשים לגשת לתוכן מזיק.

הצעת החוק קובעת חובות שונות לשירותים שונים על בסיס גודלם וחשיבותם (category 1,2) אך הרגולטור טרם קבע אילו שירותים יכללו תחת כל קטגוריה.

בנוסף, לרגולטור הממונה על יישום הרגולציה (Ofcom) יהיו הסמכויות הדרושות לצורך נקיטת פעולות נגד כל החברות הנכנסות תחת היקף החוק, ללא קשר למקום בו הן ממוקמות. הרגולציה תחול על כל חברה אשר עומדת בהגדרות החוק ויש לה קשר לבריטניה (יש לה כמות משמעותית של משתמשים בבריטניה או בריטניה הינה שוק אליו השירות מיעוד (סעיף 3). חוק הבטיחות באינטרנט קובע גם ששירותים מסוימים הכוללים תוכן שנוצר על ידי משתמשים יהיו פטורים מהמסגרת החדשה, לרבות אתרי חדשות, חלק מהשירותים הקמעונאיים, חלק מהשירותים בשימוש פנימי של עסקים ושירותי דואר אלקטרוני (Schedule 1, part 1).

כמו כן, ממשלת בריטניה מתכננת לתקן את טיוטת הצעת החוק כך שתקבע אחריות פלילית אישית לבכירים בחברות המפרים את החוק. ככל הנראה, התיקון יכניס עונשי מאסר של שנתיים ו/או קנסות למנהלים שהפלטפורמות שלהם נכשלות שוב ושוב בהגנה על ילדים מפני פגיעה מקוונת לאחר אזהרות מרובות של Ofcom, או אשר מפריעות לחקירות או לא מספקות מידע ל- Ofcom. מחוקקים התומכים בתיקון זה טוענים שזו הדרך היחידה להבטיח שפלטפורמות טכנולוגיות יגנו על ילדים מפני פגיעה מקוונת וטוענים כי הוראה זו לא תשפיע על בכירים העושים מאמצים בתום לב לשתף פעולה עם Ofcom.

הוראות החוק

החוק קובע שתי חובות עיקריות לשירותים הנכללים ברגולציה:

  • התמודדות עם תוכן בלתי חוקי (כפי שמוגדר בסעיף 53), כולל טרור וחומר ניצול מיני והתעללות בילדים, וכן שורה של עבירות פליליות המפורטות בהצעת החוק;
  • התמודדות עם תכנים שמזיקים לילדים.

הצעת החוק אינה חושבת ששירותים יצליחו למנוע את הופעתם של כל חלקי התוכן המזיקים הנפרדים תחת חובות אלה, ואינה מחייבת אותם להעריך כל פריט תוכן עם פוטנציאל לגרימת לנזק. הצעת החוק רק מחייבת חברות להראות שהן עשו כל מה שניתן באופן סביר כדי להבטיח שהשירותים שלהן לא יאפשרו את הפצת תוכן זה, וכאשר הן מקבלות דיווח על הימצאותו בשירות שלהן, לנקוט פעולה כדי להסיר אותו במהירות האפשרית.

חובות הגנה על ילדים

עבור ילדים, הצעת החוק קובעת שכל החברות שנכנסות תחת היקפה יהיו חייבות לבצע הערכת סיכונים (סעיף 11), ולנקוט בפעולות כדי להתמודד עם פעילות לא חוקית המאיימת על בטיחות הילדים.

בנוסף, פלטפורמות שסביר שילדים ייגשו אליהן יצטרכו:

  • למנוע גישה לחומר מזיק לילדים, כגון פורנוגרפיה.
  • להבטיח שיש הגנות חזקות מפני פעילות שמזיקה לילדים, שאנו מצפים שתכלול נזקים כגון בריונות.
  • אם ילד אכן נתקל בתוכן או פעילות מזיקים, הורים וילדים יוכלו לדווח על כך בקלות. הפלטפורמות יידרשו לנקוט בפעולות מתאימות בתגובה.

