בפברואר 2023 פרסם ארגון Amnesty (ארגון העוסק בקידום המודעות לבעיות חברתיות בנושאים מגוונים) נתוני מחקר שערך בקרב 550 ילדים ובני נוער מ-45 מדינות ברחבי העולם. המחקר בוחן את השפעת הרשתות החברתיות על הבריאות הנפשית של אנשים צעירים ברחבי העולם, במטרה ליצור תמונת מצב שמסתמכת על אוכלוסיה ממדינות השונות זו מזו במצבן הסוציו-אקונומי.
נתונים כלליים
- 74.3% מהמשתתפים אמרו כי הם מבלים ברשתות החברתיות יותר משהיו רוצים.
- 59% מההמשתתפים בסקר אמרו כי הם מבלים מעל שעתיים ביום בממוצע ברשתות החברתיות.
- 5 הרשתות הפופולריות ביותר לפי שקלול התשובות של משתתפי הסקר הן אינסטגרם, יוטיוב, סנאפצ'ט, טיקטוק ופייסבוק – יוטיוב וטיקטוק שולטים כמקורות בידור; אינסטגרם, סנאפצ'אט ו-BeReal הן הפלטפורמות בהן צעירים מפרסמים הכי הרבה.
- כ-75% מהמשיבים מצאו את תנאי השימוש של הרשתות החברתיות קשים להבנה, תוך ביקורת על השפה הטכנית בה הם כתובים לעתים קרובות, ועל האילוץ לבחור בין שמירה על הפרטיות לפספוס השיח החברתי המתנהל ברשתות.
חשיפה לתוכן מזיק או מטעה ברשתות
- שני חששות עיקריים שעלו בסקר: תוכן מזיק ועיצוב פלטפורמות ממכר שגורמים לנזק בריאותי ולתחושת חוסר אונים מול דחף מתמיד לשתף נתונים אישיים ולצרוך תוכן.
- יותר ממחצית מהילדים והצעירים שהשתתפו בסקר חוו בעת השימוש חוויות שליליות בעקבות התקלות בגזענות, אלימות, בריונות, חשיפה לתוכן מיני לא רצוי, אנטישמיות או צורה כלשהי של הסתה באמצעות קמפיין פוליטי או חברתי.
- 93% מהמשתתפים בסקר אמרו שנתקלו במידע שגוי או או הפצת דיסאינפורמציה (מידע שקרי או מוטעה שנועד ליצור תמונת מציאות מעוותת).
- 86% ממשתתפי הסקר חסמו בעבר משתמשים בתגובה לתוכן שלא רצו להיחשף.
- יותר ממחצית מהמשיבים דיווחו לאינסטגרם (האפליקציה הפופופולארית ביותר לפי הסקר) על תוכן לא ראוי.
- רבים חשו שכאשר דיווחו לפלטפורמות השונות על תוכן לא ראוי, הפלטפורמות התעלמו מהדיווח או המשיכו לחשוף אותם לתוכן הדומה לזה שעליו דיווחו.
- משתתפי סקר ממגוון יבשות ומגדרים שונים דיווחו כי לקידום ההשוואה החברתית ותוכן מזיק במדיות החברתיות הייתה השפעה שלילית על בריאותם.
קישורים לנתונים ופרסומים נוספים:
- נתוני פניות ופעילות של קו הסיוע לאינטרנט בטוח בשנת 2022
- לפרסום המקורי באתר Amnesty
- לסקר האיגוד אודות עמדות בני נוער והורים על שימוש באינטרנט (2022)
- לנתונים אודות אלימות מקוונת כלפי קטינים בישראל (2021)
- לנתונים על פעילות גורמי אכיפה בישראל להסרת תכנים מרשתות חברתיות בשנת 2020
- לנתוני מחקר אודות שימוש של בני נוער אמריקניים ברשתות חברתיות (2022)
- לנתוני מחקר עמדות של בני נוער אמריקניים כלפי שימוש ברשתות (2022)