לפלטפורמות תהיה גם חובה לדווח על כל תוכן ניצול מיני והתעללות בילדים שהם נתקלים בהם לסוכנות הפשע הלאומית, כדי לסייע במאמצי אכיפת החוק (סעיף 59). כמו כן, אתרים המפרסמים תוכן פורנוגרפי יידרשו גם על פי החקיקה להבטיח שילדים לא יוכלו לגשת לחומר שאינו מתאים לגיל (סעיף 72).

תמיכה לכלל המשתמשים

הצעת חוק הבטיחות באינטרנט מספקת לכלל הגולשים שלוש הגנות. הראשונה, היא החובה על פלטפורמות להסיר תוכן לא חוקי (סעיפים 8-9). לפי החוק, כל הפלטפורמות שנכללות תחת היקף החקיקה יצטרכו להתמודד עם נוכחות של חומר לא חוקי באתרים שלהן. כאשר תוכן כזה יימצא, על הפלטפורמות לדאוג כי ניתן יהיה לדווח על כך לחברה בקלות, שתצטרך לפעול במהירות ולהורידו .

השנייה, היא חובה של הפלטפורמות לאכוף את תנאי השירות שלהן ולאכוף תוכן אותו הגדירו כלא מורשה לפרסום בפלטפורמה (סעיף 64). החברות יצטרכו להבהיר בתנאי השירות שלהם איזה תוכן חוקי מקובל באתרים שלהם, ולספק דרכים ידידותיות למשתמש להתלונן כאשר הוא חווה בעיה הקשורה לתנאי השירות (סעיף 65). קטגוריות התוכן שתנאי השירות של חברות יצטרכו להתייחס אליהן יקבעו בחקיקה משנית ויאושרו על ידי הפרלמנט (סעיף 66).

השלישית היא חובה על יצירת מנגנונים להעצמת המשתמשים (user empowerment tools) אשר יאפשרו למשתמשים להגביל חשיפה לתכנים מסוימים (סעיף 12). באתרים הגדולים ביותר, לגולשים תהיה שליטה רבה יותר על עם מי הם מקיימים אינטראקציה באינטרנט, ועל סוגי התוכן המזיק שהם יכולים לראות. זה יכול, למשל, לומר שבפלטפורמה שמאפשרת תוכן פגיעה עצמית, אנשים שחשים שתוכן זה יזיק לבריאותם הנפשית יוכלו לבחור שלא להציג אותו.

מנסחי החוק מבהירים כי הם לא דורשים מחברות להסיר תוכן חוקי (כל עוד לא מדובר בילדים) וכי מבוגרים עדיין יוכלו לגשת ולפרסם תוכן חוקי שחלקם עלול למצוא פוגע או מטריד אם חברות מתירות זאת בשירותים שלהם. מטרת החקיקה היא שמבוגרים יוכלו לקבל החלטות מושכלות לגבי השירותים המקוונים שבהם הם משתמשים, ויוכלו לסמוך על כך שהפלטפורמות יקיימו את ההבטחות שהן מבטיחות.

ביקורת על הצעת החוק בנוסחה האחרון

החוק מחייב את הפלטפורמות לפעול להסרת או חסימת תוכן שמכיל התעללות בילדים או ניצול מיני של ילדים, בין אם פורסם באופן פומבי או פרטי (סעיף 110). במסמך שפרסמו בראשית שנת 2023, ה-EFF ומומחים נוספים הביעו את הסתייגותם מהסעיף בחוק, שנראה שמטיל חובה על פלטפורמות לבצע מעקב על שיחות פרטיות של משתמשיהן, באופן שפוגע בזכויות היסוד לפרטיות ולחופש ביטוי. לטענתם, הדרך היחידה בה ספקיות שירות יוכלו להתאים את עצמן לדרישות הצפויות בחוק היא על-ידי הפעלת תוכנות מעקב שיסרקו את ההודעות הפרטיות של משתמשים, באופן שעלול לגרור שימוש לרעה בהודעות הפרטיות של משתמשים לצרכים אחרים. בנוסף, נטען כי סריקות אלה בהכרח יחלישו את ההצפנה מקצה-לקצה שקיימת במרבית הפלטפורמות כיום, ובכך יסכנו את ביטחון המידע של משתמשים ויחשפו אותם לפגיעות.